15.2 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 5. lipnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ŽUPANIJSKA IZLOŽBA VINA

FOTO Grudićeva graševina ponijela titulu Županovog vina: Podravci i Prigorci mogu se ponositi onime što proizvode
F

Možemo biti ponosni činjenicom da smo našu vinogradarsku i vinarsku sliku podigli na visoku razinu. Prepoznatljivi smo diljem Lijepe naše, jer jedan broj naših vinara uspjeva plasirati svoj proizvod na vrlo zahtjevna tržišta, a to nije lako, rekao je Koren

Ne propustite

U Podravkinom rekreacijskom centru u Koprivnici, popularnom PRC-u, održana je 19. po redu Županijska izložba vina. Vinskom festivalu, kako se to u narodu voli reći, odazvalo se nekoliko desetaka vinara s područja Podravine i Prigorja, kojima su podijeljenje prigodne diplome i plakete.

Kako je na početku rečeno, pandemijska godina nije se odrazila i na kvalitetu vina, a na samom ocjenjivanju našlo ih se, primjerice, više nego lani. Tako se visoka kakvoća vina ove godine odlikuje kroz dvije velike zlatne medalje, 16 zlatnih i 14 srebrnih, a onu najvažniju titulu – Županovog vina – ponijela je Vinarija Marijana Grudića, koji je u prvi plan iskočio sa svojom Graševinom 2020.

Kako je i sam naglasio, svaka godina je zasebna, nikad se ne ponove dvije iste i jako je teško napraviti pravo, domaće vino. Dodao je da proizvodnja ne počinje u podrumu nego vinogradu i da treba jako puno truda i muke da se spriječe sve bolesti, a na ruku im moraju ići i vremenski uvjeti, kako konačni proizvod na kraju ne bi bio previše tretiran.

– Nije smisao nas malih proizvođača da imamo što više zaštite, već što manje. Osobno, težim ekološkoj proizvodnji. Želim da moja vina budu što prirodnija i da po tome budu što prepoznatljivija. Bez aditiva, konzervansa i dodataka u sebi. Želim da se raspoznaje sorta, vinogorje, zemljište i sve skupa da bude uklopljeno u toj boci – pojasnio je Grudić.

Dodao je da je konkurencija bila izuzetno velika i da je samim time ponos još veći, a pohvalio je i sve ostale vinare, ustvrdivši da se Podravci i Prigorci mogu ponositi onime što proizvode.

– Jako sam ponosan na ova naša podravska vina, jer znam da su jako, jako dobra. Kada ih uspoređujemo s vinima kontinentalne Hrvatske, ali i Dalmacije, imamo se s čime hvaliti. Uložili smo mnogo truda, mnogo muke i ovo je za sve nas velika nagrada – naglasio je dobitnik Županovog vina, koji se već nekih 25 godina profesionalno bavi proizvodnjom ovog pića.

Ponosan na sve izlagače je i župan Darko Koren, organizator ove manifestacije. Kako je i sam rekao, od svih stvari kroz godinu koje kao župan mora provoditi, vinskom festivalu veseli se možda i najviše, jer su kroz posljednje desetljeće priču o vinu podigli na višu razinu.

Ulažete sve ono što treba da bi se došlo do cilja. I znanje i htjenje i trud i muku. Činite to svi skupa već više od 15 godina i možemo biti ponosni činjenicom da smo našu vinogradarsku i vinarsku sliku podigli na visoku razinu. Prepoznatljivi smo diljem Lijepe naše, jer jedan broj naših vinara uspijeva plasirati svoj proizvod na vrlo zahtjevna tržišta, a to nije lako. U Hrvatskoj je vino jedan od prozivoda koji je u suficitu, a isto tako uvoz predstavlja veliki problem svim proizvođačima – pojasnio je prvi čovjek županije.

Posebnu čestitku uputio je proizvođaču Županovog vina.

– Čestitam svima vama na osvojenim priznanjima, ali posebno proizvođaču Županovog vina, koje je naš brend. Gotovo 20 godina ga s ponosom koristimo za promociju našeg podneblja – zaključio je Koren.

Članica uprave Podravke Ljiljana Šapina podržala je sve proizvođače te kazala da smo poznati po dobrim vinima.

Svečanosti je nazočio i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

spravišče

FOTO/VIDEO Legendarni Dražen Zečić nezaboravnim je nastupom zaključio Veliko spravišče

Posljednja je večer Križevačkog velikog spravišča koje završava u velikom stilu, točnije koncertom jednog i jedinog Dražena Zečića. Hitovi se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti