- Oglas -

Maja Holek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, ispričala nam je sve o velikoj stogodišnjici Domoljuba, njegovoj obnovi i daljnjim planovima za budućnost.

Za Koprivnicu je ovaj jubilej pokazatelj da je Koprivnica već odavno prepoznala važnost kulturnih i obrazovnih programa.  Hrvatsko obrtničko-radničko obrazovno i pjevačko društvo Domoljub osnovano je 1909. godine, a njihova je svrha bila prosvjetna te je sama dvorana Domoljuba napravljena iz želje da kulturni i obrazovni programi imaju svoj dom, da se imaju gdje održavati. Dobili smo u ostavštinu nešto što smo dužni dalje njegovati: svijest o potrebi i važnosti kulturnih i obrazovnih programa za razvoj grada i regije – kaže nam Maja.

Domoljub je trenutno u fazi obnove, a nakon sanacije kanalizacije i vanjskog vodovoda te radova na ojačanju temeljnog tla zgrade, radovi su se preselili u samu dvoranu.

- Oglas -

– Trenutno se radi na hidroizolaciji zidova, sanaciji pukotina na zidovima, sanaciji i ojačanju nadvoja nad pozornicom, obavit će se zamjena elektroinstalacija te soboslikarski radovi. Uz to će se obnoviti tkanina na postojećim stolicama te zamijeniti kazališni zastori. Radovi idu po planu, nadamo se da se ništa neće ispriječiti na putu dogovorenog termina završetka radova. Dvorana će imati osvježen izgled, ali ono što je najvažnije, bit će sanirana i ono ne manje važno, hidroizolacijom će se spriječiti štetan utjecaj vlage – objašnjava ravnateljica.

Foto: Ivan Balija
Dvorište Domoljuba // Foto: Ivan Balija

Dodala je i kako je dvorište Domoljuba potencijal koji se može dobro iskoristiti, ali prvo ga treba obnoviti.

– Unutar jednog natječaja prijavili smo zamjenu postojećih dvorišnih ploča, to je bilo jedino što se moglo uklopiti u zadani budžet, a pratimo i dalje natječaje na koje bismo mogli prijaviti uređenje dvorišta i paralelno s tim razmišljamo o idejnim rješenjima – napominje.

Stariji se sigurno sjećaju da je nekad dvorište Domoljuba bilo domaćin brojnim projekcijama, a jedna od ideja jest da se filmovi vrate u Domoljub, ali to će sve ovisiti o aktualnim natječajima kojima bi se takvo nešto moglo ostvariti jer takav korak u tehničkom smislu zahtijeva znatna financijska sredstva.

U Domoljubu se nadaju da će najesen započeti s redovnim glazbeno-scenskim programom.

– Naravno, tu je još i rođendan naše dvorane Domoljub koji se obilježava 28. prosinca, pa će cijeli zadnji kvartal godine biti u znaku te obljetnice. S obzirom na to da nismo u dvorani mogli organizirati programe, ove smo se godine, uz Ljetno kino, u program Ljeta na Zrinskom uključili i s dva koncerta i to Jasne Bilušić i New Deal te Zdenke Kovačiček tria. Oni će nastupiti u okviru proslave stote obljetnice naše dvorane – najavljuje Maja Holek skora događanja u centru grada.

Plan je da se do jeseni moderniziraju i kino i to zamjenom kinoplatna i procesorom zvuka, odnosno audiovizualnom modernizacijom.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Platno je potrebno zamijeniti jer je već dotrajalo, uslijed čega je i lošija slika, posebice kad se radi o 3D projekcijama. Odlučili smo odmah ići i korak dalje te ga povećati, kako bi užitak gledanja filmova bio još veći. U rujnu će naše kino biti i domaćin Sajma filma, čiji je suorganizator, uz mrežu nezavisnih kinoprikazivača, Pučko otvoreno učilište Koprivnica, što nas iznimno veseli jer će u našu Koprivnicu doći nezavisni kinoprikazivači i distributeri iz cijele Hrvatske -kaže o programima koji slijede.

Što se pak obrazovanja tiče, najesen planiraju nove upise u već poznate programe, ali i u one nove, za koje su dobili verifikaciju Ministarstva znanosti i obrazovanja. I, naravno, nestrpljivo čekaju hoće li ubrati plodove svojeg rada, vezano za EU projekte.

Ravnateljica napominje da dvorana Domoljub i kino Velebit opravdavaju naziv kulturnih središta grada, ali i Županije, s brojem posjetitelja i programa koji se u njima održavaju.

Ove nam je godine Domoljub u sanaciji i sada se vidi koliko nedostaje i koliko se toga u njemu održavalo. Iz godine
u godinu broj posjetitelja raste – pozitivna je M. Holek.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Kazuje da s obzirom na broj gledatelja na kinoprojekcijama i kazališnim predstavama, može konstatirati da Koprivničanci vole i filmove i predstave. Kod kazališnih predstava najbolje prolaze lakše predstave, komedije, no u Domoljubu se mogu pogledati i drame, teatar apsurda i slično.

– Tada nam je, nažalost, dvorana manje popunjena, ali pokušavamo zadovoljiti širi spektar publike. U kinu najbolje prolaze Marvelovi filmovi, SF, horori i animirani filmovi.

Programi Učilišta

Što se tiče Učilišta, kaže da je trenutno uključeno u projektne aktivnosti kao partner u projektu u okviru Erasmus+ KA2 Chain experiment in preschool. Projekt se provodi od 01.10.2018. do 30.09.2020., a partneri osim iz Hrvatske dolaze iz Slovenije, Italije i Poljske.
– Tijekom prve polovice godine prijavljen je projekt KUPID, u kojem je Učilište partner udruzi Kopriva. Projekt je usmjeren revitalizaciji prostora u javnom vlasništvu. Prijavljena su i dva projekta u okviru ERASMUS+ KA2 programa: u jednom je Učilište nositelj projekta, a u drugom partner Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti iz Osijeka. Prvi je projekt iz područja strukovnog obrazovanja, a drugi je iz područja visokog obrazovanja. Početkom svibnja prijavljena su i tri projekta iz programa INTERREG Mađarska-Hrvatska. Projektu EDU ROMA Učilište je nositelj, a u preostala dva prijavljena projekta smo partneri. Rezultate očekujemo u drugoj polovici godine. Još nas očekuju prijave na nekoliko natječaja do kraja godine. Jedan nam je projekt u potpunosti pripremljen, ali od prosinca pošle godine se produljuje obustava poziva, tako da čekamo otvaranje natječaja – objašnjava ona.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Nude sedamdesetak programa, verificiranih i neverificiranih, a prošle su godine imali ukupno 251 polaznika. Ove su godine krenuli i s tematskim radionicama namijenjenima odgajateljima, učiteljima te roditeljima, za što se pokazao dosta veliki interes. Ove godine Učilište je dobilo odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja za izvođenje šest novih programa u sektoru turizam i ugostiteljstvo: priprematelj bureka i pizza, priprematelj jednostavnih jela, konobar, barmen, sommelier i voditelj agroturističkog gospodarstva te za administratora baze podataka i rukovatelja CNC tokarilicom.

– Konstantno osluškujemo potrebe tržišta kako bismo mogli odgovoriti na njegove potrebe. Polaznika je sve manje, tako da moramo biti spremni i maksimalno se prilagođavati potrebama – kaže.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Ravnateljica o svojem dosadašnjem radu kaže da je jedna od onih koji misle da uvijek može bolje.

– U globalu sam zadovoljna, puno je toga napravljeno, osim velike obnove Domoljuba, veseli me modernizacija kina koja predstoji, novi obrazovni programi te rekordan broj prijava na EU projekte – u samo pet mjeseci ove godine smo što kao nositelji, što kao partneri, uključeni u šest prijavljenih projekata. Jedan projekt iz programa Mađarska –Hrvatska smo uspješno završili krajem prošle godine, ove smo godine predali izvješće koje je prihvaćeno. Ono na čemu još moramo poraditi je naša vidljivost jer sve ovo što radimo, radimo za ljude, za publiku, za korisnike, za naše Koprivničanke i Koprivničance, za našu Koprivnicu.
Ideja je mnogo, konstantno tražimo natječaje u koje bismo se mogli uklopiti i prijaviti. Nadam se da ćemo imati uspjeha kako bismo našim korisnicima priuštili što više kvalitetnijih sadržaja – zaključuje Maja Holek.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).