13.7 C
Koprivnica
Nedjelja, 19. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ČARLIJEV SVIJET IGRAČAKA

FOTO Izložba poznatog virovskog scenografa Drage Turine otvara se u petak u Galeriji Koprivnica
F

Nastala je u suradnji dvoje povjesničara umjetnosti - kustosa Marijana Špoljara i muzejske pedagoginje Maše Zamljačanec.

Ne propustite

Poznatom scenografu Dragi Turini – Čarliju srećom je još za života napravljena monografija i valoriziran je njegov rad na način kakav zaslužuje no malo će koji stanovnik Podravine znati da je Turina zapravo ‘njihov’ čovjek.

Rođen u Virju nedaleko Koprivnice u vrijeme Drugog svjetskog rata, Turina je studirao u Zagrebu gdje 1965. započinje svoj scenografski rad u studentskim kazalištima, a od tada je ostvario više od 250 scenografskih radova u raznim kazališnim kućama, na televiziji i filmu. U vremenima velikih redatelja u Hrvatskoj Drago Turina Čarli svojim je scenografijama bio ravnopravni dionik njihovih kazališnih majstorija. Taj je rad djelomično predstavljen u izložbi Čarlijev svijet igračaka koja se otvara u petak, 9. travnja 2021. godine u 19 sati u Galeriji Koprivnica, a nastala je u suradnji dvoje povjesničara umjetnosti – kustosa Marijana Špoljara i muzejske pedagoginje Maše Zamljačanec.

Teško je baviti se Turininim životom, ne osvrćući se na veliko djelo koje je ostavio iza sebe. Ipak, ovo nije izložba o scenografiji. Ovo je izložba o ljubavi, sposobnosti, dokolici, hobiju, opsesiji i onom što se skriva – iza kulisa. Čarli Turina bio je i ostao mladić ili bolje reći – dječak – koji se igra svojim ‘didlačima’, malim objektima koje je cijeli život izrađivao. Tu dječju zaigranost, maštu i iskrenost zadržao je zauvijek. Čuvao je svoj istraživački duh, a za sobom je ostavio bogatu ostavštinu igračaka, skica, maketa, tisuće fotografija i dokumenata o brojnim radovima koje je stvorio. Razgledajte ih na izložbi Čarlijev svijet igračaka u Galeriji Koprivnica svakodnevno od 9. travnja do 9. svibnja 2021. godine. Otvorenje će se održati u skladu s trenutno važećim epidemiološkim preporukama.

Foto: Muzej grada Koprivnice

 

Foto: Muzej grada Koprivnice
Foto: Muzej grada Koprivnice
Foto: Muzej grada Koprivnice
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Slijetanje

[FOTO/VIDEO] UPRAVO Teška nesreća, vatrogasci vadili vozača iz vozila, automobil potpuno smrskan

Teška prometna nesreća dogodila se maloprije na relaciji između Rasinje i Prkosa. Kako doznajemo od našeg fotoreportera, sve hitne službe...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×