3.5 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
plug premetnjak

FOTO Josip je ponajbolji orač u županiji i uskoro putuje na državno prvenstvo: Trening je vrlo važan, jer natjecateljsko oranje nije nužno vezano s onim u ratarskoj proizvodnji
F

Ne propustite

Najbolji orači Koprivničko-križevačke županije sučelili su se na jubilarnom 20. županijskom natjecanju orača koje se nedavno održalo na parceli Farkašić u Koprivnici. Na natjecanju, koje je okupilo 12 poljoprivrednika, odmjerili su snage u dvije kategorije – oranju plugom ravnjakom i plugom premetnjakom. Tom prigodom, nastojali su izboriti titulu najboljeg orača koja ih vodi na Državno prvenstvo koje se održava 8. listopada u Prelogu.

Iako većina žitelja ni ne zna da postoji natjecateljsko oranje te da oranje nije lagan posao, to je, ustvari, iznimno bitna agrotehnička mjera. Treba znati uprijeti plug i pravilno zaorati, a upravo je ovo natjecanje pokazalo kako se to pravilno radi.

Josip Martinović iz Štaglinca, koji već desetak godina odlazi na natjecanja, u kategoriji pluga premetnjaka osvojio je prvo mjesto, a prilikom ocjenjivanja, kaže, kako se ne ocjenjuje se brzina, nego kvaliteta oranja.

–  Suci su ocjenjivali kvalitetno otvaranje prve brazde, opći utisak izgleda brazde, naor, oranje brazde, dobro zaoravanje biljnih ostataka, ujednačenost brazdi, razor i pravac oranja te opći izgled – pojasnio je Josip sam proces natjecanja u kojem se ocjenjuje, dakle, više parametara.

Natjecanje se, naime, odvija po pravilima Svjetske oračke organizacije (World Ploughing Organization) koja radi na očuvanju i poboljšanju vještine oranja, potiče razvoj i usvajanje novih tehnologija i znanja kako bi se ojačala suradnja u proizvodnji hrane i u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje.

Josip Martinović
Foto: Ivan Balija

Bez priprema, kaže Martinović, teško je postići bolji rezultat.

– Dosta toga je u opremi, ali je još važnija vježba. Treniram svaki element koji se ocjenjuje pa na svojim parcelama orem brazde – otkriva.

Natjecanje organizira županijska Udruga orača u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom, Gradom Koprivnicom i Hrvatskom udrugom za organizaciju natjecanja orača.

Župan Darko Koren je pohvalio naše orače koji su među najboljima u Hrvatskoj.

– Županija od samog početka podržava Udrugu orača koja je jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj, a posebno smo ponosni na vještine i znanja orača koje su pokazali na brojnim natjecanjima – rekao je, između ostalog, župan Koren prilikom natjecanja na parceli Podravke.

Naime, natjecanje orača jedna je od najdužih tradicionalnih priredbi ovoga tipa u Županiji kao podrška poljoprivredi, a ovakva manifestacija na lijep način promovira Podravinu i Prigorje u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Za dobre rezultate u poljoprivredi potrebno je puno znanja, ali i suvremene mehanizacije s kojom je moguće brže i kvalitetnije pripremiti tlo za dobre prinose. Obitelj Martinković bavi se, stoga, ratarstvom te na 100 hektara siju kukuruz, pšenicu, uljanu repicu i suncokret. Josip napominje kako natjecateljsko oranje nije nužno vezano s onim u ratarskoj proizvodnji.

– Od podešavanja pluga, do vještine vožnje traktorom radi držanja pravca, zatim rad sa strojevima i podešavanje strojeva, za to treba imati malo talenta. Sama oprema je drugačija, primjerice plug je poseban – natjecateljski, posebna su pravila – ograničeno je vrijeme oranja, svaki natjecatelj ima parcelu jednakih dimenzija – sto metara dužine, s jedne strane 16 metara, s druge 24 metra, a to u domaćem oranju nije toliko bitno, ljudi mogu svakako poorati i usjevi će rasti – pojasnio je.

Josip Martinović
Foto: Ivan Balija

Koprivničko-križevačka županija je prepoznala vrijednost Udruge orača i njezinih članova te podupire njezine aktivnosti, pomaže kroz sufinanciranje natjecanja i kupnju natjecateljskih plugova.

– Na županijsko natjecanje ide svatko sa svojim plugom, a za državno nam plugove financira Županija, pomaže nam i financijski u organizaciji natjecanja i prijevozom. To puno znači, a sa djelovanjem Udruge sam jako zadovoljan – napomenuo je Martinović koji je svojim uspjehom stekao pravo nastupa na Državnom prvenstvu orača u Prelogu.

– Očekujem odličan rezultat. Želja mi je da se odazove što više ljudi, tada je zanimljivije. Na županijskom natjecanju je bilo dosta publike. Hvala Županiji i čitavom timu na podršci – poručio je Josip Martinović.

* Programski sadržaj nastao u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom

Josip Martinović
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Horoskop

Jete li među njima? Ovo su sedam najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×