7.4 C
Koprivnica
Utorak, 23. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Virtualni razredi

FOTO Krenula škola na daljinu, osnovnoškolci od jutra uče u toplini svojih domova
F

Važno je zapamtiti da je primarno pratiti nastavu u virtualnim učionicama, te upute nastavnika, dok će se program koji se emitira na televiziji moći pregledati naknadno.

Ne propustite

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je na svojim službenim stranicama rasporede prema kojima će održavati nastava na daljinu kroz virtualne učionice i televizijske programe.

– MZO će isporučivati osnovni raspored sati za cijelu Hrvatsku za sve nastavnike koji nemaju spremna online predavanja – stoji na stranici ministarstva, a napominju i da učenici nastavnika koji imaju svoja, gotova predavanja, ne moraju pratiti sadržaj koji je MZO isporučio već taj predmetni nastavnik u virtualnom razredu isporučuje sadržaj i aktivnost.

Nastava će se provoditi na televiziji za sve učenike, preko virtualnih učionica u sustavu Office 365 za više razrede osnovnih škola i srednje škole, te prema uputama učitelja roditeljima za učenike nižih razreda. Za prvašiće je nastava na HRT 3 počela danas u uobičajenih osam sati pa su tako mališani već od jutarnjih sati u svojim domovima, u nešto opuštenijoj atmosferi, i odjevnim kombinacijama nastavili sa svojim obrazovanjem.

Foto: Ivan Brkić

Raspored nastave za učenike od prvog do četvrtog razreda uživo izvode izabrane učiteljice razredne nastave, prema sljedećem rasporedu:

Razred             Termin
1. razred OŠ     8.00 – 10.00 sati
2. razred OŠ   10.00 – 12.30 sati
3. razred OŠ   13.00 – 16.00 sati
4. razred OŠ   16.00 – 19.00 sati

Dok se učenici ne uhodaju, važno je da roditelji prate upute učitelja razredne nastave svoje djece, putem maila ili grupa na društvenim mrežama. Učitelji ističu da djecu opskrbite praznim bilježnicama, blokovima za pisanje i crtanje, fasciklima, bojicama, olovkama. Također, sve što djeca propuste, moći će se gledati u ponovljenom programu i na linkovima koje će objavljivati Ministarstvo, znanosti i obrazovanja.

Što se tiče televizijske nastave, za učenike predmetne nastave osnovnih škola i učenike srednjih škola svaki dan će biti definiran raspored i pripremljeni sadržaji za osnovni paket predmeta od 4 do 5 sati na dan. Nastava je raspoređena u jutarnju i popodnevnu smjenu, a raspored je objavljen na web-stranici ministarstva.

Foto: Ivan Brkić

Prva tri razreda srednje škole neće pratiti nastavu preko TV, nego će materijale imati online i u virtualnim učionicama. Televizijski program na Sportskoj TV trenutno će biti prvenstveno okrenut prema maturantima, s obzirom da njima nastava završava ranije, te se moraju pripremati za državnu maturu. Televizijski program će ići i za ostale razrede srednjih škola, ali oni će primarno raditi u virtualnim učionicama.

U ovom trenutku, većina virtualnih učionica koncipirana je kao chat, bez vizualne komunikacije, no to ovisi o školi, administratoru i nastavniku. Za učenike je važno da prate upute svojih razrednika u virtualnim učionicama, u koje se učenici logiraju preko linka na web-stranici svojih škola.

Sportska televizija će emitirati nastavne sadržaje za predmetnu nastavu u razdoblju od 8 do 14 sati. Nastava će se održavati od tri do pet školskih sati prema rasporedu koji će se objavljivati na stranicama MZO-a, Škole za život i stranicama CARNET-a te bi i škole trebale na svojim mrežnim stranicama prenositi informacije, piše na portalu 24sata.

Na web-stranici Ministarstva objavljeni su i rasporedi emitiranja za predmetnu nastavu i srednje škole. Tako, na primjer, raspored za sedmi razred osnovne škole izgleda ovako.

Foto: MZO

Važno je zapamtiti da je primarno pratiti nastavu u virtualnim učionicama, te upute nastavnika, dok će se program koji se emitira na televiziji moći pregledati naknadno. Svi materijali osim na televiziji bit će dostupni na YouTubeu, te na hrvatskoj televiziji, a moći će se gledati i u susjednim zemljama.

– Pozivamo sve nastavnike da snimaju sadržaje te da nam svoja uspješna video predavanja u trajanju od 15 minuta dostave na kurikulum@mzo.hr kako bismo i drugima omogućili njihovo korištenje. Potrebno nam je preko 300 video lekcija tjedno – stoji na stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Foto: Ivan Brkić
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nepravomoćna presuda

Koprivničanac ostao paraliziran zbog posla, tužio šefa, a on zbog ovrhe prepisao nekretnine na svog sina

Nesretna je sudbina jednog Koprivničanca (podaci poznati redakciji op.a.) koji je teško stradao prije nešto više od deset godina...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×