25.1 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 24. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Kneževa palača

FOTO Izložba Hlebinska škola u Zadru izazvala velik interes, evo kako je bilo na otvorenju
F

Posebnu cjelinu izložbe čini Podravkina soba pijetlova koju čine radovi autora od 1960-ih godina pa sve do danas.

Ne propustite

U Kneževoj palači u Zadru, u četvrtak je otvorena izložba Hlebinska škola u Zadru. Organizatori izložbe su Narodni muzej Zadar i Muzej grada Koprivnice, a realizirana je uz financijsku potporu Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačke županije i Podravke d.d. Koprivnica.

Ispred Grada Koprivnice svečanosti otvorenja prisustvovala je Melita Samoborec, zamjenica gradonačelnika dok je ispred Muzeja grada Koprivnice prisutan bio Robert Čimin, ravnatelj.

– Ovo je jedna od antologijskih izložbi. Upravo je ona okupila sve najbolje što imamo u Podravini. U Hrvatskoj nemamo brendiran nijedan umjetnički stil osim naivne umjetnosti i mislim da je ovo jedna od izložbi o kojoj će likovni kritičari itekako govoriti – rekao je ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin te napomenuo kako je važno za ovu izložbu što je opet spojila naivnu umjetnost i Podravku.

Riječ je o izložbi koja donosi izbor iz Zbirke naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice i Zbirke pijetlova u vlasništvu Podravke d. d. Koprivnica. Predstavlja autore i autorice Hlebinske škole, počevši od 1930-ih godina, autora 1. generacije (Ivan Generalić, Mirko Virius, Franjo Mraz), 2. generacije (Ivan Večenaj, Mijo Kovačić, Dragan Gaži, Franjo Filipović, Martin Mehkek…), 3. generacije (Ivan Lacković-Croata, Franjo Vujčec, Stjepan Večenaj…) te autore koji i danas nastavljaju istu tradiciju (Ivan Andrašić, Zlatko Štrfiček, Dražen Tetec, Zlatko Kolarek, Đuro Jaković…).

Uz slikare, predstavljeni su i kipari, od starih majstora do danas živućih nastavljača (Mato Generalić, Dragica Belković, Bara Mustafa, Zvonimir Dangubić…). Širinu naivne umjetnosti i rastezljivosti pojma i shvaćanja prikazani su uz radove tzv. autsajdera (Drago Jurak, Zvonimir Krancelbinder, Željko Korošec, Franjo Klopotan, Ana Matina) čije je stvaralaštvo teško jednoznačno odrediti, no radovi će dokazati kako ih je moguće povezati s naivnom umjetnošću.

Posebnu cjelinu izložbe čini Podravkina soba pijetlova koju čine radovi autora od 1960-ih godina pa sve do danas. Kao jedna od najčešćih životinja u dvorištima ravničarskog kraja, bogate simbolike, pijetao je zabilježen kao prepoznatljiv i upečatljiv motiv slika podravske naive.

Tijekom otvorenja slikar Ivan Andrašić održao je prezentaciju slikanja uljem na staklu u maniri Hlebinske škole.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Odjek VI

FOTO Projektom zaposleno 47 pomoćnika u nastavi, Ostriž: Neprimjereno je da vam se prekida radni odnos kroz ljeto

U koprivničkoj gradskoj upravi danas je održana završna konferencija projekta Odrastanje u jednakosti, odnosno "Odjek VI", a riječ je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×