18.5 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
sve pod kontrolom

FOTO Kiša jučer izazvala niz intervencija, jutros na Dravi kod Botova proglašeno pripremno stanje, Ljubić: Gliboki najviše raste, ali opasnosti od izlijevanja nema
F

Pripremno stanje podrazumijeva pojačanu kontrolu dotoka voda, ali i pojačano praćenje prognoze vremena. Vodočuvari su na terenu, sve prate, nema nikakve opasnosti za izlijevanje Drave ovog trenutka

Ne propustite

Tijekom jučerašnjeg dana, a prema službenim informacijama DHMZ-a, u kratkom roku palo je po metru 30 litara kiše, a stanje u županiji, iako pod kontrolom, nije bilo oku ugodno.

Jaka kiša pogodila je u poslijepodnevnim satima naš kraj i poplavila brojne prometnice, polja, ali i zadale muke građanima.

Stanari zgrade u centru grada jučer su se od poplave obranili zečjim nasipom, brojne ceste bile su pod vodom, među njima i podravska magistrala. Problemi su uvijek na standardnim lokacijama u Reki, Rasinji, Koprivničkim Bregima, a neke su prometnice i dvorišta u nekim trenucima bila skroz neprohodna što su potvrdile i fotografije naših čitatelja.

– Jučer je zbog zbilja velike količine oborina bilo poplavljenih dvorišta, podruma, kuća, a isto tako bilo je vode i blata na cestama. Naše žurne službe odmah su izašle na terene, tako da su JVP Koprivnica i DVD-ima s našeg područja imali 32 intervencije na području grada Koprivnice i šire okolice – rekao je Ratimir Ljubić, načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije.

zup skup
Ratimir Ljubić // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Dodao je kako je tijekom jučerašnjeg dana angažirano 54 vatrogasaca na području grada Koprivnice. JVP Križevci imao je 14 intervencija i 20 vatrogasaca, od kojih su četiri bila iz lokalnih DVD-ova. JVP Đurđevac imao je nešto manje intervencija i angažirana su dva vatrogasca na više lokacija.

– Najviše je bilo ispumpavanja podruma i dvorišta i to na području Koprivnice, Križevaca, u Reki, Bakovčicama, Majurcu, Svetom Ivanu Žabnu, Gornjoj Rijeci, Kloštru Vojakovačkom, Subotici Podravskoj, Novakima Ravenskim, Carevdaru i u Gračini – rekao je Ljubić.

Što se tiče problema na cesti i poplavljenih ili neprohodnih cesta, Ljubić je dodao kako ih je bilo na području Rasinje i to na cesti prema Prkosu.

Poplave Podravina i Prigorje
Poplave Podravina i Prigorje // Foto: čitatelj

– Isto tako problema je bilo i na zaobilaznici Koprivnice, kod podvožnjaka u Koprivnici, u Kenđelovcu, Vlaislavu prema Novigradu Podravskom i na dionici ceste Glogovac-Koprivnički Bregi. Angažirani su radni strojevi za čišćenje kanala i dovoz pijeska, a prometnice su vrlo brzo očišćene i od blata – zaključio je Ljubić svoj osvrt na jučerašnje stanje.

Danas su pak u 8.20 sati Hrvatske vode proglasile pripremno stanje obrane od poplava na dionici Botovo-most Repaš. Naime na mjernoj stanici u Botovu je danas u 8.20 vodostaj Drave 401 centimetar, a na 400 centimetra se proglašava pripremno stanje, navodi Ljubić.

– Pripremno stanje podrazumijeva pojačanu kontrolu dotoka voda, ali i pojačano praćenje prognoze vremena. Vodočuvari su na terenu, sve prate, nema nikakve opasnosti za izlijevanje Drave ovog trenutka. Moram napomenuti da se na 460 cm proglašavaju redovne mjere obrane od poplave, na 500 cm izvanredne, a na 600 cm izvanredno stanje. Ovog trenutka nema opasnosti od izlijevanja vodotoka. Pratimo sve uz rijeku Dravu kao i stanje u potocima – rekao je Ljubić.

Poplave Podravina i Prigorje
Poplave Podravina i Prigorje // Foto: čitatelj

Dodao je kako najviše raste razina vode u potoku Gliboki, ali nema opasnosti od izlijevanja.

– Redovito ćemo sve pratiti, komunicirati s medijima i nadamo se da će se vrijeme polagano smiriti i da će naši stanovnici biti sigurni – rekao je Ljubić i dodao kako zadnjih desetak sati vodostaj Drave raste nastavno na rast vodostaja Mure. Daljnji rast Drave se očekuje, ali ne preveliki.

– Iako to ne može nitko predvidjeti, a zato smo mi tu da sve pratimo i poduzmemo sve potrebne mjere – zaključio je Ljubić.

Dodajmo na kraju, prema podacima iz Vatrogasne zajednice grada Koprivnice, odrađeno je 16 intervencija ispumpavanja te su vatrogasci punili i postavljali vreće s pijeskom u naselju Reka, a regulirali su i promet na državnoj cesti između Štaglinca i Koprivnice te u Reki gdje se voda prelila preko prometnica.

Igor Međimorec, zamjenik zapovjednika VZG-a Koprivnica, kazao je kako je angažirano ukupno 38 vatrogasaca iz šest DVD-a te Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica, a osim dijelova prometnica, dvorišta i poljoprivrednih površina, zbog pojačanog dotoka vode od strane Glogovca poplavljen je podrum i dio prizemlja jedne kuće u Štaglincu gdje su naknadno postavljene samoupijajuće vreće. Nakon intervencija u ostatku grada, vatrogasci su preusmjereni u prigradsko naselje Reka na ispumpavanje vode iz objekata i dvorišta te punjenje i postavljanje vreća s pijeskom.

Poplave Podravina i Prigorje
Poplave Podravina i Prigorje // Foto: čitatelj
Poplave Podravina i Prigorje
Poplave Podravina i Prigorje // Foto: čitatelj
Koprivnica zaobilaznica poplave
Koprivnička zaobilaznica // Foto: Ivan Balija
Poplave Podravina i Prigorje
Poplave Podravina i Prigorje // Foto: čitatelj
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

prigoda

[IMENDANI] Dvije dame današnje su slavljenice!

Anastazija i Bosiljka današnje su slavljenice. Anastazija je prilagodljiva, prirodna, ambiciozna, poticajna, uredna, pustolovna, poletna, samostalna, vesela i simpatična osoba. Bosiljka...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×