FOTO // Izložba “Đelem, Đelem” u Osnovnoj školi “Fran Koncelak” u Drnju

21:41h
0
Učenice Tamara i Romana Oršoš na otvorenju izložbe "Đelem, Đelem" u Osnovnoj školi "Fran Koncelak" u Drnju

Osim što su Romi glazbeno talentirani, imaju i veliki likovni talent. Radeći u OŠ Fran Koncelak u Drnju odmah sam detektirao neke učenike romske narodnosti sa izrazitim likovnim sposobnostima, posebno crtačkim, bilo da se radi o tehnici olovka, ugljen, flomaster ili tuš.


Često se kod učenika (dječaka) u bilježnicama mogu vidjeti na desetke crteža auta, aviona, motora, i to tehnički fantastični crteži sa prikazom prostora i volumena, proporcionalni i to kod učenika 5. i 6. razreda.

U našoj školi posebno su me zaintrigirale dvije učenice 8. razreda Romana Oršoš i Tamara Oršoš.

Romana ima izrazite crtačke sposobnosti bilo da crta flomasterom ili tušem. Kada crta flomasterom crtež je izuzetno čist, precizan, crte se isprepliću i grade nevjerojatne ornamente. Kada crta tušem u potpunosti koristi mogućnosti tinte te su joj crte razigrane, dinamično se izmjenjuju po debljini te čine jednu snažnu konstrukciju sa fantastičnom teksturom i strukturom. Da je njezin crtački talent izniman potvrdila je i početkom školske godine kada joj je rad na temu pjesme Mama uvršten na izložbi dječjeg kajkavskog pjesništva 34. Smotra „Dragutin Domjanić” POU Zelina.

Tamara je izraziti slikar. Ima sjajan osjećaj za boju. Početni crtež gradi bojom a zatim nastale forme ispunjava bilo kontrastom toplih i hladnih boja, bilo tonskom skalom ili da se radi o kolorističkoj modulaciji. Svoj slikarski talent potvrdila je radom na temu pjesme „Neka cijeli ovaj svijet”. Rad je uvršten u izložbu „Radost slikanja uz glazbu” Hrvatske glazbene mladeži a izložba je u predvorju KD Vatroslav Lisinski.

Ove školske godine naša škola obilježava Svjetski dan Roma na poseban način, izložbom Đelem, Đelem, radovima naše Romane i Tamare na temu stihova Romske himne.

{vsig}kultura/04-2015/galerija-drnje{/vsig}

čitam...