11.8 C
Koprivnica
Petak, 23. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Street Art Festival

FOTO Mamuze kvartovskim druženjem i igrama na otvorenom vraćaju građane u djetinjstvo, a Johnny and his Rockin’ Tunes u zlatno doba rock ‘n’ rolla
F

Ovakav glazbeni repertoar, naravno, ne može proći bez plesnjaka za što će se pobrinuti koprivnički plesni klub Ritam, a svoju plesnu točku izvest će i djevojke iz plesne skupine Sweet Beat. Za najmlađe, tu će još biti radionica mašte Ivane Kranželić, kroz poeziju i crtanje, a Zmaya će ispuniti želju mališanima i pretvoriti ih u štogod požele, oslikavajući njihova lica.

Ne propustite

S današnjim danom i prvim zidom počinje peti Street Art Festival u organizaciji Udruge za promicanje kulture i umjetnosti maMUZE. U proteklim godinama aktivnog djelovanja SAF-a, Srednja škola Koprivnica najradije je oslikavana lokacija od strane naših umjetnika te će i danas u večernjim satima prve obrise svog rada, na njene zidove staviti Tifanirubi, umjetnica koja se po prvi put pojavljuje na Festivalu, a koja glavnu temu rada nalazi u međuodnosu kulture i prirode, njihovom ispreplitanju.

Još jedna autorica koja se pojavljuje prvi put na Festivalu je Silvana koja dolazi iz Zagreba, ali živi u Koprivnici. Lokalni umjetnici, pak, redovno podržavaju Festival, tako su Hans i Acid Monk već nekoliko puta svojim radovima nastupili na ulicama svojega grada, uljepšavajući zidove od podvožnjaka kod Podravke i kampusa na drugom kraju Koprivnice, preko Srednje škole i privatnih dvorišta pa do zatvorenih prostora, poput unutrašnjosti koprivničke knjižnice.

Također, oni iz drugih krajeva Hrvatske, poput Auksa iz Osijeka, uvijek se rado vraćaju u Koprivnicu, dok će po prvi put koprivničke zidove svojim kistom i sprejom oživjeti još i Cartbox, Modul 8 i Sonet. Slučajni prolaznici ili “namjernici” umjetnicima će u njihovom stvaranju društvo moći praviti kod pješačkih podvožnjaka u Kolodvorskoj i Cvjetnoj ulici te kod koprivničke Srednje škole i Doma za starije i nemoćne.

Lokalni umjetnik Hans zašao je čak i u privatna dvorišta // Foto: Street Art Festival

 

Osim osnovnog koncepta SAF-a kroz slikanje murala po zapuštenim zidovima grada, život grada odnosno ulice i kvarta pokušava se revitalizirati kroz interaktivno sudjelovanje građana u popratnim događanjima i projektima. Tako Koprivničanci svih godina, obrazovanja i sposobnosti do petka u kutijama postavljenima na 15 lokacija, mogu ostaviti svoje radove i time biti sudionici međunarodno poznatog projekta Papergirl.

Lokacije kutija su Poduzetnički inkubator, Martinovka, Dom mladih, Knjižnica Fran Galović, Le Petit, paviljon u Gradskom parku, Gradska tržnica, Art, Pixel, Bazeni Cerine, Gramofon, Cinober, Dom za starije i nemoćne, Odjel pedijatrije i igraonica u Konzumovom centru (bivši Mercator).

– Nakon što u petak navečer pokupimo radove građana, u subotu ujutro u 10 sati predstavljamo ih izložbom u dvorištu kina Velebit gdje se, isto tako, oslikava jedan od zidova; a potom će ih naši papergirls i paperboys na biciklima podijeliti nasumičnim prolaznicima gradom te tako zaokružiti akciju kojom ćemo svoje sugrađane učiniti sudionicima svojevrsne umjetničke intervencije na ovom festivalu – izvijestile su nas organizatorice.

Acid Monk svojim je radom zaintrigirao najmlađe // Foto: Street Art Festival

Još jedan način na koji građane čine interaktivnim dijelom SAF-a, bit će “Granaddy’s Rockin'”, događaj u dvorištu koprivničkog Doma za starije i nemoćne kojim maMUZE dovode Festival u dvorište starijim, ali ne zaboravljenim, sugrađanima.

– Ovim događajem želimo potaknuti međugeneracijsko druženje, vratiti Koprivničance u djetinjstvo i prisjetiti se igara koje smo bez skupih igračaka igrali kao mali na otvorenom te će naši gosti, učenici iz Legrada podučiti mlade generacije Koprivničanaca istima – najavljuju Maša Zamljačanec i Martina Maloča.

Također, maMUZE i koprivnički Dom vraćaju posjetitelje u zlatna vremena rock n’ rolla 50-ih uz Johnny and his Rockin’ Tunes iz Zagreba. Događaj je predviđen za petak s početkom u 16 sati, dok koncert počinje u 19. Osim benda, za vrijeme uživanja u igri i pričama iz nekih drugih vremena naših starijih sugrađana te slatkim zalogajima “s nogu” koje će spraviti “Mariške”, goste-sudionike će zabavljati i DJ Đopar svojim repertoarom šlagera i evergreena.

Johnny and his Rockin’ Tunes // Foto: Facebook

– Ovakav glazbeni repertoar, naravno, ne može proći bez plesnjaka za što će se pobrinuti koprivnički plesni klub Ritam, a svoju plesnu točku izvest će i djevojke iz plesne skupine Sweet Beat. Za najmlađe, tu će još biti radionica mašte Ivane Kranželić, kroz poeziju i crtanje, a Zmaya će ispuniti želju mališanima i pretvoriti ih u štogod požele, oslikavajući njihova lica. Sve ovo dobro ćemo zaliti Limunadom sport (limunada s kuglicom sladoleda) koju svojim sugrađanima donira legendarna slastičarna Korzo, a večer ćemo, nakon koncerta, zaokružiti puštanjem lampiona u zrak – iznijele su bogat program maMUZE.

Uz navedeno u četvrtak, 6. srpnja u Koprivničkom poduzetniku održat će se radionica kaligrafije u 15 sati, a Festival se završava nedjeljnim koncertima kantautora Denisa Kataneca u 20 sati te grupe Sine u 21 sat na paviljonu u Gradskom parku.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

HOBI ZA KOJI SE ŽIVI

FOTO/VIDEO Legrad je prepoznatljiv na karti umjetnosti grafita, a mladi Dino pravi je maher sa sprejem: Crtanje murala postalo je moj stil života

Legrad je već duže prepoznatljiv na karti umjetnosti grafita i to ponajprije zahvaljujući Gordanu Cvetniću (51) koji je prije...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×