4.3 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
DOMAĆA RADINOST BAKA I MAMA

FOTO Kreacije prastarog tkalačkog stana Ivančice Turković neke doslovno ganu do suza, ono što izrađuje nećete više nigdje naći
F

Da ima puno posla potvrdila nam je ukratko objasnivši snovanje, proces koji prethodi tkanju i koji je, zapravo, poput matematike.

Ne propustite

Tkalački stan iz 1937. godine i danas, 83 godine kasnije, stvara tepihe, stolnjake, nadstolnjake, torbe i torbice te ručnike i šalove. Točnije, pomoću stroja izrađuje ih Ivančica Turković iz Virja, umirovljenica željna obnove tradicije kako bi se i mladi upoznali s onim kako je nekada bilo.

– Sve radim od prirodnih materijala poput pamuka, lana, vune ili konca. Ne koristim sintetiku – objašnjava I. Turković, vlasnica Domaće radinosti Baka i mama čije proizvode možete pronaći na Zrinskome trgu u Koprivnici u sklopu Podravskog cekera.

Da ima puno posla potvrdila nam je ukratko objasnivši snovanje, proces koji prethodi tkanju i koji je, zapravo, poput matematike. Valja programirati i složiti kockice kako bi potencijalni poklon ili ukras dobio konačni izgled.

Foto: Ivan Balija
Ivančica Turković // Foto: Ivan Balija

– Snovača je naprava na kojoj se snuju niti, mora se znati širina i dužina platna, na njoj se određuje što će se tkati. Puno žena nije znalo snovati, a znale su tkati. Tako su surađivale, radile zajedno – prisjeća se I. Turković kojoj je, pritom, potrebna pomoć kćeri i susjede.

– Zato mladi to ne vole, treba imati puno strpljenja i vremena – smatra.

Ipak, nove generacije rado nose ponajprije unikatne torbice i šalove. Stariji se, pak, njima vraćaju u mlade dane, kada su oni sami tkali i šivali ili gledali bake kako to čine.

– Sjetivši se kako je nekada bilo, jedna se žena na sajmu u Zagrebu čak rasplakala – priča nam.

Zarada nije osobito velika. No, ljubav prema tradiciji ono je što gospođu Ivančicu motivira za daljnji rad. Cijenite li ručni rad i k tome volite imati detalj koji odiše vašom mladošću, ili je broj vaših godina nešto manji i smatrate kako je retro opet u modi, škicnite što se nudi kod Bake i Mame.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kakve su vaše teorije?

Što je sad ovo? Čitatelj snimio neuobičajen trag na nebu: Očito avionu ne valja katalizator!

"Čisto" nebo, gušći zračni promet i društvene mreže vrlo brzo postanu zatrpane išaranim plavetnilom. U prvom dijelu rečenice krije...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×