11.8 C
Koprivnica
Petak, 23. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

FOTO // KUD „Fran Galović“ i Udruga žena Peteranec obilježili Galovićevu jesen
F

Ne propustite

KUD „Fran Galović” Peteranec i Udruga žena Peteranec i ove su godine organizirali brojna događanja u sklopu Galovićeve jeseni u Peterancu.

U petak 24. listopada otvorena je etno izložba To se ti prejde u Galeriji Ivana Sabolića u Peterancu. Autori izložbe su Vesna Peršić Kovač i Katica Erdec, a brojne eksponate su sakupile članice Udruge žena. Tema izložbe je bila vrijeme. Izloženi su stari satovi i kalendari, ogledala (kao svjedoci starenja), te dijelovi odjeće koji prikazuju kako se oblačenje mijenja sa godinama.

Na otvorenju izložbe nastupila su djeca iz DV „Lastavica” Peteranec koji su na svoj način scenski prikazali Galovićevu pjesmu Kopači. Franove pjesme recitirali su učenici PŠ Frana Galovića iz Peteranca. Izložbu je otvorio općinski načelnik Krešimir Matijašić.

Uz kolače koje su pripremile članice Udruge te uz kestene koje su ispekli vatrogasci, Siniša Cmrk i Dražen Ernečić ispričali su prisutnima svoj doživljaj Frana i podravskih običaja.

U nedjelju 26. listopada organizirana je međunarodna smotra folklora Peteranski šlingeraj. Svoje običaje, nošnju, pjesme i plesove predstavila su folklorna društva Češka beseda Mali i Veliki Zdenci, KUD “Marijan Pavleković-Pajo” Otrovanec, KUD „Slavko Janković” Šiškovci i domaćini KUD „Fran Galović” Peteranec.

Ujedno je to bila prigoda da folkloraši proslave petnaestu godišnjicu postojanja. Podijeljene su zahvalnice voditeljici folklorne grupe Marini Njerš, voditelju tamburaša Dini Ciganeku, suradnicima Vesni Peršić Kovač i Antunu Erdecu, Koprivničko – križevačkoj županiji, Općini Peteranec, DVD-u Peteranec, obitelji Cmrk, OŠ „Fran Koncelak” Drnje, ZKUU Koprivničko – križevačke županije i UHBDDR – Ogranku Peteranec.

Na druženje uz kestene i krapampulu odazvali su se brojni bivši članovi društva. Smotru je posjetio i saborski zastupnik Stjepan Milinković.

{vsig}kultura/10-2014/galerija-peteranec{/vsig}

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

POŽAR

[FOTO/VIDEO] UPRAVO Zapalio se auto u Nazorovoj, u potpunosti izgorio motor renaulta

U Ulici Vladimira Nazora u Koprivnici upravo je izbio požar na autu. Zapalio se renault megan koji je bio parkiran...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×