12.9 C
Koprivnica
Srijeda, 28. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
građani u panici

FOTO Gužve pred koprivničkom Sberbankom, HNB proglasio moratorij, u Sloveniji zatvorene sve poslovnice
F

Već oko devet sati 30-ak promrzlih klijenata je čekalo u redu. Za vrijeme moratorija dnevno mogu raspolagati sa 7280 kuna

Ne propustite

Štediše i klijenti ruske Sberbanke, koja na području Hrvatske posluje punih 10 godina, a jednu od poslovnica ima i u Koprivnici, našli su se u prilično neugodnoj situaciji. Naime, rat u Ukrajini i brojne sankcije ugrozile su likvidnost banke, stoga su brojni građani već krajem prošlog tjedna pohrlili u poslovnice kako bi podigli i spasili novac.

Kolone građana stvaraju se i u Koprivnici, u što smo se uvjerili jutros. Već oko devet sati 30-ak promrzlih klijenata je čekalo u redu, a kako nam je ukratko rečeno, gužve se očekuju i dalje. Građani su u strahu i razumljivo je da nisu htjeli stati pred našu kameru, a loše vijesti jutros im je donijelo i priopćenje HNB-a, koji je proglasio dvodnevni moratorij za Sberbank. To znači da građani i poduzeća mogu raspolagati sa 7280 kuna dnevno.

Sberbank d.d. pred propasti, u Sloveniji zatvorene sve poslovnice

Štoviše, zbog naglog narušavanja likvidnosti Europska središnja banka (ESB), koja izravno nadzire ovu rusku banku, jutros je objavila da Sberbank d.d. propada ili će vjerojatno propasti. O toj procjeni obaviješten je i Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), središnje sanacijsko tijelo unutar bankovne unije, a zbog toga je i donijeta odluka o moratoriju, koja je na snazi do 1. ožujka u ponoć.

Foto: Vedran Tkalec

Paniku je dodatno podigla vijest da su u Sloveniji od danas zatvorene sve poslovnice Sberbanke, što znači da bi slična odluka uskoro mogla stići i Hrvatsku.

Ipak, iz HNB-a smiruju strasti i poručuju da su, neovisno o sudbini banke, depoziti klijenata Sberbank osigurani do 100 tisuća eura u skladu sa Zakonom o sustavu osiguranja depozita te je u tom smislu više od 90 posto deponenata u Sberbank d. d. zaštićeno.

Iz Sberbanke izražavaju žaljenje zbog neugodne situacije

Priopćenjem su se javili iz Sberbank d.d. i istaknuli da je nepovoljna geopolitička situacija imala brz i značajan utjecaj na poslovanje banke, unatoč odličnim poslovnim rezultatima i stabilnom poslovanju.

– Sberbank Hrvatska se posljednjih dana suočava s pojačanim pritiscima klijenata i zahtjevima za prijevremenim povlačenjem štednje i depozita iz Banke. Izražavamo žaljenje zbog ove neugodne situacije s kojom se u ovom trenutku suočavaju naši klijenti, naši poslovni partneri i naši zaposlenici. Trudimo se prevladati aktualne izazove i naporno radimo na odgovornom rješavanju ove neočekivane situacije na najbrži mogući način. Naš je cilj zaštititi naše klijente i naše zaposlenike i njihove obitelji te nastaviti poslovanje bez ikakvih poteškoća što je prije moguće – piše, između ostalog, u njihovom priopćenju.

Inače, Sberbank d.d. ima 31 poslovnicu u 22 grada i po udjelu u ukupnoj aktivi osma je banka na hrvatskom bankarskom tržištu.

Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Rezime godine

PODRAVKA U 2023. Veći prihodi i dobit, rast plaća, nova tvornica i rekordna vrijednost dionice, Dalić: Hvala svakom radniku na doprinosu, kao i vjernim...

Grupa Podravka u 2023. ostvarila je prihode od prodaje u iznosu od 713,8 milijuna eura, što je 46,7 milijuna...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×