Posjet saboru

FOTO Koprivnički srednjoškolci odradili odličan posao u saborskim klupama

U saborskim klupama sjedili su učenici iz 33 srednjih škola i dvaju učeničkih domova iz svih krajeva Republike Hrvatske.

09:46h
0
Foto: Gimnazija Fran Galović

Koprivnički srednjoškolci, učenici 2.c i 3.c razreda, zanimanja upravi referent Srednje škole Koprivnica te učenici Gimnazije Fran Galović sudjelovali su u ponedjeljak na petoj simuliranoj sjednici Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola.

Tema sjednice bila je Zakon o mirenju. U saborskim klupama sjedili su učenici iz 33 srednjih škola i dvaju učeničkih domova iz svih krajeva Republike Hrvatske.

Učenici Gimnazije Fran Galović činili su zastupnički klub Marko Marulić, dok su učenici Srednje škole Koprivnica zastupali klub Nikola Tesla.

Učenica Irena Zebec iz Srednje škole Koprivnica iz saborske klupe izjasnila se o problemu nedostatka izmiritelja te jasno i glasno poručila kako u našoj i susjednim nam županijama nedostaje izmiritelja i predložila da se u svakom gradu u sklopu Centra za socijalnu skrb ili Županijskog suda imenuje jedan izmiritelj.

Iz klupe je govorio odlično pripremljen gimnazijalac Mihael Kramarić iz 4.c razreda, a s govornice se jasno mogao čuti iznesen amandman gimnazijalke Tee Gašparić iz 4.b razreda koji je bio i prihvaćen većinom zastupničkih glasova. U saborskim klupama iz svake škole sjedilo je petero učenika dok je troje učenika bilo u službi novinara koji su iz saborske galerije pratili sjednicu.

Mentorice učenika bile su profesorice Sanja Rabadžija iz Srednje škole Koprivnica i profesorica Romana Šutalo iz Gimnazije Fran Galović.

Osim mentorica u projektu su sudjelovale profesorice Jasna Kraljić-Cmrk iz Gimnazije Fran Galović te profesorice Sanela Đurđević, Zdenka Gašparić, Andrijana Puljak i Maja Maričić iz Srednje škole Koprivnica te učenici Gimnazije Fran Galović Nina Alvir, Patrik Balent, Lea Bojanović, Lea Blažeković, Vanesa Drakšić, Ema Jančevec, Marta Kunić, Lucija Petrović, Tia Pošta i Eva Šutalo.

Zanimljivo je da su prvi put za pozicije predsjednice i tajnice Sabora bile izabrane žene. Simuliranu sjednicu pratio je i dio saborskih zastupnika, a potpredsjednik Sabora Ivan Vrdoljak s velikom je pozornošću slušao govore i promatrao ponašanje ‘zastupnika’.

U svojem je obraćanju učenicima citirao dijelove njihovih govora za koje tvrdi da će ubuduće koristiti na svojem radnom mjestu jer iz njih svatko u Saboru nešto može naučiti. Bio je izuzetno zadovoljan onime što je vidio i čuo te istaknuo kako bi svi prisutni trebali biti primjer pravim zastupnicima zbog orijentiranosti prema budućnosti bez vraćanja na 1991. ili 1941. godinu.

Govornici toplo preporučuju mlađim generacijama da nastave tradiciju odlaska u Sabor gdje imaju priliku pokazati građanima Republike Hrvatske da hrvatska mladež teži napretku, a pravim zastupnicima Hrvatskog sabora skrenuti pozornost na to kako se zapravo argumentirano vodi rasprava, kako se treba primjereno ponašati i kako se brinuti o općem dobru.

Svi su oni jednoglasno zaključili da su učenici posao u saborskim klupama odradili jako dobro i vrlo profesionalno. Uviđaju da postoji svijetla budućnost za Hrvatsku i da ju ostavljaju u dobrim rukama.