17.1 C
Koprivnica
Srijeda, 28. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
13. sjednica

FOTO Koprivnički dječji vijećnici govorili u Saboru, dječji gradonačelnik Marin održao emotivni govor
F

Posebnu pohvalu djeci uputila je zastupnica Ivana Posavec Krivec

Ne propustite

U maloj vijećnici Sabora održala se zajednička sjednica predstavnika dječjih vijeća, forma i Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochilda (NEF) Hrvatske sa saborskim zastupnicima.

Domaćin ovoj, 13. po redu sjednici bio je Odbor za obitelj, mlade i sport, pokrovitelj Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u okviru projekta Sudjelovanje djece u odlučivanju na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj razini, a organizator Savez društava Naša djeca.

Djeca u dobi od 9 do 15 godina iz 25 gradova i općina diljem Hrvatske, među kojima su bili i dječji gradonačelnik Koprivnice Marin Sabol i njegov zamjenik Luka Janotelek, otvoreno, iskreno i kritički progovorila su o problemima i zaprekama za njihovo sretnije i sigurnije odrastanje, te uputila prijedloge za njihovo rješavanje.

SABOR, dječja sjednica, koprivnica
FOTO: Jadranka Lakuš

Otvoreno su progovorili i o izazovima virtualnog svijeta i naglasili kako ovisnost o modernim tehnologijama otuđuje mlade i djecu od vršnjaka, ali i od roditelja. O ovoj temi govorio je i Luka Jantolek ukazavši na važnost edukacije o negativnim posljedicama i opasnostima kojima su izložena djeca u virtualnom okruženju.

Luka se usto založio za bolju komunikaciju između djece i odraslih, posebice na temu moralnih vrijednosti i nenasilnog rješavanja poremećenih odnosa.

Djeca su pokazala da ih uz lokalne ili regionalne probleme smetaju i zbivanja na europskoj i svjetskoj sceni poput rasta siromaštva, sve brojnijih prirodnih nepogoda zbog klimatskih promjena i sve većeg onečišćenja okoliša, te ratnih sukoba koji najviše pogađaju djecu.

– Prema Konvenciji o pravima djeteta sva djeca trebaju imati svoj dom, pravo na mirno i sigurno odrastanje, ne smije ih se koristiti u ratnim sukobima, a svjedoci smo kako djeca u Gazi koja žive u ruševinama svakodnevno pogibaju, ili su pak taoci. Stoga tražimo hitno zaustavljanje rata između Izraela i Palestine – rekao je za saborskom govornicom koprivnički dječji gradonačelnik Marin Sabol.

SABOR, dječja sjednica, koprivnica
Marin Sabol//FOTO: Jadranka Lakuš

Njegove riječi baš kao i druge dječje rasprave bile su toliko nabijene emocijama da su odrasli jedva susprezali suze, a malim govornicima upućene su i riječi pohvale.

Tako je Vesna Vučemilović predsjednica saborskog odbora za obitelj, mlade i sport odala priznanje djeci, njihovim mentorima i volonterima Saveza DND Hrvatske, među kojima je bila i predsjednica koprivničkog DND Jadranka Lakuš, na tome što su omogućili odraslima, posebno zastupnicima da sagledaju probleme iz dječjeg kuta gledišta.

– Ne pamtim kada sam prisustvovao korisnijem sastanku, djeca su otvoreno ukazivala na probleme, rekla nam gdje im fale bazeni, sportske dvorane, gradske knjižnice, biciklističke staze, bolji javni prijevoz, ali za razliku od odraslih koji se često zadržavaju samo na razini kritike ponudili su i rješenja koja bi omogućila poticanje njihove kreativnosti, sportskih i drugih potencijala, zadržala njihove roditelje na selima, omogućila odrastanje u zdravijem okruženju – istakao je državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta.

Posebnu pohvalu djeci uputila je zastupnica Ivana Posavec Krivec.

– Vi ste danas zapravo posramili zastupnike jer ste pokazali da vidite ono što veliki političari ne vide, koliko uvažavate različitosti i koliko zrelo, iskreno, čisto, bez zločestoće gledate na život. Uvjerena sam da će kad vi djeco zauzmete mjesta u velikoj Sabornici svima nama biti bolje – zaključuje.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Odlična prilika

Ministarstvo turizma i sporta objavilo pozive poticanja obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu te za sufinanciranje projekata udruga

Ministarstvo turizma i sporta objavilo je dva javna poziva. Prvi, Javni poziv poticanja obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu "STIPENDIJE" -...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×