19.3 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Sarajevo Photography Festival

FOTO Koprivničanac Ivan Gundić u Sarajevu osvojio glavnu nagradu na festivalu fotografije: Očekivanja nisam imao, istrenirao sam se da ih nemam
F

Nedavno je uvršten u antologiju značajnih autora i autorica Suvremene hrvatske fotografije

Ne propustite

Koprivničanac Ivan Gundić prije par godina oduševio je sve svojom izložbom u AK Galeriji, a nakon toga nizao i druge uspjehe u svijetu fotografije.

Nedavno je uvršten u antologiju značajnih autora i autorica Suvremene hrvatske fotografije, a njegov najsvježiji uspjeh pobjeda je na Sarajevo Photography Festivalu.

Tamo su mu dodijeljene dvije nagrade, prva nagrada u kategoriji Conceptual i glavna nagrada, odnosno Grand Prix Sarajevo Photography Festivala.

Ovo mu nije prvo priznanje koje dolazi izvana iako mu je tada uručeno u Hrvatskoj.

– Krajem 2021. dobio sam drugu nagradu u međunarodnoj konkurenciji studenata umjetničkih akademija iz cijele Europe i nešto ostatka svijeta, na Međunarodnom studentskom bijenalu, no bijenale se održalo u Splitu pa mi je ta nagrada uručena u Hrvatskoj – kaže Gundić.

Oduševljen atmosferom u Sarajevu

Što se svježe osvojene nagrade tiče, kaže kako je Sarajevo nagrada samo po sebi.

– Ljudi su divni, super je ekipa, festival rapidno raste, imaju odličan tim i zaista su odlični domaćini. Baš sam pod dojmom, a i ovo mi je prvi put da sam bio u Sarajevu pa je vjerojatno u igri i neki hajp novog iskustva. Očekivanja nisam imao jer sam se istrenirao da nemam očekivanja. Mislim da je bilo kakve natječaje najbolje prijaviti i potom do objave rezultata jednostavno zaboraviti i ne razmišljati o tome pretjerano – o prvim će dojmovima.

Zanimalo nas je kako općenito gleda na nagrade, te jesu li one potvrda kvalitete rada ili pak samo dobar marketinški alat.

Foto: Sarajevo Photography festival

– Mislim da su nagrade u svakom slučaju korisne, pritom ne mislim samo za neke pojedine dobitnike ili dobitnice, nego i za vidljivost umjetnosti općenito. Za umjetnike nagrada uvijek znači priznanje za rad, posebno ako je nagrada kredibilna, odnosno ako iza nje stoji neki neovisan i stručan žiri – kaže Gundić.

Dodaje kako s tim u korak ide i vidljivost u javnosti, što je svakom umjetniku vrlo bitno, da za njegov rad postoji interes i da to što radi i čime se bavi na kraju krajeva netko želi vidjeti i čuti.

– Drago mi je što je kategoriju koju sam prijavio na ovaj festival žirirala međunarodno priznata umjetnica Selma Selman čiji rad pratim i cijenim, no istovremeno ju nikad u životu nisam vidio ni upoznao. To znači da je moj rad sam po sebi prošao dobro, a to mi je najveće priznanje – smatra.

Biti fotograf u Hrvatskoj

Gundić kroz šalu kaže kako je život fotografa u Hrvatskoj šarolik i višedimenzionalan.

– Mislim da se ne može svesti na jednu kategoriju koja vrijedi za sve. Utoliko je sličan i životu na primjer novinara. Medij fotografije uključuje zaista široko polje djelatnosti u kojem više manje sve ovisi o tome kako se snađeš i kakve su ti ambicije – govori.

Za sebe kaže kako živi neku vrstu dvojnog života u kojem u prvoj polovici dana radi kao fotograf za što sam se školovao i što je po struci, a u drugoj polovici dana radi kao umjetnik koji u svojoj praksi, između ostalih, koristi i medij fotografije.

Foto: Sarajevo Photography festival

– Takva dinamika mi odgovara jer mi omogućuje da na svojoj umjetnosti radim neovisno i slobodno od nekih kompromisa egzistencijalne prirode koji bi, vjerujem, u suprotnom bili puno prisutniji. U tom smislu sam si pronašao poziciju u kojoj mogu raditi na svojim umjetničkim projektima, ali ne moram o njima ovisiti, što je u mom slučaju za kreativan proces doista pogodno – mišljenja je.

Planovi za budućnost

Gundić trenutno radi na novom radu, ujedno trećem iz serije u kojoj se bavi medijem fotografije kao okidačem sjećanja.

– Sumnjam da ću ove godine uopće izlagati jer sam sad u fazi istraživanja i produkcije. Dosta vremena provodim u ateljeu, puno čitam i isprobavam nove stvari. To mi je i najdraži dio procesa u kojem baš uživam, tako da nisam za ovu godinu ništa prijavljivao za izlaganje, a već iduće godine bismo se, osim u gradu, mogli susresti i u galeriji – zaključuje.

Dodajmo za kraj kako je u u kategoriji Conceptual, drugu nagradu osvojio još jedan naš poznati sugrađanin, Mario Periša, zaposlen kao docent umjetnosti na kolegijima fotografije na Sveučilištu Sjever.

Foto: Sarajevo Photography festival
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kakav peh

NESREĆA Biciklist stradao u padu na nizbrdici, protiv njega će pokrenuti prekršajni postupak

Nesreća se dogodila jučer nedaleko od Sirove Katalene u kojoj je biciklist stradao, javlja policija. Oko 20 sati stradao je...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×