Posjetio i grad i županiju

FOTO Ministar turizma Gari Cappelli stigao u Koprivnicu i donio vrijedna sredstva za ulaganje u razvoj cikloturizma, Koren: Ovo će nas dodatno motivirati

Gradonačelnik Jakšić upoznao je ministra Cappellija s mogućnostima i ulaganjima našega grada i kraja u kontinentalni turizam te napomenuo važnost spajanja susjednih gradova s Koprivnicom.

17:00h
0

U sklopu radnog posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji u utorak, 23. travnja županijsku upravu je posjetio ministar turizma Gari Cappelli i pomoćnica ministra Monika Udovičić sa suradnicima. Tom prilikom održan je radni sastanak na kojem je potpisan ugovor o sufinanciranju Programa razvoja cikloturizma na kontinentu u 2019. godini za Koprivničko-križevačku županiju.

Ovim ugovorom Koprivničko-križevačka županija je dobila novih 350 tisuća kuna za poticanje razvoja cikloturizma, a uz to će iz vlastitih sredstava osigurati i dodatan iznos od 135 tisuća kuna, čime Županija nastavlja s nizom uspješnih aktivnosti na području razvoja ovog sve popularnijeg oblika kontinentalnog turizma.

Župan Koren je zahvalio ministarstvu na podršci te izvijestio ministra o naporima koje Županija ulaže u pogledu promocije svih oblika turizma. Naglasio je kako je na cijelom području županije stvoren odličan temelj za razvoj cikloturizma što je ujedno i podloga za pokretanje poduzetničkog impulsa koji lako može prerasti u ozbiljnu granu gospodarstva.

– Uvelike podržavamo razvoj te spoj javnog i privatnog interesa kroz investicije kojih je sve više na našem području. Vjerujemo u nadogradnju turističkog proizvoda i ovaj će nas ugovor u dodatnoj mjeri motivirati da turistički segment razvijemo još više, jer smo svjesni da je turizam  grana gospodarstva o kojem ovisi budućnost u Hrvatskoj. U posljednje  dvije godine uloženo je gotovo milijun kuna u cikloturizam prema kojem Podravina i Prigorje imaju prirodnu poveznicu, a sve smo to kroz naše turističke programe još i nadogradili – istaknuo je župan Koren i dodao kako je prostor sjeverozapadne Hrvatske idealan za razvoj tranzitnog turizma koji sve više postaje destinacija u koju se dolazi i u višednevnim aranžmanima.

– Geostrateški položaj nam daje prednost pred ostalima, imamo idealnu poziciju i sve je više turista sa sjevera Europe koji nas žele posjetiti. Kod nas imaju mogućnost odmora, razgledavanja prirodnih ljepota i kušanja domaćih delicija eno-gastro ponude, no treba nam još kvalitetnija infrastruktura i na tome ćemo raditi – zaključio je župan.

Ministar Cappelli naglasio je kako ministarstvo drugu godinu zaredom prati 14 županija u razvoju cikloturizma te je čestitao Županiji na dobro pripremljenom projektu i iskorištavanju odobrenih sredstava.

Drago mi je što će se cikloturizam na ovom području nastavljati razvijati i u narednom razdoblju. Osim toga, novim prijedlogom Zakona o turizmu Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije će preko Fonda za izravnanje dobiti dodatnih 330 tisuća kuna kako bi svake godine ubuduće  raspolagala budžetom od minimalno pola milijuna kuna, a planirana su i veća sredstva iz turističke članarine – rekao je.

Na današnjem sastanku razgovaralo se i o još većoj  promociji Koprivničko-križevačke županije i svim oblicima turizma koji nudi, pa je dogovoreno da će se već iduće godine u suradnji sa susjednim županijama zajednički nastupiti na tržištu zemalja Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske i Slovenije.

Na sastanku su prezentirane i aktivnosti vezane za projekt cikloturizma pa je tako tijekom prošle godine postavljeno 10 solarnih servisnih stanica i 10 informativnih interpretacijskih za cikloturiste  (Križevci, Legrad, Gola, Koprivnica, Hlebine, Virje, Molve, Novigrad Podravski, Đurđevac i Podravske  Sesvete), distribuirano je 10.000 komada biciklističkih karata Podravine i Prigorja, a nadograđena je postojeća mobilna aplikacija i web stranica Podravina &Prigorje bike. Ove će se godine izgraditi 10 odmorišta na međunarodnoj biciklističkoj ruti koja prolazi kroz Podravinu i Prigorje, postavit će se i tri brojača prometa kako bi se mogao evidentirati približno točan broj cikloturista, a obnovit će se i sadržaj oko vidikovca koji se nalazi na dijelu biciklističkih i vinskih cesta.

Domaćini današnjeg sastanka uz župana Koren bili su i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev te pročelnici županijskih upravnih tijela Marijan Štimac i Melita Ivančić.

Foto: Grad Koprivnica

Ministar je posjetio i gradonačelnika Mišela Jakšića koji ga je upoznao sa mogućnostima i ulaganjima našega grada i kraja u kontinentalni turizam te napomenuo važnost spajanja susjednih gradova poput Varaždina i Čakovca s Koprivnicom kod predstavljanja projekata na stranim tržištima zbog jednostavnosti privlačenja europskog novca. Osim  gradonačelnika, ispred Grada Koprivnice na radnom sastanku su prisustvovali predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, zamjenice gradonačelnika Melita Samoborec i Ksenija Ostriž, pročelnik Dario Jembrek, direktor Turističke zajednice grada Koprivnice Renato Labazan i zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović.