25.1 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
u prostorima Centra Faro

FOTO Križevački fokolari slave 30. obljetnicu postojanja, prisjetili se koliko su zaslužni za otvorenje Dječjeg vrtića Zraka
F

Predstavljene su i aktivnosti Udruge za ekonomiju zajedništva koja danas provodi brojne inicijative i projekte vezane za ekonomsku i ekološku održivost

Ne propustite

Od subote 29. travnja pa sve do kraja današnjeg dana u Križevcima se obilježava 30 godina stalne prisutnosti Pokreta fokolara u gradu Križevcima, u prostorima Centra Faro i Grkokatoličke eparhije.

Pokret fokolara u Križevcima prisutan je od osamdesetih godina prošloga stoljeća, a 1990. započinje tzv. Škola života u kojoj neko vrijeme provode mladi iz raznih zemalja. Potom se doselilo i nekoliko obitelji. Godine 1993. otvara se zajednica osoba posvećenih Bogu – fokolar. Od tada se računa stalna prisutnost Pokreta fokolara, sve do danas.

Uvodno se prisutnima obratio križevački vladika, mons. Milan Stipić.

– Naš zajednički put bio je već desetljećima utrt. Stvorili smo jedno zajedništvo i sad u ovo vrijeme, zadnje četiri godine kako upravljam križevačkom eparhijom, radimo puno zajedničkih i lijepih projekata. Trudimo se koliko su nam mogućnosti dozvoljene, osobito po pitanju pandemije i raznih drugih nedaća. U tim trenutcima nam Bog uvijek da znak da učinimo nešto dobro – rekao je.

fokolar, fokolari
Foto: Grad Križevci

Gradonačelnik Mario Rajn istaknuo je simboliku obilježavanja Dana grada Križevaca i 30. obljetnice Pokreta fokolara – Djela Marijina.

– Ovaj grad svjedoči i više od puna tri desetljeća jednom zajedništvu vas, naših sugrađana, dobroti, volonterizmu, ali zaista i riječi zajedništva u punom smislu. Želim istaknuti koliko je simbioza Grada Križevaca i Djela Marijinog – Poreza fokolara neizostavna i koliko u 771 godini ponosne križevačke povijesti, 30 godina može činiti veliku razliku. Od srca vam čestitam i veselim se budućoj suradnji – rekao je.

fokolar, fokolari
Foto: Grad Križevci

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren opisao je svoj susret s Pokretom fokolara.

– U početku, davne 1993. godine svi su se pitali o kakvom je pokretu riječ. Danas su dobro poznati široj javnosti. Zaista vam od srca čestitam ovu obljetnicu i pozdravljam sve vas, sve članove Pokreta fokolara i sve vas koji upravljate ovom zajednicom i koji doprinosite njezinom radu i životu – dodao je župan.

fokolar, fokolari
Foto: Grad Križevci

Državni tajnik Branko Hrg, također se obratio prigodnim riječima prisutnima, a čestitke i pozdrave predsjednice Pokreta fokolara Margaret Karram uputili su njezini izaslanici Dana Kempt i Vitek Valter.

U nastavku programa predstavljeno je nekoliko ostvarenja Pokreta fokolara nastalih u proteklih 30 godina. Prvo značajno ostvarenje je dječji vrtić Zraka sunca, otvoren 1996. godine, a više o radu vrtića govorila je ravnateljica Terezija Horvat.

Također, predstavljene su i aktivnosti Udruge za ekonomiju zajedništva koja danas provodi brojne inicijative i projekte vezane za ekonomsku i ekološku održivost.

fokolar, fokolari
Foto: Grad Križevci
fokolar, fokolari
Foto: Grad Križevci
fokolar, fokolari
Foto: Grad Križevci
fokolar, fokolari
Foto: Grad Križevci
fokolar, fokolari
Foto: Grad Križevci
fokolar, fokolari
Foto: Grad Križevci

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Tragedija u Kloštru Podravskom

Bisiklist na kojeg je naletio 39-godišnjak je preminuo, koprivnički tužitelji otvorili istragu

Kako upravo doznajemo, Općinski su državni odvjetnici u Koprivnici otvorili istragu protiv 39-godišnjaka zbog osnovane sumnje da je skrivio...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×