19 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Najljepši školski vrtovi

FOTO Lidija Komes, autorica Najljepših školskih vrtova: I najmanji vrt može pobijediti, ako je uređen s ljubavlju i znanjem
F

Pobjednik dobiva financijski iznos od 10.000 kuna koje, kako L. Komes kaže, mogu uložiti u svoje vrtove - u sustav za navodnjavanje, nove biljke, zaštitnu ogradu oko škole i slično. Također, dobivaju nagrade u obliku putovanja donatorima, u nacionalne parkove ili na kupanje.

Ne propustite

Danas je u Domu mladih održan motivacijski stručni skup i službeno otvorenje natječaja „Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj u 2017.“ Koliko god na prvu zvučao ozbiljno, radi se o vrlo vedrom, veselom i oku ugodnom skupu na kojem su se prezentirala iskustva škola s uređenjem njihovih vrtova, a koje su proteklih godina sudjelovale u natječaju i osvojile nagrade.

Natječaj uključuje sve osnovne i srednje škole te srodne odgojno-obrazovne ustanove za djecu i mladež u Republici Hrvatskoj, a projekt se održava pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice, te u organizaciji HRT-a i koprivničke Knjižnice i čitaonice Fran Galović.

Program su svojom plesnom točkom otvorili vrtićarci iz Tratinčice kostimirani u žabe, a vodila ga je poznata televizijska voditeljica Karmela Vukov- Colić.

Ravnateljica Dijana Sabolović-Krajina održala je pozdravni govor, uime koprivničke knjižnice kao inicijatora i suorganizatora ovog projekta.

Pomoćnica ministra Sanja Putica u društvu lokalnih političara // Foto: Matija Gudlin

Lidija Komes, novinarka HRT-a, autorica i mentorica projekta “Najljepši školski vrtovi” te veleposlanica Hrvatske za izbor najljepših ekoloških turističkih destinacija u Bruxellesu objasnila je kako se natječaj otvara danas “u prelijepoj Koprivnici, u zelenoj Podravini upravo zato što u ovoj županiji ima pobjedničkih škola”.

– Kad smo krenuli u projekt 1994. godine, Hrvatska se oporavljala od agresije, prognanici su se vraćali u svoje kuće i djeca u škole. Ona su bila izvan sebe zbog svega što su prošla, a ja sam u to vrijeme vodila emisiju “Slušaj kako zemlja diše”. Pomislila sam kako majka zemlja može pomoći, pa smo tadašnjoj ministrici Vokić predložili da djeca počnu dodirivati tu zemlju, i projekt je krenuo kao obnova školskih vrtova. Toliko se škola javilo da je započeto veliko cvjetno natjecanje. Zato danas imamo tisuće škola, vrtića, učeničkih domova, domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji sudjeluju. Mi smo projekt namijenili školama, a odjednom su se počeli javljati svi – ispričala je idejna začetnica projekta o njegovim počecima.

Rekla nam je kako je projekt dobio nagradu Europske federacije novinara za jedinstven pristup mladima, te su hrvatski predstavnici lani bili u školi u Bruxellesu gdje su pokazali ljepote Hrvatske i dogovorili suradnju i njihov posjet našoj zemlji.

Foto: Matija Gudlin

– Imamo tako lijepe vrtove i na moru i u kontinentalnoj Hrvatskoj, da oni postaju turističke destinacije – u botanički vrt u Kaštel Lukšiću dolazi 40.000 turista, šibenska gimnazija ima samostanski obnovljeni vrt koji ljeti posjeti 70.000 turista, pa školski vrt u Malom Orašcu kraj Dubrovnika i drugi.

Svi uvjeti natječaja bit će objavljeni na stranicama HRT-a i Ministarstva znanosti. Škole, vrtići i druge ustanove trebaju poslati nekoliko fotografija svojeg vrta, ispuniti upitnik koji će, također, biti na stranici HRT-a te se mogu prijavljivati do 22. travnja odnosno Dana planeta zemlje.

Pobjednik dobiva financijski iznos od 10.000 kuna koje, kako L. Komes kaže, mogu uložiti u svoje vrtove – u sustav za navodnjavanje, nove biljke, zaštitnu ogradu oko škole i slično. Također, dobivaju nagrade u obliku putovanja donatorima, u nacionalne parkove ili na kupanje, a odu i u posjet HRT-u gdje upoznaju popularne glumce i voditelje.

– Povjerenstvu je najvažnije da dijete dotakne tu sjemenku, da zalijeva biljku, da vidi kako cvate i donosi plod. Naša je poruka “Nemojte stvarati velike vrtove; I najmanji vrt može pobijediti, ako je uređen s ljubavlju i znanjem.” Najveća dobrobit je što djeca, roditelji, učitelji i susjedi rade zajedno na uređenju ljepota oko svoje škole te rade na biološkoj raznolikosti Hrvatske – poruka je autorice projekta.

Sudionici projekta // Foto: Matija Gudlin

Na otvorenju natječaja prisustvovala je i pomoćnica ministra znanosti i obrazovanja Sanja Putica te je rekla kako Ministarstvo teži unaprijediti i proširiti mrežu škola koje sudjeluju u projektu, na više srednjih škola kako su u glavnini sudionice osnovne škole.

– Činjenica da se ovaj natječaj provodi već 23 godine govori o njegovoj važnosti i težini, a mislim da je i hrvatsko društvo ulaskom u Europsku uniju počelo više raditi na podizanju ekološke svijesti kod mladih i činjenici da se suživot čovjeka i prirode mora učiniti kvalitetnijim. Ministarstvo ovdje pridonosi i financijskom potporom, ali i kao krovna institucija šaljući svim školama pozive potičući ih da sudjeluju u natječaju – riječi su Sanje Putice.

Zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec izrazila je ponos Grada što je Koprivnica prepoznata kao grad koji može biti pokrovitelj ovakvom jednom dugogodišnjem projektu, čije 22 godine trajanja pokazuju da je uistinu snažan i važan.

Foto: Matija Gudlin

– Ponosni smo ono što činimo da Koprivnica bude i ostane zeleni grad, na sve naše škole i vrtiće, jer oni našu djecu od malena uče da se brinu za okoliš. Pozivam sve naše obrazovne ustanove, male vrtlarice i vrtlare da se uključe u projekt i urede svoje vrtove najljepše što mogu, s puno ljubavi i znanja i da rastu zajedno sa svojim vrtovima – izjavila je zamjenica gradonačelnika.

Ponos je izrazio i pozivu se pridružio i koprivničko-križevački župan Darko Koren.

– Važno je sve što se događa u školi jer je ona mjesto iz koje se razvijaju svi pozitivni faktori svakog društva. Krenuvši od predškolskog odgoja, preko osnovne do srednje škole, sve je to razvojni put čovjeka te se i društvo u tom smislu razvija. Ovaj projekt govori kako se i o segmentu uređenja okoliša mora voditi računa, i da je to sastavnica obrazovnog sustava – izrazio je zadovoljstvo župan.

Istaknuo je kako i iz naše županije dolaze nositelji tih uspjeha, poput škole u Virju i Bakovčici te je pozvao i druge da se priključe da bi konkurencija bila što veća.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

u krugu obitelji

FOTO/VIDEO Baka Mica proslavila 90. rođendan: Imam devet praunučadi, kad bih dobila deseto doživjela bih i stotu

Danas mi je najsretniji dan u životu, nemate pojma koliko sam sretna kad vas sve vidim na okupu -...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×