16.5 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ANTUN NEMČIĆ GOSTOVINSKI

FOTO Koprivnička osnovna škola dom je jedinstvene izložbe fotografija snimljenih camerom obscurom
F

Princip rada i izrade camere obscure je jednostavan. Radi se o centralnoj projekciji na čijem principu nastaje i slika u ljudskom oku.

Ne propustite

Jedinstvena, sedma u nizu izložba fotografija snimljenim camerom obscurom otvorena je jučer u Osnovnoj školi Antuna Nemčića Gostovinskog.

– Naša je škola kad smo otvarali Zadrugu prije nekoliko godina odlučila fotografije nastale camerom obscurom pretočiti u art razglednice i po tome smo prva škola u svijetu koja je to napravila – izjavila je na početku otvaranja izložbe ravnateljica Gordana Gazdić Buhanec, a prenijele službene stranice Grada Koprivnice.

Čast da otvori izložbu pripala je zamjenici gradonačelnika Meliti Samoborec.

– Izuzetna mi je čast što sam prisutna na izložbi koja je pokazala kontinuitet ove škole i u ovom umjetničkom segmentu. Veseli me da je ovo doslovno izložba u nastajanju jer će svakim danom sve više fotografija biti izloženo. Htjela bih zahvaliti ravnateljici Gazdić Buhanec, voditelju projekta profesoru Kišu i svima vama, dragi učenici i roditelji, koji ste i ovaj vikend žrtvovali za jedan nadstandard koji ova škola ima i morate zbog toga biti jako ponosni na sebe – kazala je M. Samoborec.

Princip rada i izrade camere obscure je jednostavan. Radi se o centralnoj projekciji na čijem principu nastaje i slika u ljudskom oku. Zrake svjetlosti koje se odbijaju na sve strane od vanjskih predmeta prolaze kroz maleni otvor na jednoj strani camere obscure te projiciraju sliku tih istih predmeta na suprotnu površinu, odnosno ekran.

Projicirana slika okrenuta je naopačke kao i kod ljudskog oka. Ako se na ekran postavi fotoosjetljiva površinu, nakon eksponiranja koje može trajati od par minuta do par sati. Za sve ljubitelje analogne fotografije i manualnih podešavanja, camera obscura otvara područje beskrajnog i neizvjesnog eksperimentiranja, a sama pomisao da ste svoj aparat sami izradili već dovoljno ushićuje.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nek' im je sretno!

[FOTO/VIDEO] LUDILO NA NORIJADI! Koprivnički maturanti imaju večer života, pogledajte feštu za pamćenje

Životu u školskim klupama je kraj, maturanti se opraštaju od života kakvog poznaju, a kako to bolje napraviti nego...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×