DAN IZVIĐAČA

FOTO Koprivničkim izviđačima dodijeljeni pokloni na prijemu u Gradskoj vijećnici

Osnovci i srednjoškolci su nam najzastupljeniji članovi. Priključuju nam se u drugom razredu osnovne škole, kad su već dovoljno odrasli da samostalno bilježe i rješavaju određene zadatke, a završavaju otprilike nakon upisa na fakultet. To nam je trenutno nepremostivi problem, ali nastavak školovanja je ipak najvažniji, rekao je predsjednik Odreda izviđača "Kamengrad" Renato Sremec.

15:00h
0
Odred izvidaca Kamengrad
Foto: koprivnica.hr

Kako se Dan izviđača svake godine obilježava 19. svibnja, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž priredila je prijem za delegaciju Odreda izviđača “Kamengrad” iz Koprivnice.

– Jako smo zadovoljnji s projektima na kojima radite i načinom na koji ih prezentirate. Isto tako veseli nas činjenica da oko sebe okupljate mlade ljude i zajedno kreirate nove sadržaje. Zajedništvo dam je danas potrebnije više nego ikada, a vi ste jedna od važnijih poveznica našeg društva – kazala je zamjenica gradonačelnika Ostriž.

Odred izviđača “Kamengrad” postoji organizirano od 18. travnja 1991. godine, a trenutno broji četrdesetak članova. Aktualni predsjednik i starješina je Renato Sremec.

– Osnovci i srednjoškolci su nam najzastupljeniji članovi. Priključuju nam se u drugom razredu osnovne škole, kad su već dovoljno odrasli da samostalno bilježe i rješavaju određene zadatke, a završavaju otprilike nakon upisa na fakultet. To nam je trenutno nepremostivi problem, ali nastavak školovanja je ipak najvažniji – rekao je Sremec.

Izviđači svake godine odlaze na mnogobrojne izlete, a već nekoliko godina svakog ljeta odlaze na logorovanje na Olib.

– Prvenstveno nam se Olib sviđa što je malo izoliran od svega i nema prometa te stoga djeci i svima ostalima nudi veliku sigurnost. Na logorovanju djeca uče o flori i fauni primorskog kraja, a pomažući mještanima u jednostavnim poslovima uključuju se u život lokalne zajednice – kazao je Sremec.

Novoizabrani dopredsjenik Saveza izviđača Hrvatske Siniša Ivanković, član Izviđačkog odreda “Kamengrad”, predstavio je ukratko nove projekte Saveza.

– Kako bismo na neki način zainteresirali iI privukli nove članove, organizirat ćemo u lipnju Šatorijadu. Građani će imati priliku prespavati u šatoru uz logorsku vatru. Sa sobom će jedino morati ponijeti omiljenu dekicu i jastuk, a ako u bilo kojem trenutku osjete nelagodu ili im se jednostavno ne dopadne ovo iskustvo, mogu otići kući u bilo koje vrijeme bez ikakvih obveza. Isto tako za vrijeme trajanja Renesansnog festivala održat će se regionalni susret voditelja, a bitno je napomenuti da sudjelujemo u nacionalnom projektu “Boranka”, volonterskom pošumljavanju opožarenih područja Dalmacije – rekao je Ivanković.

Grad Koprivnica u svojim dugoročnim planovima ima za cilj što više zazeleniti područja oko novogradnji, stvarajući tako nove parkove i zelene trgove, pri čemu Grad izviđače vidi kao partnere u provođenju aktivnosti.