18.2 C
Koprivnica
Četvrtak, 30. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Neobična pojava

FOTO Još se ne zna zašto je na Šoderici uginulo već 10 labudova, a savjetuje se da ih se ne dira. Jesu li nadležne službe zakazale?
F

Ne propustite

U jutarnjim satima danas je u Veterinarsku stanicu stigla nova dojava o dva uginula labuda na jezeru Šoderica. Zajedno s time, do sada je ih je uginulo već 10 i to u par dana.

– Uginulog labuda sam primijetio u utorak, pa onda četiri i još tri. Ovo je svakako neobična pojava, jer inače labudovi ne ugibaju u tolikom broju. Ujedno, čudno se ponašaju, mlitavi su, mogu se uloviti – kaže nam ribič i fotograf Mirko Hanžeković koji ih je prvi zamijetio.

Dodaje da su institucije spore u otkrivanju uzroka te da bi se on već trebao znati, u slučaju da je riječ o nečem opasnom.

– Jučer je policija četiri sata čekala da uginule ptice netko pokupi. Trebalo bi sve to ubrzati – mišljenja je Hanžeković.

Veterinar dr. Ratimir Juršetić iz koprivničke Veterinarske stanice kaže da je sve učinjeno prema proceduri.

Uginuli labudovi stavljaju se u vreće // Foto: Mirko Hanžeković

– Do sada smo pokupili šest labudova, a danas smo dobili dojavu o još dva. Tkiva su poslana na analizu u Upravu za veterinastvo i nalazi bi trebali biti gotovi idući tjedan. Ne možemo požuriti nešto što ne ide brže – kaže nam Juršetić.

Biolog Goran Šafarek kaže nam kako je teško reći što se događa s pticama koje u ovim zimskim danima krase jezero te stvaraju pravu zimsku idilu.

– Riječ je o povećim brojkama, jer obično baš i nema uginulih, a ostale ptice ne ugibaju, samo labudovi. Moguće je da su nešto pojeli, moguća je zaraza, no teško je znati – kaže on.

Nemoguće je ne posumnjati na ptičju gripu, no Šafarek kaže da ako to i je u pitanju, ona neće samo tako prijeći na ljude.

– No za svaki slučaj, preporučam građanima koji ih dolaze hraniti, te posebno djeci, da ih ne diraju, a umjesto kruha, za njih je bolja svježa netretirana hrana poput kukuruza i zelene salate – zaključuje Šafarek.

Labudovi se inače hrane i na okolnim poljima tražeći sjemenje i ostatke plodova.

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Tradicionalno

Četiri Novigrada susreću se u Podravini, Novigraci iz cijele Hrvatske uživat će u gostoprimstvu i ljepotama našeg kraja

Novigrad Podravski domaćin je ovogodišnjeg susreta četiri Novigrada - Novigrada Podravskog, Novigrada u Istri, Novigrada kod Zadra i Novigrada...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×