11.8 C
Koprivnica
Petak, 23. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
svi sveti

FOTO Ksenija Markulinčić: Bit će divnog cvijeća za Sve svete, no ova je godina noćna mora, bacali smo cvijeće i sadili luk i krumpir da preživimo
F

Ne propustite

Ako se kojim slučajem uputite iz smjera Koprivnice prema Ludbregu, a put vas pritom usmjeri na obilaznicu, pogled će vam se zaustaviti na ogromnim bijelim plastenicima, ali i zelenilu koje podsjeća na prekrasan tepih od grmova. Taj zeleni prizor dočarava više od 6000 sadnica multiflore krizantema, popularne vrtne kulture ovih dana. U vlasništvu je Ksenije i njezinog supruga Ive koji se već 25 godina bave uzgojem cvijeća na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Dvoje supružnika dokaz su velike ljubavi jedne obitelji prema cvijeću koja ju je prelila u posao.

– Potječem iz Dubovice, a to je kraj poznat po uzgoju cvijeća. Ljubav prema cvijeću usadili su mi roditelji. Zajedno sa suprugom krenula sam samostalno u proizvodnju i nastavila tradiciju roditelja – otkrila nam je Ksenija.

Na površini od 2000 m2 prostora uzgajaju raznoliko cvijeće za balkone, gredice, kamenjare, zatim trajnice, multiflore, jaglace, maćuhice, božićne zvijezde… Kada smo ih posjetili uoči blagdana Svih svetih, za prodaju su pripremali krizanteme, tradicionalno nadgrobno cvijeće.

– Uzgoj krizantema vezan je za početak studenog, a sadnja reznica počinje u srpnju. Nakon zakorijenjivanja rose se, odnosno zalijevaju da listovi dobiju svježinu. Zatim svaki cvijet treba orezivati, i to više puta, kako bi se postigla što bolja razgranatost biljke, da bude lijepa, grmasta, a potrebno ih je i okopavati. Za krizantemu je značajno i zamračivanje početkom kolovoza zbog poticanja biljke na stvaranje cvjetnih glavica – pojasnila je Ksenija kod koje su ove godine rodile predivne krizanteme i bit će ih u izobilju.

OPG Markulinčić // Foto: Marina Hižak

Prodaja krizantema kod nas je većinom vezana uz Dan svih svetih, odnosno uz odlazak na groblje. Simbol su prolaznosti, smrti i tugovanja, izraz poštovanja prema preminulima. Mnogobrojne su sorte, a razlikuju se prema obliku cvjetne glavice, boji cvijeta, veličini grma i u vremenu cvatnje. Boja cvijeta može biti različitih nijansi bijele, žute ili crvene.

– Najviše se traže žute i bijele krizanteme, crvene nešto manje jer su skuplje od obične tegle multiflore. Cijena sitne krizanteme multiflore u tegli je od 20 do 25 kuna. Krupno-cvjetne krizanteme u tegli stoje 40 kuna, a za rezane velikog cvata potrebno je izdvojiti 8 kuna po komadu. Zbog krize i neizvjesnosti ljudi kupuju samo najnužnije – kaže Ksenija.

Cvijeće izlažu i prodaju na mnogim sajmovima, a preko zadruge ustupljuju velikim trgovačkim lancima, poput Bauhausa ili pak Merkura, ili prodaju doma, na kućnom pragu.

Problema ima, kao i u svakom poslu, pa je sada, unatoč većim troškovima u proizvodnji, cijena cvijeća niska, odnosno mora biti prilagođena kupcima. No, Ksenija kaže da rad cvjećara nije adekvatno plaćen. Potražnja za cvijećem bilježi pad unatrag tri godine, a cijena mu je ista zadnjih 20-ak, dok je repromaterijal, poput kutija, čašica, plitica, umjetne zemlje poskupio 300%. Vrijeme koronakrize za cvjećare je bilo prava noćna mora.

OPG Markulinčić // Foto: Marina Hižak

– Sajmovi su bili zatvoreni, pa Bauhaus, granica sa Slovenijom, a cvijeće je bilo spremno za otpremu. Počeli smo ga bacati te smo na manjoj površini zemlje sadili krumpir, luk i grah da preživimo, misleći da ove godine više nećemo uzgajati cvijeće. Prodavali smo i online te dostavljali na kućne pragove, najviše u Varaždin i Koprivnicu, no to su bile manje količine. Kupci su znali doći i do našeg rasadnika – kaže Ksenija.

Bavljenje cvjećarstvom je težak i mukotrpan posao, iziskuje puno truda i rada od jutra do mraka, zahtijeva svakodnevnu njegu, pogotovo zimi, ističe Ksenija i kaže kako se samo uz veliku ljubav, puno rada i odricanja može opstati.

A na blagdan Svih svetih cvijeće koje ćete kupiti, uz sjećanje na najdraže, nosite veselije i ponosnije, jer u njega je uložen i veliki trud mnogih cvjećara.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

HOBI ZA KOJI SE ŽIVI

FOTO/VIDEO Legrad je prepoznatljiv na karti umjetnosti grafita, a mladi Dino pravi je maher sa sprejem: Crtanje murala postalo je moj stil života

Legrad je već duže prepoznatljiv na karti umjetnosti grafita i to ponajprije zahvaljujući Gordanu Cvetniću (51) koji je prije...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×