MEĐUNARODNI DAN DJEČJE KNJIGE

FOTO Križevački gimnazijalci na svečanom ručku kušali pet ukusnih knjiga

Poticanje čitanja među mladima, a posebno čitanja iz užitka, danas je jedna od najvažnijih uloga školskog knjižničara.

12:13h
0
Foto: Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci

Učenici 2.a razreda Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci povodom Međunarodnog dana dječje knjige koji se obilježava 2. travnja, na rođendan književnika Hansa Christiana Andersena, sudjelovali su na svečanom ručku u školskoj knjižnici.


Njihova domaćica, knjižničarka Marina Vidović Krušić, pripremila im je pet ukusnih sljedova vrhunske literature. Tako su učenici kušali ljubavne, kriminalističke i fantastične romane, svjetske hitove i romane za mlade.

U ugodnoj atmosferi svaki učenik prolistao je pet naslova, po jedan sa svake plate, i na taj način procijenio bi li želio pročitati koju od tih knjiga u slobodno vrijeme. Učenici su nakon ručka odlučili neke od kušanih knjiga ponijeti kući što je domaćici bio najbolji znak da su se kušane knjige učenicima svidjele.

Poticanje čitanja među mladima, a posebno čitanja iz užitka, danas je jedna od najvažnijih uloga školskog knjižničara. Ovakve aktivnosti mogu učenike dodatno zainteresirati za čitanje. Kvalitetna knjiga, baš kao i kvalitetna namirnica, višestruko pozitivno utječe na razvoj čovjeka.

Inače, križevački gimnazijalci pobijaju stereotip o tome kako mladi ne vole čitati. Usprkos skromnom fondu knjiga za čitanje u slobodno vrijeme u školskoj knjižnici i unatoč zahtjevnom nastavnom programu i brojnim drugim obavezama gimnazijalaca, u 2018. godini svaki drugi učenik posudio je prosječno pet knjiga za čitanje u slobodno vrijeme. Upravo zato od ove školske godine u školi djeluje i Čitateljski klub GIZDavi šegrti, a uz to pojedini učenici pišu osvrte na pročitane knjige za školsku radijsku emisiju Šalabahter.

Foto: Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci
Foto: Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci
Foto: Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci

čitam...