Centar Svitanje

FOTO Kuhar Mate Janković mališanima pokazao kako skuhati hranjive i jednostavne obroke

18:30h
0
Kulinarska radionica u Svitanju // Foto: Ambrela komunikacije

U trećem valu koji je upravo završio, skupljeno je 117.000 kuna za uređenje centara za pružanje usluga u zajednici u Slavonskom Brodu, Koprivnici i Karlovcu.

Mirisi i okusi iz kuhinje poznatog kuhara Mate Jankovića izazvali su oduševljenje korisnika koprivničkog Centra za pružanje usluga u zajednici Svitanje. Kuhar Mate pridružio se humanitarnoj kampanji Reci DA! te osmislio ukusne i zdrave obroke koje je pripremio zajedno s djecom, korisnicima usluga Centra.

Koprivnički Centar Svitanje među prvima je u Hrvatskoj koji je prošao potpunu transformaciju i u kojemu djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi ne borave u dječjem domu.

Jedan od načina rada s obiteljima su i radionice kuhanja. Kuharskom radionicom uz Matu Jankovića ujedno je najavljena i obnova kuhinje u koprivničkom Svitanju koji skrbi za 23 korisnika.

Uloga našeg Centra koji je nastao transformacijom Doma za djecu Svitanje, je da svako dijete raste i razvija se u okruženju obitelji, bilo biološke bilo udomiteljske. Jedna od radionica koje omogućujemo našim korisnicima usluga su i radionice kuhanja na kojima uče ne samo o važnosti zdrave prehrane i pripremanju obroka, nego i o važnosti međusobnog povezivanja tijekom zajedničkih obroka – izjavio je ravnatelj Centra Milivoj Androlić.

Uživanje u skuhanom obroku // Foto: Ambrela komunikacije
Uživanje u skuhanom obroku // Foto: Ambrela komunikacije

Kuhar je osmislio nekoliko zanimljivih jelovnika uz okuse koji su primamljivi djeci, a ujedno zdravi i lagani za pripremu.

Kuhanje za djecu uvijek je poseban izazov jer djeca hranu najčešće doživljavaju vizualno pa tek onda okusom. Tradicionalna hrvatska kuhinja nudi brojne mogućnosti za uravnoteženu prehranu i zato je moj jelovnik bio osmišljen na jednostavan način koji je podsjetnik na mirise koji su se širili iz kuhinja naših bakarekao je nakon radionice Janković.

Dosad je u prethodna dva vala kampanje Reci DA! prikupljeno oko tristo tisuća kuna za obnovu sedam dječjih domova. Osim koprivničkog Centra kampanjom Reci DA! trenutno se obnavljaju centri u Slavonskom Brodu i Karlovcu. U trećem valu koji je upravo završio, skupljeno je 117.000 kuna za uređenje centara za pružanje usluga u zajednici u Slavonskom Brodu, Koprivnici i Karlovcu.

U 12 dječjih domova odnosno centara za pružanje usluga u zajednici kojima je osnivač Republika Hrvatska smješteno je 447 djece, a za 431 dijete se pružaju usluge boravka ili organiziranog stanovanja.

Humanitarnu kampanju Reci DA! zajednički provode tvrtke Procter&Gamble i Lidl Hrvatska.

čitam...
Loading...