IZGRADNJA, REKONSTRUKCIJA I OPREMANJE

FOTO Kreću radovi na Općoj bolnici Dr. Tomislava Bardeka, Koren: Maksimalno ćemo dati sebe da se problemi pedijatrije riješe

Steknuti su svi formalno-pravni uvjeti za projekt ukupne vrijednosti 47.290.120,00 kuna, pri čemu građevinski radovi vrijede 31.429.508,00 kn. Radove će izvoditi križevačka tvrtka Radnik d.d. koja je potpisala ugovor s investitorom, Općom Bolnicom Dr. Tomislava Bardeka.

11:35h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Izgradnja, rekonstrukcija i opremanje dnevnih bolnica u Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek Koprivnica bila je tema konferencije o projektu o kojemu se danas govorilo u prostorima bolnice.

Steknuti su svi formalno-pravni uvjeti za projekt ukupne vrijednosti 47.290.120,00 kuna, pri čemu građevinski radovi vrijede 31.429.508,00 kn. Radove će izvoditi križevačka tvrtka Radnik d.d. koja je potpisala ugovor s investitorom, Općom Bolnicom Dr. Tomislava Bardeka.

Predsjednik Uprave Radnika Mirko Habijanec objasnio je kako će raditi dva objekta. Jedan od gotovo 1900 kvadratnih metara koji podrazumijeva, među ostalim, dnevnu bolnicu i fizioterapiju te uključuje moderne načine gradnje. Drugi se odnosi na adaptiranje paviljona što uključuje promjenu instalacija, rasvjete i drugoga, kako bi se postigla funkcionalnost. Rok za izgradnju je 15. studeni.

Drago nam je da smo dobili posao i da kao domicilna tvrtka ugovorimo nešto za javni sektor i gradimo ovu bolnicu. Nadam se kako ćemo se vidjeti tijekom radova i na kraju, kod otvorenja – započeo je Habijanec.

Habijanec i ravnatelj Opće bolnice Mato Devčić prilikom svečanog rukovanja međusobno su si uručili monografije, 70. godina križevačke tvrtke, 140. Opće bolnice i 70. godina Hrvatskog liječničkog zbora.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Dio investicija usmjeren je na pedijatriju

– Najavljivao sam 2019. godinu kao razdoblje investicija u zdravstveni sektor što današnje potpisivanje ugovora dokazuje. Nije se lako izboriti za investicije u zdravstvu. Ovo je veliki uspjeh i sreća za sve. Posebno smo senzibilizirani na zdravlje, a zdravstvo je najvažniji sektor svakoga društva – izjavio je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

Neposredno prije potpisivanja ugovora, Koren je kazao kako su posjetili pedijatriju, ukazavši kako se djeca ondje kvalitetno liječe, ali u lošim uvjetima. Stoga će oko 25 posto investicije biti usmjereno na opremanje pedijatrije.

– Uložit ćemo dodatne napore kako bi se osiguralo sve što pedijatrija treba, od potrebne opreme, inventara i namještaja. Danas, kada imate malenoga pacijenta, zapravo imate dva pacijenta. Imate dijete i roditelja, opterećenog bolešću koji, također, treba pažnju, skrb i često krevet. Maksimalno ćemo dati sebe da se problemi pedijatrije riješe. Ovako nije dobro, ne valja – tvrdi Koren, dodavši kako se zaista zamislio nad onime što je vidio na pedijatriji.

– Bolnica je kičma cijeloga sustava. Ako nje nema, tijelo pada. Odgovorno kažem da mi imamo kičmu. Investicija će je sigurno učvrstiti – rekao je župan.

Pedijatrije se dotaknuo i Devčić, kazavši kako je infrastruktura neadekvatna, a i broj liječnika je manji. Potvrdio je kako postoji interes za drugim specijalizantom.

– Pedijatrija će biti smještena na dvije poddilatacije, izmještena na četvrti kat bolnice. Dobit će veću dilataciju za sam odjel. Druga dilatacija bit će za dnevne potrebe pedijatrije koja će sadržavati veliku igraonicu za djecu od 50 kvadrata. Pola širine treće dilatacije za zajedničke prostorije i dežurno osoblje sa salom za sastanke i edukacije. Imat će sve što moderan odjel mora imati da bi se liječnici mogli trajno usavršavati i boraviti u zadovoljavajućim prostorima. Kvadratura će se i više nego udvostručiti – prepričao je Devčić.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Temelj i cilj cijeloga projekta

Unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite Devčić je postavio kao temelj i cilj cijeloga projekta.

– Po svemu što pruža, naša bolnica je akutna bolnica. Akutni se, ali i kronični pacijenti, mogu zbrinjavati na dnevnoj razini. Zbrinjavanjem pacijenta na dnevnoj razini bitno se može popraviti ili potpuno regulirati stanje pacijenta bez da ga se prima na akutni bolnički odjel čime se generira trošak. Koncept dnevnih bolnica u posljednjih je deset godina zaživio kao novi model u Hrvatskoj. U to vrijeme naša bolnica kontinuirano bilježi porast dnevno-bolničkih posjeta. Ideja projekta bila je da se rekonstrukcijama u nekim segmentima infrastrukture omogući bolji boravak dnevno-bolničkim pacijentima što će povećati protok i kvalitetu zbrinjavanja te rasteretiti akutne bolničke kapacitete od tih pacijenata. Tako se i smanjuje trošak stvoren u svakodnevnom radu – detaljno je objasnio Devčić.

Radit će se zgrada naziva Aneks paviljona psihijatrije i neurologije o čemu će se detaljnije govoriti na sljedećim konferencijama. Devčić kaže kako su nastojali da se svi dnevno-bolnički kapaciteti nalaze uz akutne odjele. Tvrdi kako je problem što liječnici fizički ne mogu u jednom radnom danu pretjerano hodati bolnicom.

Loading...