15.4 C
Koprivnica
Srijeda, 22. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ŽUPANIJSKA IZLOŽBA VINA

FOTO Grudićeva graševina ponijela titulu Županovog vina: Podravci i Prigorci mogu se ponositi onime što proizvode
F

Možemo biti ponosni činjenicom da smo našu vinogradarsku i vinarsku sliku podigli na visoku razinu. Prepoznatljivi smo diljem Lijepe naše, jer jedan broj naših vinara uspjeva plasirati svoj proizvod na vrlo zahtjevna tržišta, a to nije lako, rekao je Koren

Ne propustite

U Podravkinom rekreacijskom centru u Koprivnici, popularnom PRC-u, održana je 19. po redu Županijska izložba vina. Vinskom festivalu, kako se to u narodu voli reći, odazvalo se nekoliko desetaka vinara s područja Podravine i Prigorja, kojima su podijeljenje prigodne diplome i plakete.

Kako je na početku rečeno, pandemijska godina nije se odrazila i na kvalitetu vina, a na samom ocjenjivanju našlo ih se, primjerice, više nego lani. Tako se visoka kakvoća vina ove godine odlikuje kroz dvije velike zlatne medalje, 16 zlatnih i 14 srebrnih, a onu najvažniju titulu – Županovog vina – ponijela je Vinarija Marijana Grudića, koji je u prvi plan iskočio sa svojom Graševinom 2020.

Kako je i sam naglasio, svaka godina je zasebna, nikad se ne ponove dvije iste i jako je teško napraviti pravo, domaće vino. Dodao je da proizvodnja ne počinje u podrumu nego vinogradu i da treba jako puno truda i muke da se spriječe sve bolesti, a na ruku im moraju ići i vremenski uvjeti, kako konačni proizvod na kraju ne bi bio previše tretiran.

– Nije smisao nas malih proizvođača da imamo što više zaštite, već što manje. Osobno, težim ekološkoj proizvodnji. Želim da moja vina budu što prirodnija i da po tome budu što prepoznatljivija. Bez aditiva, konzervansa i dodataka u sebi. Želim da se raspoznaje sorta, vinogorje, zemljište i sve skupa da bude uklopljeno u toj boci – pojasnio je Grudić.

Dodao je da je konkurencija bila izuzetno velika i da je samim time ponos još veći, a pohvalio je i sve ostale vinare, ustvrdivši da se Podravci i Prigorci mogu ponositi onime što proizvode.

– Jako sam ponosan na ova naša podravska vina, jer znam da su jako, jako dobra. Kada ih uspoređujemo s vinima kontinentalne Hrvatske, ali i Dalmacije, imamo se s čime hvaliti. Uložili smo mnogo truda, mnogo muke i ovo je za sve nas velika nagrada – naglasio je dobitnik Županovog vina, koji se već nekih 25 godina profesionalno bavi proizvodnjom ovog pića.

Ponosan na sve izlagače je i župan Darko Koren, organizator ove manifestacije. Kako je i sam rekao, od svih stvari kroz godinu koje kao župan mora provoditi, vinskom festivalu veseli se možda i najviše, jer su kroz posljednje desetljeće priču o vinu podigli na višu razinu.

Ulažete sve ono što treba da bi se došlo do cilja. I znanje i htjenje i trud i muku. Činite to svi skupa već više od 15 godina i možemo biti ponosni činjenicom da smo našu vinogradarsku i vinarsku sliku podigli na visoku razinu. Prepoznatljivi smo diljem Lijepe naše, jer jedan broj naših vinara uspijeva plasirati svoj proizvod na vrlo zahtjevna tržišta, a to nije lako. U Hrvatskoj je vino jedan od prozivoda koji je u suficitu, a isto tako uvoz predstavlja veliki problem svim proizvođačima – pojasnio je prvi čovjek županije.

Posebnu čestitku uputio je proizvođaču Županovog vina.

– Čestitam svima vama na osvojenim priznanjima, ali posebno proizvođaču Županovog vina, koje je naš brend. Gotovo 20 godina ga s ponosom koristimo za promociju našeg podneblja – zaključio je Koren.

Članica uprave Podravke Ljiljana Šapina podržala je sve proizvođače te kazala da smo poznati po dobrim vinima.

Svečanosti je nazočio i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Prelijepa djevojka zaraznog osmijeha odlično isfurala legendarni predmet koji će biti hit ovog ljeta

Zaraznim osmijehom ova nas je prelijepa djevojka koja je prošetala koprivničkim trgom jednostavno "kupila". I ne samo time, odjevni...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×