24.6 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
županijska uprava

FOTO Ministar Ćorić, Mladen Ružman i četiri župana potpisali ugovor o izgradnji pola milijarde kuna vrijednog RCGO Piškornica: Primjenjene su prakse da bi maksimalno zaštitili okoliš
F

Izgradnja RCGO Piškornica omogućit će uspostavu cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom u županijama SZ Hrvatske, navode.

Ne propustite

Sve je spremno za izgradnju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica vrijednog gotovo 448 milijuna kuna! Danas je u prostorima Županijske uprave svečano potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske ‘Piškornica’.

Ugovor su potpisali potpisati dr.sc. Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Siniša Kukić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Mladen Ružman, direktor RCGO Piškornica u prisustvu domaćina, župana Darka Korena.

Ovim potpisivanjem stvoreni su svi preduvjeti za realizaciju ovog najavljivanog projekta. Iz europskih fondova dolazi čak 313 milijuna kuna.

– Zatvorili smo financijsku konstrukciju za izgradnju, opremanje, projektiranje RCGO SZ Hrvatske Piškornica. U dvije i pol godine koliko sam na projektu sa sigurnošću mogu reći da je on potreban jer je on dio cjelovitog sustava gospodaraenja otpadom SZ Hrvatske bez kojeg taj cjeloviti sustav ne bi bio cjelovit i integriran. To ne znači da jedinice lokalne samouprave, gradovi i općine nemaju važnu ulogu. Projekt RCGO projektiran je na količine s projekcijama za koje se predvđa da će se postići.

U pogledu ekoloških uvjeta primijenjene su najbolje prakse i tehnike koje poznaje EU kako bismo maksimalno zaštitili utjecaje na tlo, zrak i vodu. Prema studiji izvedivosti i tehnologiji taj utjecaj bit će sveden na dopustive granične vrijednosti. Nema razloga ni za stanovništvo u okolici centra, a ni prehrambenu industriju da će centar nešto dovesti u pitanje – rekao je Ružman. Dodao je na kraju kako će sadašnje odlagalište otpada Piškornica biti zatvoreno u naredne tri godine, nakon čega će se vršiti monitoring sljedećih 30 godina.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Ovaj projekt RCGO-a trebao bi biti gotov do kraja 2024. godine.

U sufinanciranju prihvatljivih troškova projekta pored Europske unije koja osigurava 69,9975 % iznosa ukupno prihvatljivih troškova Projekta, sudjelovat će i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  te suvlasnici tvrtke Piškornica d.o.o. (10 %), Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija te općina Koprivnički Ivanec na čijem području je planirana izgradnja RCGO Piškornica.

Prihvatljivi troškovi su izravno vezani uz uspostavu dijela cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području županija sjeverozapadne Hrvatske koje su, kako je to navedeno, i osnivači tvrtke.

Izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, uključujući dvije pretovarne stanice, omogućit će uspostavu cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom u županijama sjeverozapadne Hrvatske.

Župan Darko Koren kazao je kako je on jedini živući svjedok ovog projekta od samog početka kad je on bio još ideja tamo 2002. godine. Zahvalio se svima, posebno ministru Ćoricu s kojim su imali živopisan odnos, suradnju koja je imala svoje oscilacije ovisno o trenutku, no nikad nisu osjetili da nemaju podršku države i ministarstva, zaključio je. Riječ je tada pripala samom ministru Ćoriću.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Čestitke županima i svima koji su sudjelovali. Ovim centrom kreirat ćemo piramidu za gospodarenje otpadom za područje četiriju županija SZ Hrvatske. Ono što je najvažnije da sustav funkcionira da je primarna selekcija podloga svega ostalog. Što je ona veća potreba za centrom je manja. Republika Hrvatska završila je s 37 posto odvajanja otpada na kućnom peagu, cilj je 50 posto – kazao je ministar Ćorić.

Veseli cinjenica da smo danasnjim danom otvorili prostor za javnu nabavu

Dakle, RCGO Piškornica nije zaseban infrastrukturni objekt, već je dio integriranog sustava gospodarenja otpadom u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a na njegovu funkcionalnost i uspješnost utjecat će čimbenici koji su u hijerarhiji gospodarenja otpadom prije njega – građani, JLS-ovi i komunalna društva ali i razvijenost infrastrukture za materijalnu i energetsku oporabu produkata Centra, kao što je gorivo iz otpada koje je obnovljivi izvor energije.

RCGO Piškornica odgovoran je za provedbu zadnja 3 stupnja reda prvenstva u gospodarenju otpadom, a ključne aktivnosti koje će izvršavati su: Priprema otpada za recikliranje i povećanje stope recikliranja, priprema otpada za daljnju energetsku oporabu i dobivanje energije iz obnovljivih izvora, obrada otpada prije odlaganja ismanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagališta.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Biološkom obradom i stabilizacijom biootpada odvojenog iz miješanog komunalnog otpada smanjit će se negativan utjecaj razgradnje biootpada na okoliš u odnosu na klasično odlaganje otpada, emisija ugljikovog dioksida (CO2) za 32.500 t/god te potencijal proizvodnje metana (CH4), koji ima i do 28 puta veći potencijal globalnog zatopljenja od CO2, za 90%.

Tehnologija obrade otpada projektirana je kao kombinacija mehaničko – biološke obrade (MBO) kojom će se otpad najprije stabilizirati biosušenjem, a zatim dozrijevanjem biootpada u aerobnim uvjetima gotovo u potpunosti stabilizirati, a mogući štetni utjecaji istog, prije odlaganja, svest će se unutar dopuštenih i propisanih graničnih vrijednosti.

Ukupni kapacitet MBO postrojenja planiran je na 99.877 tona godišnje, od čega 70.602 t/god za miješani komunalni otpad, 28.671 t/god za ostatke nakon sortiranja i 604 t/god za glomazni otpad, dok je kapacitet postrojenja za ostatni građevni otpad planiran na 11.074 t godišnje.

Kako kažu iz županije, posebna pozornost prilikom projektiranja posvećena je zaštiti okoliša i zdravlja ljudi te će se iz tog razloga svi postupci obrade otpada vršiti u zatvorenim halama iz kojih će se onečišćeni zrak prije ispuštanja pročišćavati na vrećastim filterima, ispiračima zraka i biofilterima.

Osim toga, bit će onemogućen bilo kakav kontakt otpadnih voda s okolišem na način da će sve površine unutar Centra biti izgrađene kao vodonepropusne, sve otpadne vode pročišćavat će se na vlastitom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) nakon čega će se ispuštati u sustav javne odvodnje kojim će se odvoditi do UPOV-a grada Koprivnice gdje će se još jednom pročistiti te će se na planiranom odlagalištu neopasnog (stabiliziranog) otpada izgraditi najsuvremeniji donji brtveni sustav u koji će se ugraditi kontrola vodonepropusnosti geomembrane.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Projekt je odobren od strane JASPERS konzultanata, tehničko – tehnološki je usklađen s EU direktivama i najboljom raspoloživom tehnikom i praksom zaštite okoliša te će se provedbom istog omogućiti dostizanje ciljeva novog paketa direktiva EU o kružnom gospodarstvu.

Izgradnjom RCGO-a osigurat će se 85 novih radnih mjesta, a komunalna naknada općini Koprivnički Ivanec sa sadašnjih 1.740.000,00 kn povećat će se na iznos od 7,5 milijuna kuna godišnje.

Provedba ovog projekta doprinijet će ispunjenju strateških i planskih ciljeva Republike Hrvatske, ispunjenju obveza Republike Hrvatske proizašlih iz Pristupnog ugovora s Europskom unijom te ostvarenju jednog od preduvjeta za uspostavu cjelovitog i održivog sustava gospodarenje otpadom na području sjeverozapadne Hrvatske.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su i saborski zastupnici Darko Sobota i Mišel Jakšić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat, pomoćnica ministra Ana-Marija Matak, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Željko Pintar, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek, predsjednik Nadzornog odbora RCGO Piškornica Marijan Štimac, ravnatelj Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Marko Markić, načelnica Sektora za fondove Europske unije pri Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Feketić te ostali predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pročelnici županijskih Upravnih tijela te predstavnici tvrtke Piškornica
d.o.o.

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Tragedija

STRAVA Pronađene dvije mrtve osobe, muškarac ubio suprugu i punicu?

Dvostruko ubojstvo dogodilo se u susjednom Bjelovaru. Kako javlja portal bjelovar.live, jutros oko 10 sati u bjelovarskom Radničkom naselju u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×