PROJEKT LORESU

FOTO Gosti iz četiriju zemalja s koprivničkim gimnazijalcima uživali u ljepotama županije i Hrvatske

Sljedeća razmjena u projektu LORESU održat će se na jesen kada će učenici naše škole putovati u Poljsku.

12:19h
0
Foto: Marija Ferčec

Tridesetak učenika i nastavnika iz četiriju europskih zemalja gostovalo je u Koprivnici u sklopu projekta LORESU.

Organizirano druženje započelo je u ponedjeljak, a trajalo do subote. Prvoga dana u Gimnaziji Frana Galovića gosti iz Španjolske, Portugala, Italije i Poljske predstavili su svoje gradove i domovine. Drugoga su dana, potom, bolje upoznali Gimnazije te Koprivnicu.

Srijeda je bila rezervirana za cijelu županiju. Uputili su se, stoga, u Đurđevac gdje su vidjeli Stari grad, izložba Salvadora Dalija i Đurđevačke peske. Druženje su nastavili u mjestu Brodić na imanju obitelji Karlovčan gdje su se provozali Dravom. Začinili su cjelokupni dan koncertom Prljavog kazališta.

Dan kasnije posjetili su Zagreb, večer proveli uz obitelji Gudan u Rasinji i tamburaše, približivši gostima našu tradiciju. Petak je proveden u Plitvičkim jezerima. Večer je završila u suzama zbog opraštanja od gostiju.

Sljedeća razmjena u projektu LORESU održat će se na jesen kada će učenici naše škole putovati u Poljsku. Koordinatorica projekta profesorica Maja Maček Treščec, među ostalim, rekla je kako su željeli uključiti našu gastronomiju, umjetnosti, prirodu, arhitekturu, običaje, glazbu i sport.

– Svi učenici besprijekorno su odradili sve dodijeljene im zadatke te smo izrazito ponosni na njih. Svakodnevna druženja učenika i profesora nisu prestajala završetkom službenoga dijela programa, nego su se nastavljala kao neformalna druženja u večernjim satima. Dani su bili ispunjeni  razbijanjem predrasuda, smijehom, zabavom, ali i novim ljubavima. To je nešto najljepše što je projekt pružio našim učenicima, članovima Geografske i Povijesne grupe – rekla je za stranice Gimnazije M. Maček Treščec.