7.9 C
Koprivnica
Utorak, 23. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

FOTO Ministrica kulture sa županom posjetila kulturne lokacije, a upravo obilazi dvorac u Rasinji, Koren: Ružno pače postat će bijeli labud
F

Upoznali su je s dvorcem u Rasinji za čiju je izradu projekta, naglasio je župan, ministarstvo izdvojilo 500 tisuća kuna. Županija je tome, prema riječima Korena, dodala 450 tisuća kuna.

Ne propustite

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek danas je posjetila Koprivničko-križevačku županiju. U Županijskoj upravi u Koprivnici održala je radni sastanak sa županom Darkom Korenom.

– Današnji dan iskoristili smo za prolazak županijom. Počeli smo u Križevcima, u grkokatoličkoj katedrali, sjedištu naše županije, u kojoj ministrica nije bila prvi put pa smo je upoznali s dodatnim sadržajima. Jednako tako, razgovarali smo o interesnim temama za Križevce. Zaustavili smo se u općini Sokolovac, u Velikoj Mučnoj, u pravoslavnoj crkvi koja je dijelom renovirana. Ondje imamo planove s parohijom i Ministarstvom kulture i medija iz županijskog proračuna urediti tu crkvu. Ovdje smo ministricu upoznali s programima koje financiramo i provodimo u dijelu kulture, s bibliobusnom službom koja pokriva 100 posto prostora naše županije. Uz Sisačko-moslavačku, jedina smo županija koja to tako organizira – rekao je Koren.

Foto: Ivan Balija
Darko Koren // Foto: Ivan Balija

Upoznali su je s dvorcem u Rasinji za čiju je izradu projekta, naglasio je župan, ministarstvo izdvojilo 500 tisuća kuna. Županija je tome, prema riječima Korena, dodala 450 tisuća kuna.

– To je vrlo zahtjevan i cjelovit projekt koji imamo u našem idućem razdoblju u planu realizirati – izjavio je Koren, govoreći o dvorcu u Rasinji koji će, najavili su, obići nakon konferencije za medije.

Nadam se da će to naše ružno pače, dvorac u Rasinji, kroz koju godinu postati bijeli labud, ponos turističke ponude Koprivničko-križevačke županije – zaključio je Koren.

Sastanku s ministricom prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
N. Obuljen Koržinek: “Vidi se da građani, ne samo lokalne i regionalne vlasti, imaju dobar odnos prema kulturnoj baštini.”

Ministrica je u svojem izlaganju ponovila kako su obišli županiju, dodavši kako su posljednjih tjedana “intenzivnije prisutni u županijama koje su imale štete nakon petrinjskog potresa.”

– Za ovu županiju osigurali smo gotovo tri milijuna kuna iz interventnih sredstava za sedam projekata kako bismo pomogli hitnoj sanaciji. Odobrenjem sredstava iz fonda solidarnosti očekujemo i pristupanje obnovi one kulturne baštine koja je ozbiljnije nastradala – nastavila je N. Obuljen Koržinek.

Foto: Ivan Balija
Nina Obuljen Koržinek // Foto: Ivan Balija

Smatra kako je Koprivničko-križevačka županija “županija koja ulaže u kulturu.”

– Ministarstvo kulture godišnje između pet i šest milijuna kuna osigura za programe u gradovima ove županije. Dosad smo imali dobru suradnju, nadam se da će se nastaviti – tvrdi ministrica.

Uz nju je bio Milan Pezelj, pročelnik konzervatorskog odjela.

– Vidi se da građani, ne samo lokalne i regionalne vlasti, imaju dobar odnos prema kulturnoj baštini. Vjerujem da ćemo i kroz sljedeću financijsku perspektivu osigurati više sredstava i tako podržati važne razvojne projekte ove županije. Što se tiče Koprivnice, to je svakako ulaganje u muzej, galeriju u Hlebinama… Glede županije, to je dvorac Inkey koji ćemo nakon ovoga susreta posjetiti – za kraj je kazala ministrica.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kulturno događanje

FOTO/VIDEO Brojni ljubitelji umjetnosti došli na otvorenje izložbe Stjepana Kečkeša u Virju, evo kako je bilo

Stjepan Kečkeš, slikar iz Virja, posebna je pojava naivnog slikarstva. To je i jedan od povoda zašto je u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×