IT BOOT CAMP

FOTO Konferencijom zaključena aktivnost koja je mlade naučila vještinama za lakše zapošljavanje, Jakšić: Gospodarski sustav je jak, ponosni smo na projekte malog i srednjeg poduzetništva

Drago mi je reći kako imamo četiri polaznika koji su se zaposlili tijekom samog boot campa i četiri projekta koja će završiti s tvrtkama, zaključila je direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Mak..

19:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Design Your Future naziv je završne konferencije IT boot campa koja se provodi u sklopu projekta Partnerstvo za sve 2, a održana je danas u Domu mladih pod organizacijom Koprivničkog poduzetnika.

IT boot camp besplatni je inovativni program koji je trajao 12 tjedana, pruživši polaznicima mogućnost naučiti osnove programiranja, osnovne poduzetničke vještine te vještine uz koje će se lakše zaposliti. Program je bio namijenjen mladim nezaposlenim osobama od 20 do 29 godina, željnih znanja i novih vještina. Polaznicima boot campa na konferenciji su ujedno dodijeljenja priznanja.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Ravnateljica nositelja projekta, PORA Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, Melita Birčić kazala je kako je svrha revidiranje strategije razvoja ljudskih potencijala.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Osnivanjem kluba za zapošljavanje željeli smo doprinijeti lakšoj zapošljivosti mladih s područja županije. Do danas je 70-ak sudionika prošlo edukacije o samozapošljavanju za nezaposlene. Početkom svibnja planiramo edukaciju na temu izrade EU projekata. Kao dodatnu vrijednost vidimo kontinuitet rada lokalnog partnerstva za zapošljavanje, kao baze institucija koje koordiniraju aktivnosti s ciljem uspješne pripreme projekata i financiranja potreba – objasnila je M. Birčić, dodavši kako će Županija kao partner dijeliti 13 bespovratnih potpora vrijednosti 390 tisuća kuna, dakle 30 tisuća po pojedinom samozapošljavanju

Županija aktivno radi kroz projekte i mjere poticanja

Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, jednog od partnera u ovome projektu, Ratimir Ljubić kazao je kako je projekt poticaj da se zaposli što veći broj mladih, teško zaposlivih osoba.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Županija aktivno radi kroz projekte i mjere poticanja zapošljavanja, ali i školovanje mladih. Pokušava se uskladiti upisne kvote s potrebama gospodarstva. U planu je okrugli stol o usklađivanju i potrebama visokog školstva s potrebama gospodarstva. U tome će sudjelovati Sveučilište Sjever i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima – kazao je Ljubić.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić dodao je kako je projekt od iznimne važnosti jer je na drugačiji način orijentiran prema mladim poduzetnicima.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Gospodarski sustav grada jest izuzetno jak i kompaktan, ima snažnu izvoznu komponentu. Nedostaje nam okret malom i srednjem poduzetništvu i obrtništvu jer, zbog velikih subjekata koji zapošljavaju mnogo ljudi, teško dolaze do svjetla pozornice kako bi se pokazali zanimljivima. Ponosni smo na njihove projekte. Trudimo se stvoriti svijest kako ne možemo stalno biti okrenuti prema velikim gospodarskim subjektima koji su nam veliko bogatstvo, ali je moguće pokrenuti i vlastiti biznis – izjavio je Jakšić.

Iskustva iz prve ruke

Goran Vrabec, Tomislav Pancirov te Ante Lučić iz prve ruke pričali su kako su zaradili prvi novac, kako se suočiti oči u oči s preprekama i može li hobi biti i posao. Vrabec smatra kako nikome nije lako, no zaključuje kako su sami to odabrali. Ujedno govori kako problemi postoje, ali se mogu riješiti uz puno rada i truda. U njegovu je slučaju sve krenulo iz hobija, nakon čega je pokrenuo OPG koji se bavi chili papričicama te ima osmero zaposlenih.

Pancirov, pak, posljednjih godina radi kao konzultant za digitalne komunikacije i brending. Smatra kako je u pokretanju posla presuda kvalitetna edukacija. Upravo to je razlog zbog kojega putem raznih platformi drugima objašnjava kako pokrenuti vlastitu priču. Njemu je u tome pomogla potpora za samozapošljavanje, nakon čega je potrebno puno raditi na sebi. Lučić se bavi obrazovnim i karijernim savjetovanjem. Mišljenja je kako mladi moraju osvijestiti vlastiti potencijal što je, prema njemu, veliki hrvatski problem. Lučić, pa tako i preostala dva govornika, slažu se kako je ovaj boot camp kvalitetan i iznimno vrijedan način stjecanja vještina.

Drago mi je reći kako imamo četiri polaznika koji su se zaposlili tijekom samog boot campa i četiri projekta koja će završiti s tvrtkama. Prezadovoljni smo rezultatom. Mislimo kako je dijeljenje iskustva najbolji način da se ljude motivira, prenesu im se znanja te da ih se suoči s onim što ih čeka – zaključila je direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Mak.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Projekt je odobren za financiranje od strane Europske unije u okviru poziva Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III iz Europskog socijalnog fonda. Projekt traje od 14. svibnja 2018. do 13. studenog 2020. godine, njegova ukupna vrijednost je 1.999.427,02 kuna (sufinanciran je od strane EU u iznosu 99,08 posto). Nositelj projekta je PORA KKŽ, a u projekt je uključeno još pet pet partnera: Koprivničko-križevačka županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci, HGK Županijska komora Koprivnica, HOK Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, Koprivnički poduzetnik d.o.o.

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Koprivničkog poduzetnika.

Za više informacija o EU fondovima http://www.strukturnifondovi.hr/.

Za više informacija o Operativnom programu Učinkoviti ljudski potencijali http://www.esf.hr/

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

 

 

 

 

čitam...