POZITIVNO

FOTO Martin Mahović s kolekcijom predstavljen na HRT-u: Đurđevac je grad Picoka, ponosimo se našim pijetlom

Pozvao je zainteresirane da dođu u Muzej grada Đurđevca i sami pogledaju predivnu izložbu.

09:04h
0
Foto: Grad Đurđevac

Priča o Martinu Mahoviću i njegovoj kolekciji pijetlova, povezana s Legendom o Picokima, tijekom vikenda bila je u emisiji HTV-a imena Pozitivno.

– Đurđevac je grad Picoka, ponosimo se našim pijetlom koji nas je stavio na listu nematerijalnog dobra Hrvatske. Naša Picokijada ušla je u Top manifestacije upravo zbog Legende o Picokima. Putujući svijetom promičemo priču o pijetlu i našoj legendi. Zanimljivo je kako i drugi narodi imaju svoje legende o pijetlovima. Činilo mi se zanimljivim dovesti sve te priče u Đurđevac i na neki način približiti svjetske pijetlove Đurđevcu – kazao je Mahović, a prenose gradske stranice.

Objasnio je kako je na izložbi u sklopu Noći muzeja u đurđevačkom Muzeju u utvrdi Staroga grada predstavljeno 80-ak eksponata iz 20 zemalja.

– Dugo sam kolekcionar. Posjedujem velike numizmatičke zbirke, velike zbirke stakla, porculana. Zbirka pijetlova relativno je mlada, tek unazad zadnjih nekoliko godina počeo sam je sakupljati. U zbirci ima vrlo rijetkih i krasnih eksponata, pa se tako može pronaći francuski kraljevski porculan, rusko kuhalo u obliku pijetla, a iz Urugvaja su eksponati od žada. Jedan eksponat je i od šungita, iznimno rijetkog materijala za kojeg se smatra da je nastao od meteorita – ispričao je.

U konačnici, pozvao je zainteresirane da dođu u Muzej grada Đurđevca i sami pogledaju predivnu izložbu.

čitam...
Loading...