FOTO: Izložba fotografija “Otisak svjetla” – članova udruge “Kloštranska paleta”

08:16h
0
klostranska paleta

U galeriji u Kloštru Podravskom otvorena je izložba fotografija “Otisak svjetla”, ostaje otvorena do 18.prosinca 2013. Članovi “Kloštranske palete” čiji je medij izražavanja fotografija predstavili su publici svoje radove. Autori fotografija Kruno Heidler, Stjepan Jagić, Branko Novosel i Mato Zeman izložili su osamdesetak fotografija različite tematike i tehnike izražavanja.

Osvrt na izložene radove dao je Zdravko Šabarić te istaknuo: „Riječ je o članovima udruge koji za svoj likovni izričaj umjesto kista koriste foto-aparat ili video kameru. Ova četvorka dokazala je odavno da i fotografija ima ravnopravan tretman kao i ostale likovne umjetnosti, da se i pomoću, danas svakom dostupnog  fotoaparata mogu izraziti misli, osjećaji i raspoloženja. Dakako, ako njen korisnik ima dovoljno duha i estetskog umijeća. Ako, dakle, fotografiju tretiramo jednakopravno u korelaciji s ostalim likovnim disciplinama, možemo od autora isto tako primjenjujući vrijednosne principe tražiti i umjetničke dosege.

Četvorica autora pokazala su da raspolažu s dovoljno znanja u tehnološkom smislu,  da znaju odabrati motiv i kadrirati ga po određenim estetskim principima. Međutim, u daljnjoj analizi vidljiva su određena odstupanja upravo u spomenutom umjetničkom dosegu. To je i razumljivo s obzirom na dugogodišnje iskustvo, ali i pristup umjetničkom izrazu. Netko je zapisao: „ Pod stare dane kada sjećanja blijede i nestaju, fotografije podsjećaju, krijepe, pomlađuju, raduju i pitaju o prolaznosti vremena”. Osvrt na vrijednost i pristupačnost digitalne fotografije dao je Kruno Heidler. Izložbu je otvorio zamjenik načelnika općine Kloštar Podravski gospodin Antun Karas. Izložbu je uveličao svojim nastupom KUD “Podravec”.

Katalog fotografijahttp://www.klostranskapaleta.com/katalozi/ifotografija/Katalog.html

foto: Željko Car i Branko Novosel

{webplayer video=http://www.youtube.com/watch?v=ErZBSE3UGts type=youtube}

{vsig}kultura/11-2013/131129-klostranska-paleta{/vsig}