Poljoprivredna zadruga

FOTO Ludbreški proizvođači voća i povrća ujedinili snage i osigurali si izgledniju budućnost

14:10h
0
Zadruga Ludbreški kraj // Foto: Grad Ludbreg

Osnovana je Poljoprivredna zadruga Ludbreški kraj koja trenutno broji 12 članova, poljoprivrednih proizvodača voća i povrća iz ludbreškog kraja koji su ujedno i osnivači same Zadruge.

Pojedinačnim djelovanjem mali poljoprivrednici često su premali da bi ravnopravno i uspješno sudjelovali na tržištu te je danas postalo nužno njihovo udruživanje u zadrugu ukoliko žele opstati u radu.

Tako je na inicijativu Grada, osnovana Poljoprivredna zadruga Ludbreški kraj koja trenutno broji 12 članova, poljoprivrednih proizvodača voća i povrća iz ludbreškog kraja koji su ujedno i osnivači same Zadruge. Uime Zadruge o statusu malih poljoprivrednika ispričao je njen upravitelj Marijan Makar.

– Mnogi se udružuju bez ikakvog početnog kapitala, bez ikakve opreme potrebne za uspješno početno poslovanje, a mi već na samom početku imamo pakirnicu i hladnjaču koja je nabavljena u sklopu projekta kojega je provodio Grad Ludbreg. S obzirom da smo Poljoprivredna zadruga koja se bavi proizvodnjom voća i povrća, a svi znamo da njihova cijena ovisi o kvaliteti, skladištenjem u hladnjači te kvalitetnim pakiranjem uspjet ćemo podići cijenu samom proizvodu na obostrano zadovoljstvo – uputio nas je Makar u obećavajući status Zadruge.

Zajednički prostor i jednake mogućnosti za proizvođače // Foto: Grad Ludbreg
Zajednički prostor i jednake mogućnosti za proizvođače // Foto: Grad Ludbreg

Također, dodao je kako je uz pomoć Grada uređena i prostorija u sklopu društvenog doma u Hrastovskom, a koja služi za skladištenje poljoprivrednih proizvoda u kojoj se ujedno nalazi i pakirnica koju mogu koristiti svi članovi zadruge. Odmah pokraj je i hladnjača veličine 36 kubika u koju će se skladištiti poljoprivredni proizvodi zadrugara te je uređen i asfaltiran pristup samoj hladnjači i skladištu.

Interes ostalih poljoprivrednih proizvodača voća i povrća koji žele postati članovi Zadruge je velik te će im to uskoro biti omogućeno.

– Zadruga stvara nedjeljivu zadružnu imovinu koja se prenosi s generacije na generaciju zadrugara te predstavlja društvenu imovinu u funkciji lokalne samouprave.

Zadovoljni i perspektivni voćari i poljoprivrednici // Foto: Grad Ludbreg
Zadovoljni i perspektivni voćari i poljoprivrednici // Foto: Grad Ludbreg

Nismo očekivali ovako veliki broj zainteresiranih, što govori da je osnivanje Poljoprivredne zadruge na području Ludbrega bilo potrebno za sve poljoprivredne proizvođače našega kraja – zaključuje Makar.

Zbog velikog interesa za pristupanje u zadrugu, Poljoprivredna zadruga Ludbreški kraj upisivat će nove članove u Zadrugu. Svei zainteresirani osobno se mogu javiti u Poduzetnički inkubator, putem e-mailova upravitelj@pz-ludbreski-kraj.hrpredsjednik@pz-ludbreski-kraj.hr ili na brojeve mobitela 098 176 7345 i 098 844 415. Članovi zadruge mogu biti poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava – OPG-ovi, obrti, trgovačka društva, ali i fizičke osobe.

čitam...