DOMAĆA RADINOST BAKA I MAMA

FOTO Kreacije prastarog tkalačkog stana Ivančice Turković neke doslovno ganu do suza, ono što izrađuje nećete više nigdje naći

Da ima puno posla potvrdila nam je ukratko objasnivši snovanje, proces koji prethodi tkanju i koji je, zapravo, poput matematike.

19:00h
0
Foto: Ivan Balija
Kućica Domaće radinosti Baka i Mama // Foto: Ivan Balija

Tkalački stan iz 1937. godine i danas, 83 godine kasnije, stvara tepihe, stolnjake, nadstolnjake, torbe i torbice te ručnike i šalove. Točnije, pomoću stroja izrađuje ih Ivančica Turković iz Virja, umirovljenica željna obnove tradicije kako bi se i mladi upoznali s onim kako je nekada bilo.

– Sve radim od prirodnih materijala poput pamuka, lana, vune ili konca. Ne koristim sintetiku – objašnjava I. Turković, vlasnica Domaće radinosti Baka i mama čije proizvode možete pronaći na Zrinskome trgu u Koprivnici u sklopu Podravskog cekera.

Da ima puno posla potvrdila nam je ukratko objasnivši snovanje, proces koji prethodi tkanju i koji je, zapravo, poput matematike. Valja programirati i složiti kockice kako bi potencijalni poklon ili ukras dobio konačni izgled.

Foto: Ivan Balija
Ivančica Turković // Foto: Ivan Balija

– Snovača je naprava na kojoj se snuju niti, mora se znati širina i dužina platna, na njoj se određuje što će se tkati. Puno žena nije znalo snovati, a znale su tkati. Tako su surađivale, radile zajedno – prisjeća se I. Turković kojoj je, pritom, potrebna pomoć kćeri i susjede.

– Zato mladi to ne vole, treba imati puno strpljenja i vremena – smatra.

Ipak, nove generacije rado nose ponajprije unikatne torbice i šalove. Stariji se, pak, njima vraćaju u mlade dane, kada su oni sami tkali i šivali ili gledali bake kako to čine.

– Sjetivši se kako je nekada bilo, jedna se žena na sajmu u Zagrebu čak rasplakala – priča nam.

Zarada nije osobito velika. No, ljubav prema tradiciji ono je što gospođu Ivančicu motivira za daljnji rad. Cijenite li ručni rad i k tome volite imati detalj koji odiše vašom mladošću, ili je broj vaših godina nešto manji i smatrate kako je retro opet u modi, škicnite što se nudi kod Bake i Mame.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija