Ministar Tomislav Tolušić

FOTO ‘Križevačka vojarna primjer je kako se pametno koristi državna imovina’

13:08h
0
Ministar Tolušić obišao je gradilište Tehnološkog parka u Križevcima // Foto: Matija Gudlin

Imamo preko 260 programa pripremljenih za kandidiranje za fondove Europske unije, vrijednih oko 2,5 milijardi kuna, od čega 53 projekta ima građevinske dozvole ukupne vrijednosti 362 milijuna kuna. Kada tome dodamo akumulaciju Koljak u Đurđevcu i Piškornicu, Centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske, to je preko milijardu kuna projekata s građevinskim dozvolama – istaknuo je koprivničko-križevački župan Darko Koren.

– Ova vojarna primjer kako se svrhovito i pametno koristi državna imovina. To nije slučaj baš u svim dijelovima Hrvatske. U Križevcima je to pokazatelj dobre priče, dobrog razmišljanja i promišljanja gradske i županijske uprave – istaknuo je ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić za današnjeg posjeta gradilištu budućeg Tehnološkog parka i razvojnog centra na prostoru bivše vojarne u Križevcima.

Podsjetimo, investicija je to od 36,5 milijuna kuna, od čega je gotovo 34 milijuna kuna iz europskih fondova. Planirani završetak gradnje je kraj rujna ove godine.

Kao resornom ministru, kaže, drago mu je da dobar dio EU sredstava, koji se sad koristi iz razdoblja 2007. – 2013., završava  i u Križevcima.

– I to u odličnim projektima koji jamče tehnološki razvoj i nove investicije i, nadamo se, nova radna mjesta i nove stvari koji mogu razvijati i Križevce i Koprivničko-križevačku županiju – dodao je on.

Ministar je kazao kako mu je jako drago da Koprivničko-križevačka županija u njegovu ministarstvu, koje smatra najbitnijim za daljnji razvoj svih hrvatskih krajeva, ima pomoćnika Tomislava Jurendića iz Koprivnice.

– Ova županija je spremna za europske projekte, ima dosta građevinskih dozvola, razvijaju se ruralna područja i mogu samo reći da ministarstvo stoji svima na raspolaganju. Mi smo za punu suradnju i želimo da nam županije budu partner, a ne kao što se prije događalo da s njima nema kontakata i suradnje. Na takav način nećemo doći nigdje. Želimo okrenuti jedno novo poglavlje gdje ćemo partnerstvom, suradnjom i prijateljskim odnosom doprinijeti što većoj apsorpciji novca iz europskih fondova – rekao je Tolušić i najavio dodatno pojednostavljenje procedure za “izvlačenje” novca iz EU.

Križevci su do sada realizirali nekoliko projekata financiranih europskim novcem.

– Imamo spremnih nekoliko novih projekata i mi već ‘turiramo’ da ih odmah kandidiramo kad izađu natječaji. Davno smo se odredili da ne trošimo sredstva iz gradskog proračuna na projekte koje možemo financirati Europske unije ili nekih drugih programa koji se raspisuju – rekao je križevački gradonačelnik i saborski zastupnik Branko Hrg.

Ministru Tolušiću na gradilištu Tehnološkog parka i razvojnog centra otkrio je da je prostor bivše vojarne prenamijenjen u 80 posto. Ostaje za dovršiti još nekoliko projekata, a otkrio je i da je u planu na južnoj strani Tehnološkog parka i razvojnog centra izgraditi hodočasničku crkvu sv. Marku Križevčaninu, zaštitniku Varaždinske i Bjelovarsko-križevačke biskupije i Koprivničko-križevačke županije.

Križevačkom pričom zadovoljan je i župan Darko Koren.

– Križevci su u Koprivničko-križevačkoj županiji. Sve što ste čuli od gradonačelnika Hrga uspjeh je i veselje naše cijele županije. U ovom trenutku imamo preko 260 programa pripremljenih za kandidiranje za fondove Europske unije, vrijednih oko 2,5 milijardi kuna, od čega 53 projekta ima građevinske dozvole ukupne vrijednosti 362 milijuna kuna. Kada tome dodamo akumulaciju Koljak u Đurđevcu i Piškornicu, Centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske, to je preko milijardu kuna projekata s građevinskim dozvolama – kazao je Koren, naglasivši da ubuduće očekuje još jaču potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

– Sretan sam što je na čelo tog ministarstva došao čovjek koji poznaje problematiku, čovjek koji je jedan od nas jer poznaje i lokalnu i regionalnu samoupravu, a isto tako poznaje i procedure – kazao je Koren.

Nakon što su obišli gradilište na prostoru bivše vojarne, svi oni uputili su se u zgradu Multimedijskog kulturnog centra gdje je održana proširena radna sjednica kolegija gradonačelnika i općinskih načelnika s područja Koprivničko-križevačke županije.

Na kolegiju je, među ostalim, bilo riječi o programu Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova i o razvojnim projektima i potrebama od strateškog značenja za Koprivničko-križevačku županiju.