veliki planovi

FOTO Koren i Ljubić predstavili program: Otvorit ćemo Centar za palijativnu skrb, izgraditi distributivne centre za voće i povrće, a gradnja brze ceste kreće 1. srpnja

imam zadnje informacije iz Hrvatskih cesta da bi se ta problematika vezana uz građevinsku trebala riješiti ovih dana. Realni rok je 1. srpnja da se krene s gradnjom brze ceste, kaže Koren.

15:51h
0
Foto: Ivan Balija
Ratimir Ljubić, Darko Koren i Darko Sobota // Foto: Ivan Balija

Županijska organizacija HDZ-a i MREŽA Nezavisnih lista danas su u 12.30 sati na koprivničkom Gradskom paviljonu predstavili izborni program za naredno mandatno razdoblje. Glavnu riječ imao je župan Darko Koren, koji ide po novi mandat.

– Naša županija jedan je vrlo složen sustav. Sustav koji u svom opsegu djelovanja u kojem tom djeluje 2800 ljudi. Kad kažemo da je kumulativni proračun 830 milijuna, to je jedna respektabilna brojka i treba s tim znati odgovorno, uspješno i sigurno upravljati – kaže.

Digitalizacijom žele dobiti modernu i efikasnu Javnu upravu

Dodaje da se uvođenjem riznice poslovanje same Županije značajno unaprijedilo.

–  Kao Županija od Ministarstva uprave odabrani kao pilot projekt digitalizacije Javne uprave. Po njihovoj procjeni smo u tome smislu najnapredniji i najdalje otišli – ističe Koren.

Središnje teme rada Županije su školstvo i zdravstvo

Napomenuo je kako temeljno brinu o školstvu i zdravstvu, na što je usmjereno 75 posto cjelokupni aktivnosti i proračuna Uloženo je preko 120 milijuna kuna, tamo smo izgradili i nove zgrade bolnica. Planiramo u budućem periodu otvoriti centar za palijativnu medicinu i liječenje bolesti- kaže.

Dodaje kako sa šest Županija želi doći na devet specijalističkih ambulanti.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Provodimo mrežu specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u našim gradovima, ispostavama u Križevcima i Đurđevcu. Trenutno djeluje šest tih specijalističkih ambulanti. Planiramo to proširiti na devet već u sljedećih godinu dana.  Naravno da je temeljni problem nedostatka broja liječnika svima temeljni. To je, nažalost, u cijeloj Hrvatskoj – kazao je Koren, dodavši kako planiraju organizirati pripravnost stomatologa, ulagati dalje u suvremenu dijagnostiku, a podsjetio je i na Tim 2 u Đurđevcu.

Započeli izgradnju pet sportskih dvorana, u projekte žele uložiti 115 milijuna kuna

Kaže da u dijelu socijalne politike provode već 15 godina projekt pomoći u kući za starije i nemoćne osobe.

– Isto tako, počeli smo s programom sufinanciranja smještaja u privatnim domovima za starije i nemoćne. Kad govorimo o školstvu, to je još i veći resor nego što je zdravstvo. U planu je izgradnja novog učeničkog doma – priča.

Cilj je stvaranje mogućnosti za prebacivanje na jednosmjensku nastavu.

– Započeli smo program izgradnje pet školskih sportskih dvorana. U narednom razdoblju planiramo još jedan veći projekt, koji sadrži 11 ili 12 novih projekata ukupne vrijednosti 115 milijuna kuna. Mogu spomenuti novu školu u Koprivničkom Ivancu. Dogradit ćemo zgrade gimnazija u Križevcima i Đurđevcu. Vjerujem da ćemo uspjeti ne ove godine, ali iduće godine to tamo započeti – tumači Koren.

Osim ulaganja u dvorane, 70 milijuna uloženo je u Centar kompetencija. 60 milijuna bespovratnih EU sredstava, 10 milijuna Županijskih sredstava.

– Moram spomenuti centre izvrsnosti i STEM područja, posebno u Đurđevcu. Naravno da imamo i Sveučilište Sjever i Visoku školu u Križevcima. Dajemo koliko god možemo visokoškolskom obrazovanju – nastavlja obrazlagati program.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

S Podravkom planiraju uspostavu konstruktivne i korisne suradnje

Trenutno se na području županije, dodaje, realiziraju najveće nacionalne investicije.

– Pet milijardi i 200 milijuna kuna investicija, od pruge, aglomeracije, Piškornice, naše brze ceste… Imam zadnje informacije iz Hrvatskih cesta da bi se ta problematika vezana uz građevinsku trebala riješiti ovih dana. Realni rok je 1. srpnja da se krene s gradnjom – priča. Koren kaže da će nastojati s Upravom Podravke uspostaviti jednu konstruktivnu i korisnu suradnju, a u planu je izgradnja distributivnih centara za voće i povrće. Isto tako, za meso s hladnjačom i klaonicom.

Mišljenja je da smo turistički totalno neiskorišten kraj, potencijal.

– Ne samo naša županija, nego zapravo cijeli sjeverozapadni dio Hrvatske. Možda je Krapinsko-zagorska županija otišla nešto dalje. Mi, naravno, imamo svojih prirodnih vrijednost, od Drave, Kalnika, kulturnih vrijednosti poput naive… U turizmu je najvažnija privatna inicijativa i privatno ulaganje – objašnjava.

Što se tiče sporta, planiraju povećati financiranje kroz zajednicu sporta.

Usprkos koroni, ističu da su sve zacrtano ili započeli ili proveli

Njegov zamjenik Ratimir Ljubić pričao je o uvjetima u pandemiji i rezultatima u školstvu.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Protekle četiri godine smo pokazali da znamo, hoćemo i možemo raditi. Skoro 15 mjeseci već sada traje pandemija koronavirusa. Sve što smo zacrtali, sve smo ili započeli ili proveli ili sada stavljamo u funkciju. Naši učenici zadnjih godina imaju jako dobre uspjehe i na natjecanjima, Maturanti upisuju prestižne fakultete – ističe.

Kazuje da se liječnici polako vraćaju, stipendiraju studente.

– Gledat ćemo da damo poticaje i stimulanse našim mladim ljudima koji žele otvoriti poduzeća, obrte i koji žele biti dio gospodarskog sustava naše županije. Planiramo puno toga povući iz Fonda za oporavak i napraviti još bolju i kvalitetnu županiju – kazao je Ljubić.

U igri je, dakle, više od pet milijardi kuna

Medijima se na kraju obratio Darko Sobota, saborski zastupnik i nositelj liste HDZ-a za Koprivničko-križevačku županiju.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Uz sve ove projekte koji su spomenuti, samo ću istaknuti još najznačajnije. Spomenut ću dvije milijarde i 850 milijuna kuna odobrenih projekata na području naše županije po podacima Ministarstva regionalnog razvoja i Fondova Europske unije. Najviše od svih susjednih županija. 5,2 milijarde kuna je svih ovih projekata upravo na području Koprivničko-križevačke županije. Potpisivanje za nekoliko dana gotovo 10 milijuna kuna kroz Ministarstva regionalnog razvoja, kroz središnji ured za demografiju i mlade, a očekujemo i sad uskoro dodatna dva milijuna kuna za desetak općina od Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva. To su naše smjernice, to su naši ciljevi – zaključio je Sobota.