15.1 C
Koprivnica
Srijeda, 29. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
policijska služba

FOTO Iva Peharda jedina je koprivnička krim tehničarka: Posao je jako stresan, ali radim ono što volim
F

Iako je taj posao jako stresan, policajci su školovani i educirani da teške i traumatične događaje ne uzimaju k srcu, što je ponekad jako teško.

Ne propustite

Iva Peharda mlada je koprivnička policajka koja radi u službi prometne policije kao jedina žena u ulozi krim tehničara.

S njom smo razgovarali o tome kako izgleda njen radni dan te kakvi su komentari okoline, s obzirom na posao koji radi.

– Dok sam u prometu vrši se nadzor prometa, odnosno upravljanje prometom, a u očevidnoj ekipi poslovi krim tehničara – objašnjava nam ona.

Kako kaže, kad se dogodi prometna nesreća, izlazi van, fotografira mjesto nesreće te izmjeri svoj dio, odnosno udaljenost od točke A do točke B, primjerice duljinu kočenja. Kolega za to vrijeme odradi svoj dio posla.

– Upute nas na mjesto gdje se prometna nesreća dogodila, kažu nam radi li se o prometnoj nesreći gdje je samo materijalna šteta ili ima ozlijeđenih osoba. Prilikom dolaska na mjesto događaja utvrđuju se sudionici i vozila koji su sudjelovala u nesreći. Nakon prikupljenih informacija o svemu se izvijesti operativno dežurstvo postaje – opisuje nam Iva.

Jedan poziv dispečera koji dobije Iva, zvuči otprilike ovako:

”Dogodila se prometna nesreća u Koprivnici u ulici Ivana Generalića, gospođa se vožnjom unazad uključivala na kolnik te je tom prilikom udarila stražnjim djelom vozila u lijevi bočni dio osobnog automobila, koji je bio propisno parkiran na označenom parkirnom mjestu.”

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

U policijskoj službi je već šest godina. Nakon završetka Akademije prvo je raspoređena u temeljnu policiju te je nakon godinu dana predala zamolbu da ju se prebaci u prometnu policiju gdje je igrom slučaja i završila.

– Završila sam osnovni tečaj prometne policije, tečaj za mjerne uređaje i tečaj za očevid prometnih nesreća – pobrojala je ova simpatična policajka.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

S obzirom na to da baš nije uobičajeno da žena radi kao krim tehničar, sigurni smo da ima i nesvakidašnjih reakcija.

– Nikad mi nitko nije dobacivao neumjesne komentare na radnom mjestu. Veće je iznenađenje kolegama vidjeti kako žena radi očevid prometne nesreće, nego sudionicima iste – rekla je Iva.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Kako kaže, neobično je i u situacijama prometne kontrole.

– Nekima je neobično kad ih zaustavi žena pa me znaju čudno gledati, pogotovo ako su alkoholizirani, dok drugi samo pristojno zahvale – rekla je Iva.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Ona se, kako kaže, trudi uvijek biti maksimalno ljubazna i profesionalna te odraditi posao tako da stranke budu zadovoljne, koliko je to moguće.

Iako je taj posao jako stresan, policajci su školovani i educirani da teške i traumatične događaje ne uzimaju srcu, što je ponekad jako teško, posebno kada netko u nesreći izgubi život, a izuzetno je traumatično kada je riječ o djeci.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– Moja obitelj je često u brizi zbog opisa mog posla, ali to je takav posao i moraju se naviknuti. Posao je zanimljiv i radim ono što volim – zaključila je mlada policajka Iva.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

U policijskoj upravi Koprivničko-križevačkoj djeluje operativno komunikacijski centar policije, kriminalistička policija, služba policije, policijska postaja Koprivnica i postaja prometne policije Koprivnica, te druge linije rada.

Za policajce radno vrijeme ne postoji. Oni ostaju na svom radnom mjestu sve dok posao nije završen. Bilo da se radi o obavljanju očevida, privođenju kriminalaca, osiguravanju nekih većih događaja na kojim se skuplja veliki broj ljudi ili samo o rutinskoj kontroli.

Iako je to zanimanje dočekano s predrasudama, a najčešća je ona da policajci samo naplaćuju kazne, to zapravo nije istina. Oni su tu da bi se mi osjećali sigurno i da nas zaštite.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

MLADI & USPJEŠNI

[VIDEO] BRAVO! Troje mladih i talentiranih glazbenika iz naše županije na popisu najboljih ispod 30 godina

Hrvatsko društvo skladatelja (HDS Zamp) objavilo je zanimljiv popis na kojem se našlo 30 uspješnih hrvatskih autora, mlađih od...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×