filatelija

FOTO Ovo jednostavno morate pogledati

17:00h
0
Koprivnicafila 2016 // Foto: Matija Gudlin
Koprivnicafila 2016 // Foto: Matija Gudlin

Upravo preko tih malih papirića shvatio sam koliki je svijet i koliko malo o njemu znam i uvijek sam nastojao saznati nešto više. Filatelija mi je mnogo pomogla u životu. Svakog slobodnog trenutka sjednem, pogledam te marke i to me veseli bez obzira na njihovu vrijednost jer svaka od njih ima posebno značenje, objasnio je Radovan Vukadinović, filatelist.

Nacionalna i međunarodna natjecateljska filatelistička izložba Koprivnicafila 2016 svečano je otvorena danas, u četvrtak, u Galeriji Koprivnica.


– Priču smo započeli prije godinu dana razgovorom da se takav jedan kulturološki događaj po prvi puta organizira u Koprivnici. Izlagači i izlošci su s područja cijele Hrvatske, Slovenije, a dvojica su poslali svoje izloške iz Ukrajine. Najmlađi izlagači imaju 11 godina, a imamo i filatelističke veterane. Imamo sve ono što europska i svjetska pravila filatelije preporučuju rekao je Tihomir Bilandžić, predsjednik Hrvatskog filatelističkog saveza.

Tihomir Bilandžić // Foto: Matija Gudlin
Tihomir Bilandžić // Foto: Matija Gudlin

Jedan od veterana koji izlaže na svim ovakvim manifestacijama je Radovan Vukadinović, profesor međunarodnih odnosa. U Koprivnici se predstavio izloškom Nikola Kopernik koji je, kako kaže, prikaz Kopernikova djelovanja uz pomoć maraka, žigova i kuverata.

– Marke sam počeo skupljati kao klinac kojemu su dali nekoliko maraka i jedan mali album i rekli evo zabavljaj se s time. Kod mene je to potrajalo sve do današnjih dana. Zahvaljujući filateliji strahovito puno sam naučio i zbog nje sam odabrao profesiju. Upravo preko tih malih papirića shvatio sam koliki je svijet i koliko malo o njemu znam i uvijek sam nastojao saznati nešto više. Filatelija mi je mnogo pomogla u životu. Svakog slobodnog trenutka sjednem, pogledam te marke i to me veseli bez obzira na njihovu vrijednost jer svaka od njih ima posebno značenje – objasnio je Vukadinović.

Radovan Vukadinović // Foto: Matija Gudlin
Radovan Vukadinović // Foto: Matija Gudlin

Dodao je kako svaki od tih papirića u sebi krije priču kamo je išao kako bi do njih došao upoznavajući pritom mnoge drage i simpatične ljudi.

I Darko Koren, koprivničko-križevački župan, otkrio je kako je svojedobno skupljao poštanske marke.

– Filatelija je ljubav, a mi prepoznajemo ljubav ljudi koji se njome iskreno bave. Markice su medij koji prenosi informacije iz prošlosti u sadašnjost. Puno toga iz njih možemo iščitati i naučiti – istaknuo je Koren.

Isto tako, i Mišel Jakšić, zamjenik koprivničke gradonačelnice, u markama vidi poveznicu prošlog i sadašnjeg vremena. Istaknuo je kako se puno toga promijenilo u načinu komunikacije te da je komunikacija putem e-pošte preuzela primat pred pismima i razglednicama. Upravo iz tog razloga važno je vidjeti i čuvati tradiciju.

Izložba se održava na 80 izložbenih vitrina, a svaka je kapaciteta 12 izložbenih listova. Pokrovitelji su Koprivničko-križevačka županija, Grad Koprivnica, Hrvatski filatelistički savez, Filatelističko društvo Koprivnica, a medijski pokriva portal ePodravina.hr.

Svi zainteresirani ovu izložbu koja se održava u sklopu proslave Dana Koprivničko-križevačke županije, mogu pogledati do nedjelje, 17. travnja.

 

čitam...