10.2 C
Koprivnica
Četvrtak, 18. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Kultura u Križevcima

FOTO Klub kulture i udruga K.V.A.R.K. bliže se velikom jubileju, Saša Lončarić: Otvorili smo svoje programe široj zajednici i postali relevantan faktor na kulturnoj sceni
F

Udruga K.V.A.R.K. koja je zadužena za vođenje Kluba uskoro će proslaviti 25 godina rada, dok će Klub kulture zabilježiti svojih 20 godina

Ne propustite

Križevački Klub kulture iz godine u godinu bilježi velik broj programa i centralno je mjesto razvoja nezavisne kulture u Križevcima.

Udruga K.V.A.R.K. koja je zadužena za vođenje Kluba uskoro će proslaviti 25 godina rada, dok će Klub kulture zabilježiti svojih 20 godina.

Bila je to prilika da posjetimo ovo mjesto križevačke kreative i popričamo o aktivnostima udruge. U prostorima Kluba kulture dočekao nas je Saša Lončarić koji je u K.V.A.R.K-u aktivan od samih početaka i može se reći idejni je začetnik cijele ove priče, a danas je na poziciji izvršnog direktora.

Saša Lončarić, Klub kulture Križevci
Foto: Ivan Balija

Zanimalo nas je kako je protekla prošla kalendarska godina i koliko su zadovoljni provedenim aktivnostima.

– Prošla godina je prva nakon situacije s Covidom koja je odrađena od početka do kraja, a zadovoljni smo što nam se puno mladih u ovom periodu priključilo u organizaciju i pojavila se nova mlada publika koja ima afiniteta prema nezavisnoj kulturi. Uz produkciju koja klasično ide već godinama, te edukativne sadržaje, možemo reći kako je ovo jedna od uspješnijih sezona do sada – kaže Saša Lončarić.

Dodaje kako je najbitnije što su klupski program koji ima kontinuitet, te program Galerije K2 i festivali poput Kufera, udrugu još bolje pozicionirali na lokalnoj kulturnoj sceni, te je rad udruge sve više prihvaćen kao relevantan na području grada.

Kako se na više razina može primijetiti, generacije koje dolaze sve manje zanimaju mogućnosti volontiranja i uključivanja u rad udruga, a taj problem imaju brojne organizacije diljem Hrvatske. No, zanimalo nas je što je u K.V.A.R.K.-u drugačije s obzirom na to da kod njih taj problem ne postoji.

– Što se tiče mladih, oni najviše dolaze na koncertne programe, ali se nakon toga uključuju u rad udruge kroz različite volonterske aktivnosti, poput fotografa, dizajnera ili sudjeluju u promotivnim aktivnostima različitih programa. Kako bi se dogodila svojevrsna ekspanzija novih mladih koji se uključuju u rad udruge na tome smo radili posljednjih osam godina, pa sada imamo i situaciju da su mladi u nekim tijelima udruge, poput upravnog odbora – pojašnjava Saša Lončarić.

Saša Lončarić, Klub kulture Križevci
Foto: Ivan Balija

Govori nam kako je cijela ta situacija uspjela mlade navesti da se identificiraju s prostorom i tako se njihov broj i angažman povećao.

– Dio aktivnih sudionika dolazi i preko KUFER festivala, koji je program suvremenog cirkusa, a tu su i cure koje dolaze na radionice plesa na svili koje su se također angažirale u rad organizacije – zaključuje o važnosti različitih tipova aktivnosti koje onda generiraju povećani angažman.

Prošle su 23 godine od početka rada Kluba kulture, prostora koji bi u brojnim sredinama zbog svoje specifičnosti spadao u svojevrsni geto, ali upravo kontinuiranim radom uspjela se postići relevantnost i prepoznatljivost.

– Za nas je to sasvim normalan tijek, od nekog prostora koji je bio vezan više uz punk, reggae ili ska glazbu i ljude koji su bili u subkulturnom svijetu, došli smo do vremena gdje ljudi imaju drugačije afinitete prema glazbi, ali i kulturi općenito. Mi smo prošli kroz tranziciju promjena različitih glazbenih stilova, ali i sami građani koji danas dolaze na neka naša kazališna događanja, stand up večeri ili programe vezane uz razvijanje nekih socijalnih vještina, promijenili su tijek razvoja prostora – navodi Lončarić te dodaje kako je njihova dužnost provoditi programe koje korisnici žele.

– Kako smo kroz godine radili veći broj radionica koje su vezane uz primjerice suzbijanje nasilja na društvenim mrežama ili neke suvremene kulturne programe, što nije dostupno u školama ili nekim drugim institucijama, popunili smo to jedno područje koje nitko ne radi. Paralelno s tim i roditelji naših korisnika shvatili su da je ovo jedna pozitivna priča i da i njihova djeca imaju benefite od sudjelovanja u našim programima – govori Lončarić.

Iz svega je vidljivo kako K.V.A.R.K. uistinu pokriva široko područje djelovanja, pa nas je zanimalo kakvi su planovi udruge za 2024. godinu i što sve pripremaju za svoje posjetitelje.

Saša Lončarić, Klub kulture Križevci
Foto: Ivan Balija

– Koncept programa vezan je uz ono što smo i do sada radili, bit će tu neformalnih programa i edukacija, oformila se jedna vrlo aktivna grupa koja sudjeluje u radionicama plesa na svili, a imamo i novi program što se tiče glazbe kroz koji ćemo prezentirati popularna imena domaće trap scene. Cilj nam je povećati i broj koncerata i to onih izvođača koji su trenutno aktualni na nezavisnoj sceni – govori nam o planovima.

– Ono što je možda najbitnije u ovoj godini je spoj formalnih i neformalnih edukativnih program, te otvaranje i prema drugim skupinama koje možda više ne spadaju u kategoriju mladih, ali među njima svakako postoji potreba za korištenjem prostora poput Kluba kulture ili sudjelovanja u programima udruge na nekim drugim lokacijama koje koristimo – zaključuje.

Za kraj nas je zanimalo kako planiraju obilježiti spomenuti jubilej, jer kako smo saznali pripreme za to su itekako u tijeku.

– Da, od ove godine krećemo u pripremu monografije koja će biti skup svih naših projekata i aktivnosti koje smo proveli unutar tih 25 godina, s tim da će fokus biti i na radu Kluba kulture i festivalima koje smo provodili ili bili uključeni u njihov razvoj, poput Kultur Shock i Skaville festivala – pojašnjava.

– Za obilježavanje 25 godina kluba pokušat ćemo podići sve na jednu višu razinu i staviti fokus na programe koji zahvaćaju širu zajednicu, a možda ne toliko specifično na nezavisne programe. Činjenica je da su u tom periodu brojni underground bendovi postali izrazito popularni, pa ćemo neke od tih izvođača pokušati ponovno dovesti u Križevce – dodaje planove.

Saša Lončarić, Klub kulture Križevci
Foto: Ivan Balija

– Također, kako se kroz godine skupljao velik broj video materijala, planiramo izradu dokumentarnog filma koji će pratiti ovaj jubilej jer imamo snimke iz samih početaka, pa bi sigurno bilo zanimljivo vidjeti i kroz taj materijal kako su se udruga i Klub kulture razvijali – zaključuje Saša Lončarić.

Klub kulture
Foto: Udruga KVARK
Klub kulture
Foto: Udruga KVARK
Klub kulture
Foto: Udruga KVARK
Klub kulture
Foto: Udruga KVARK
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Jutro nakon izbora

[Za ePODRAVINU] Lacković zadovoljan rezultatima izbora: Najslađi mandat je onaj koji dolazi uz podršku preferencijalnih glasova

Jutro nakon parlamentarnih izbora sigurno je dobro za nezavisnog Željka Lackovića, koji se na ovim izborima kandidirao na listi...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×