7.4 C
Koprivnica
Utorak, 23. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ugledan događaj

FOTO Ludbreg skromnom svečanom sjednicom proslavio Dan grada, dr. sc. Tajana Pleše proglašena počasnom građankom
F

Najveća okosnica već godinama svakako su europski projekti zahvaljujući kojima je većina projekata realizirana. Grad Ludbreg tako je 2019. godine osvojio titulu šampiona u kategorijii EU fondova. Od 2013. godine do danas kroz projekte je uloženo 115 milijuna kuna u različite sektore društva.

Ne propustite

Grad Ludbreg prema dokumentu pape Leona X datiranom od 19. ožujka 1513. godine upravo tog datuma Ludbreg slavi svoj dan.

S obzirom na globalnu pandemiju i mjere koje su na snazi Dan grada Ludbrega obilježen je na skromniji, ali opet primjeren način. Iako nije bilo većih događanja, kinodvorane ispunjene smijehom uz gledanje kazališnih predstava, koncerata i sličnog, održana je svečana sjednica na kojoj su uručene prigodne nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima.

Grad Ludbreg pred otvaranjem je nove turističke atrakcije u samom srcu grada – Arheološkog parka Iovia, uređuje se Otok mladosti koji postaje sve popularnije okupljalište stanovnika svih generacija. Ludbreg je i zeleni grad koji je prije nekoliko godina sanirao odlagalište otpada, u gradu i naseljima postavljeni su podzemni i polupodzemni kontejneri, a 2019. godinu završio je kao deseti po izdvajanju za poljoprivrede. Važnu ulogu u svemu tome ima i gospodarstvo, a o tome je govorio i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić na svečanoj sjednici.

– Često se spominje ulaganje u gospodarstvo i govori o brojkama pa valja reći da je u ludbreško gospodarstvo tijekom osam godina uloženo preko 150 milijuna eura, što europskog, što vlastitog novca. Ludbreg je danas važno središte gospodarskog razvoja Županije i ne staje u tom razvoju jer uskoro očekujemo još jednu važnu investiciju. Kreirali smo optimističnu, sigurnu i podupiruću klimu za sve koji su spremni ulagati i razvijati dobre poslovne priče i tako Ludbreg učinili prepoznatljivom gospodarskom sredinom. Za te smo napore dobili i mnoge nagrade, ali najvažnije priznanje je rekordno niska nezaposlenost u gradu i najviša prosječna plaća u industriji u okruženju – kaže ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić. Govoreći o reformama posebno je naglasio onu o izmjeni modela rada mjesnih odbora.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Sami smo se uhvatili u koštac s reformama te smo izmjenom modela rada mjesnih odbora u ravnomjeran razvoj svih naselja uložili više od 14 milijuna kuna. U novi projektni model rada udruga civilnog društva uloženo je gotovo 3 milijuna kuna, a u sport, kojega tek čekaju reforme, uloženo je oko 20 milijuna kuna – kaže Bilić te dodaje kako je posebno ponosan na dvije stvari.

Jedna je socijalno osjetljiva zajednica svih generacija, isprepletena brigom za djecu i mlade od vrtićke do studentske dobi pri čemu nam je povratak srednje škole u Ludbreg posebno važan kao spona između obrazovanja i potreba gospodarstva. U sve to uloženo je gotovo 38 milijuna kuna. Druga je ulaganje u socijalne programe poput potpora za novorođenčad, stipendija, suradnje s našim umirovljenicima i svima onima koji su se našli u problemima u što je uloženo dodatnih 6 milijuna kuna.

– Svi zajedno prepoznali brigu za zaštitu okoliša i važnost ekologije za budućnost Ludbrega, od izbacivanja deponije otpada iz centra grada te nas 50-tak milijuna kuna uloženih u zelenu transformaciju stavlja među 10 najuspješnijih gradova u Hrvatskoj u zaštiti okoliša. I u toj zelenoj trasforamaciji prepoznajemo priliku za nova ulaganja u solarne i geotermalne elektrane te proizvodnju i primjenu zelenog vodika kao goriva budućnosti za javni prijevoz, komunalni i kamionski prijevoz te industriju, ali i cvjećarstvo i povrtlarstvo. To je najvažnija reforma u koju moramo krenuti kao grad kako bismo osigurali zdravu budućnost našoj djeci – naglašava gradonačelnik Bilić.

Najveća okosnica već godinama svakako su europski projekti zahvaljujući kojima je većina projekata realizirana. Grad Ludbreg tako je 2019. godine osvojio titulu šampiona u kategorijii EU fondova. Od 2013. godine do danas kroz projekte je uloženo 115 milijuna kuna u različite sektore društva.

– Mi smo se okrenuli služiti svome gradu, što političari i institucije trebaju biti u demokraciji i servisirati svoje sugrađanke i sugrađane. Gradonačelnik i gradske službe okrenule su se EU projektima, kojih su rezultati vidljivi, za informaciju u periodu od 2017.do2020. iz EU projekata je pokriveno za plaće 2.512.646,45 Kn. gotovo jednogodišnji iznos za sve zaposlene – poručio je Antun Šimić, predsjednik Gradskog vijeća grada Ludbrega.

Foto: Grad Ludbreg
Foto: Grad Ludbreg

Na svečanoj sjednici u povodu Dana grada okupljenima se obratio i varaždinski župan Radimir Čačić, a sjednici je prisustvovala i Melita Mulić, savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo i izaslanica predsjednika RH.

Dan grada Ludbrega uvijek je prigoda da se zahvali istaknutim pojedincima. Počasnom građankom Grada Ludbrega proglašena je dr. sc. Tajana Pleše iz Zagreba. Nagrada Grada Ludbrega dodijeljena je Vitomiru Namjesniku i Štefici Pavković. Plaketu Grada Ludbrega dobili su Dječji salon “Pinokio” i udruga “Žene iz Centra svijeta”. Zahvalnice Grada Ludbrega uručene su Ivanu Črepinku, Tomislavu Horvatu, Zlatku Hrelji, Vladimiru Kataleniću, Đurđi Kokanović i Ivici Vidoviću. Nagrađene su i najbolje učenice, Dea Busija iz Osnovne škole Ludbreg i Diana Laura Jantol iz Srednje škole Ludbreg.

– Pripremajući se za ovo slovo, pokušala sam sagledati što sve povezuje sve nagrađene. Osim doprinosa u razvitku, promidžbi i ugledu Grada Ludbrega, čitajući nominacije ovogodišnjih, ali i ranijih dobitnika, postalo mi je razvidno da nas sve, bez obzira na područje kojim se bavimo – od humanitarnog djelovanja, sporta, obrtništva, kulture ili baštine – spaja aktivna i bezrezervna predanost istom cilju; boljem životu Ludbrežanki i Ludbrežana. Brišući svojim angažmanom granice radnog i privatnog vremena, postignuti su rezultati koje je Grad Ludbreg prepoznao i odlučio nagraditi ovim visokim priznanjima – zaključila je dr. sc. Pleše.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Špica

Kako dobar look! Sviđa nam se sve na njoj, hlače i jakna su top, a jedan detalj obara

Iako je subota prošla u znaku sivih oblaka, sramežljivo sunce u prijepodnevnim satima pokazalo je svoju moć i "namamilo"...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×