17.1 C
Koprivnica
Srijeda, 19. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
križevački štatuti

FOTO Križevačka Noć muzeja prošla u znaku najpoznatijih hrvatskih vinsko-pajdaških regula, predstavljeno novo trodijelno izdanje
F

Posjetitelji su istovremeno mogli razgledati i izložbu „Revija žena“, koja prikazuje sva djela koja su u fundusu Gradskog muzeja, a čije su autorice žene, među njima i brojne Križevčanke

Ne propustite

Noć muzeja sinoć je obilježena i u Križevcima, gdje su u prvome planu bili “Križevački štatuti”. Naime, u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja predstavljeno je novo izdanje najpoznatijih hrvatskih vinsko-pajdaških regula, a riječ o trodijelnom izdanju koje se sastoji od Križevačkih štatuta, Hižnog protokola i Pajdaške legitimacije. Urednica je Tanja Baran.

Regule su stvorene u narodu, prvi su put zapisane u 19. stoljeću, a od 2019. zaštićene su kao nematerijalno kulturno dobro pri Ministarstvu kulture i medija. Novo izdanje predstavili su suizdavači križevački gradonačelnik Mario Rajn, direktor Prigorski Media d. o. o. Željko Picig, urednica izdanja Tanja Baran i Zoran Homen, kao hižni japica poznat po brojnim izvedbama uloga iz „Štatuta”.

– Već tri godine regule nose status zaštićenoga kulturnog nematerijalnog dobra i ponos su grada Križevaca. Na meni je prisjetiti se svih zaslužnih sugrađana za prijašnja izdanja i zahvaliti Tanji Baran, urednici najnovijega modernog i sveobuhvatnog izdanja koji su na ponos gradu. Ovo je izdanje cjelovito pa donosi i manje vinske regule iz nekih drugih hrvatskih gradova, kao i obred krštenja mošta, pa kad se prelista izdanje onda se odlično vidi bogatstvo koje naši štatuti nose – istaknuo je Rajn.

križevački statuti
Foto: Grad Križevci

Urednica novog izdanja Tanja Baran napomenula je da Križevce vidi kao grad hrvatske vinske kulture, zato što su “Križevački štatuti” ključni spomenik hrvatske vinske kulture.

– Vidim ih i kao grad sv. Marka Križevčanina i Stjepana Kranjčića, kao grad hrvatskih svetaca i blaženika, kao hrvatski Lurd – istaknula je i napomenula kako su „Križevački štatuti“ u novom izdanju predstavljeni dizajnerski moderno i leksički razumljivo prosječnom kajkavcu.

– U objavljenom Hižnom protokolu upisivali su se pajdaški susreti. Tu je knjigu imala svaka kuća, a bila je toliko važna da se stavljala pod ključ. Treća je publikacija u trolistu Pajdaška legitimacija koja sadrži dijelove krštenja mošta, „Štatuta“, štrofova, tj kazni i neke paragrafe. Tu legitimaciju treba zaslužiti jer postoje četiri vrste pajdaša po “Štatutima”. Ispiti bilikum od 0, 7 znači primanje u pajdašiju i dobivanje Pajdaške legitimacije – poručila je urednica na kraju.

Osim ove promocije, u prostoru Likovne galerije povodom Noći muzeja posjetitelji su istovremeno mogli razgledati i izložbu „Revija žena“, koja prikazuje sva djela koja su u fundusu Gradskog muzeja, a čije su autorice žene, među njima i brojne Križevčanke. U glazbenom dijelu programa nastupili su Luka Mihajlic, Marta Šatvar i Marcela Kovačić, učenici Glazbene škole Alberta Štrige, uz klavirsku pratnju prof. Gordane Božić.

križevački statuti
Foto: Grad Križevci
križevački statuti
Foto: Grad Križevci
križevački statuti
Foto: Grad Križevci
križevački statuti
Foto: Grad Križevci
križevački statuti
Foto: Grad Križevci
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Osvaja

Prozračni outfit na lijepoj Koprivničanki je za peticu, ovako izgleda look rođen za ljeto

Da je počelo ljeto možemo vidjeti na svakom koraku - ne samo da je nama vruće, već se i...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×