Spajanje turističkih lokacija

FOTO Lacković odlučan u ostvarenju vizije. Evo kako će izgledati futuristički Đurđevac

17:00h
0
Pogled s terase kafića prema Trgu Svetog Jurja // Foto: Djurdjevac.hr

Cilj nam je puteve popločiti u specifičnoj boji. Napravljene su probne kocke boje pijeska te se trenutno ispituje njihova čvrstoća. Time želimo postići originalnu vizuru grada, rekao je Lacković.

Gradonačelnik Željko Lacković odlučan je u ostvarenju svoje vizije da Đurđevac pretvori u regionalno turističko središte i mjesto poželjno za život.

Objavljena je prostorno-programska studija tvrtke Oblok d.o.o. koja je trenutno idejni koncept odnosno generalni prijedlog jednog od smjerova kojima bi Đurđevac mogao ići.

Potencijalni izgled središta Đurđevca obuhvaćao bi i uvažavao njegove kulturne, povijesne i prirodne vrijednosti, ali i njegove urbane i suvremene težnje, a sve kroz sukus nekadašnjih i današnjih ideja Đurđevčana.

Foto: djurdjevac.hr
Prostor Tehnološkog parka // Foto: djurdjevac.hr

Uz obnovu ili gradnju najznačajnijih objekata u samoj jezgri grada, poput palače Nothig – Lichtenberg, zgrade Posjetiteljskog centra Picokijade, Doma kulture, obnove arhitektonski značajnih privatnih pročelja, gradske fontane, utvrde Stari grad ili gradnje ŠRC-a i tehnološkog centra, studijom je predviđeno uređenje glavnog gradskog trga s planiranim novim pješačkim i komunikacijskim trasama u gradu te ujednačavanje komunalne opreme, poput rasvjetnih tijela, klupa, interpretacijskih ploča, smjerokaza i kanti za smeća.

Konkretno, osim što bi navedene zgrade i lokacije trebale biti uređivane i sagrađene, cilj ih je i međusobno povezati uredivši sve trase u usklađenoj vizuri. Tako će se uređivati teren oko i između navedenih lokacija, kao i područja oko Borika, Tematskog parka, tržnice, uključujući i park Bent, a sve to međusobno povezujući.

 

Foto: djurdjevac.hr
Tržnica budućnosti // Foto: djurdjevac.hr

– Možemo reći da smo ovom studijom konačno definirali ciljeve, a to je povezati područje oko Starog grada s trgom, i s druge strane sa ŠRC-om – izvijestio nas je gradonačelnik Đurđevca te dodao kako je definiran i izgled i materijali kojima bi sve trebalo biti povezano.

– Cilj nam je površine i puteve popločiti u specifičnoj boji. Napravljene su probne kocke boje pijeska te se trenutno ispituje njihova čvrstoća. Time želimo postići originalnu vizuru grada – rekao je Lacković i osvrnuo se na neke pojedinačne projekte.

– Projekt Tehnološkog parka je gotov te se za njega trenutno ishoduju dozvole. Građevinsku ćemo dozvolu imati u roku 30 dana i to ćemo odmah kandidirati. Projekt obnova pročelja u cjelosti je rješen odnosno njegovo sufinanciranje, a po pitanju posjetiteljskog centra prijavili smo prekograničnu suradnju s Mađarima – nabrojao je gradonačelnik, ali naglasio kako su tu u pitanju samo segmentirani natječaji, odnosno usmjereni na pojedinačne objekte i lokacije.

Foto: djurdjevac.hr
Glavni gradski trg spojit će se s parkom // Foto: djurdjevac.hr

– Čekamo natječaj koji će uključivati sveobuhvatnu revitalizaciju javnih površina i tu se nadamo sufinanciranju Europske unije. Rumunji su to, primjerice, jako dobro iskoristili i priskrbili si ogromna sredstva za rekonstrukcije trgova. Nama bi možda najskuplja stavka bili vodoskok i instalacije – priča Lacković o potencijalnim izvorima financiranja.

Na upit jesu li priloženi vizuali ove studije tek neka okvirna vizija i dugoročni plan, gradonačelnik odlučno odgovara:

– Rekao bih da je ova kompletna slika više srednjoročni plan, a koji želimo finalizirati do kraja drugog mandata. Nije to toliko prezahtjevno, samo treba premostiti određene barijere. Fizičke barijere neka su rušenja i niveliranja, ali ipak je veći problem krenuti u nešto, nego graditi nešto.