1.3 C
Koprivnica
Srijeda, 6. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
želi imati stado od 40

FOTO Mladi Lovro pokrenuo farmu magaraca u svom dvorištu gdje proizvodi skupo i ljekovito magareće mlijeko: Kila sira košta tisuću eura
F

Litra svježeg mlijeka košta 250 kuna, a smrznutog 200 kuna. Smrznuto ne gubi svojstvo, a topi se na 50 stupnjeva u vodi. No, za magarce vlada mišljenje da su glupe životinje. Ne vjerujem da ikom od vas nikad nije rečeno 'glup/a si ko magarac'.

Ne propustite

U Ferdinandovcu na OPG-u obitelji Kišiček ima svega. Pravo je to poljoprivredno gospodarstvo koje raste svakog dana, a vrijedna obitelj ne libi se svako malo krenuti s nečim novim. Tako je Lovro prije koju godinu odlučio nabaviti magarce. Krenuo je s jednim, a sad ih ima pet. I to kakvih. Razmaženi ljepotani željni pažnje i maženja, otkriva nam.

Magarci ne traže puno brige, oni su razmaženi, treba ih se pomaziti, malo pogledati i popričati s njima. Od dva tora koja imaju, više vole biti u onom gdje vide Kišičeke. Ako ih ne vide onda jauču i tužni su. Želja mu je imati stado od 40 magaraca.

– Poticaji su dobri, mlijeko još dok krene. Napravim si stado od 40 magaraca i sve viška prodajem. Ženke su skuplje od mužjaka zbog mlijeka – govori nam.

Da bi se napravila kila magarećeg sira potrebno je čak 25 litara mlijeka. Razlog? Nije tako masno kao kravlje, nema skoro ništa masnoće. Jedna kila sira koji je jako ljekovit košta velikih tisuću eura.

Foto: Jurica Karan
Lovro s mezimicom // Foto: Jurica Karan

– To mi nitko neće dati. Ne daju mi ni 250 kuna za litru magarećeg mlijeka koliko ona košta, morao sam sniziti. Imao sam kupca u selu, ali on više ne kupuje. Magarca sam kupio u Varaždinu, a taj čovjek se dogovorio da mlijeko ide za Švicarsku. Tamo prešaju tablete koje su jako dobre za imunitet, za bronhitis, hripavac, astmu, rješava sve s dišnim putevima. Mlijeko je bogato magnezijem, kalcijem, fosforom – otkriva nam Lovro i dodaje kako u jednom dojenju može dobiti pet-šest decilitara mlijeka. Kod dojenja dva puta na dan znala je dati do litru mlijeka.

Litra svježeg mlijeka košta 250 kuna, a smrznutog 200 kuna. Smrznuto ne gubi svojstvo, a topi se na 50 stupnjeva u vodi. No, za magarce vlada mišljenje da su glupe životinje. Ne vjerujem da ikom od vas nikad nije rečeno ‘glup/a si ko magarac’.

– Magarci nisu glupi. To je kriva tvrdnja. Oni su jako pametne životinje. Čak su pametniji od nekih drugih životinja. Jednom mi je Smokvica pobjegla, pratio sam ju i lovio, a kad je vidjela da sam stao i da se vraćam doma – vratila se i ona. Da se znaju svađati – znaju. Malo se grickaju za noge, za vrat, pa se udaraju, pa se love, ima svega – izjavio je.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

A imena? Zovu se Slatkica, Smokvica, Veronika, Toni i Veska. Mezimica je svakako Slatkica koja ima neke privilegije. Smije izaći kad poželi, trčati, dobije najslađe mrkve itd. Lovrino stado samo je njegova briga. Pomogne obitelj tu i tamo, uskoče pomoći nahraniti kad on ne stigne, kad mora u školu i slično, ali on brine o svemu.

Tko bi rekao da će se u Ferdinandovcu niknuti farma magaraca. Zasad brojčano mala, ali uskoro, ne sumnjamo, puno veća.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Zimske radosti

VIDEO Pogledajte medu koji ne spava zimski san, već uživa sa sve četiri u zraku

Osim djece, zimske radosti iskorištava ni više ni manje nego medo. Da, da dobro ste pročitali, medo! Medvjed je odlučio odmoriti...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti