POWERLIFTING KLUB ULTIMATE ĐURĐEVAC

FOTO Mladi powerlifter Domagoj Laklija osvojio je zlato na Murteru: Kad digneš toliku kilažu osjećaš se kao kralj svijeta

Domagoj Laklija je 20-godišnjak iz Đurđevca koji je prošli mjesec osvojio zlatnu medalju na natjecanju na Murteru.

17:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Teretana, urlici, magnezij, kreatin, željezo, snaga – dobrodošli u svijet powerliftinga – sporta koji ne poznaje granice.

Njime se bavi Domagoj Laklija, 20-godišnjak iz Đurđevca koji je prošli mjesec osvojio zlatnu medalju na natjecanju na Murteru.

Domagoj se natjecao kao član Powerlifting kluba Ultimate Đurđevac u kategoriji do 66 kilograma u disciplini bench press.

– Powerlifting je relativno nov sport u Hrvatskoj, ali čak su se još u Jugoslaviji bavili tim sportom. To je sport u tri discipline; čučanj, mrtvo dizanje i bench press odnosno potisak s klupe. Sve ide po strogim pravilima, a kategorije su po kilaži i godinama. Ja sam junior – pojasnio nam je Domagoj.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Svaka od navedenih vježbi zahtijeva posebnu tehniku koja omogućava powerlifteru da podigne njemu najveću moguću kilažu, a da ga u isto vrijeme liši ozljeda. Glavni i jedini cilj je podići najveću moguću kilažu. Izgled, u smislu mišićavosti ili mršavosti, nije bitan, već se samo gleda količina željeza na šipki.

– Moje prvo natjecanje je bilo u Đurđevcu 2016. godine za Picokijadu, osvojio sam drugo mjesto. Nakon toga sam se natjecao u Šibeniku, tamo sam osvojio prvo mjesto – pohvalio nam se.

Natjecanje U Šibeniku 2016. // Foto: Facebook

Domagoj se sportom počeo baviti 2015. godine, a powerlifting nije jedini sport kojim se bavi.

– Treniram i ultimate fight, to je borilački sport u kojem se za pobjedu nad protivnikom koristi kombinacija velike većine borilačkih disciplina. Trenutno treniramo tehniku, a treninge održavamo unutar Powerlifting kluba Ultimate Đurđevac čiji je predsjednik Saša Deak. On nam je svima ogromna podrška i daje nam jako dobre savjete jer je već dugo u tom sportu – kaže Domagoj.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Powerlifting klub Ultimate Đurđevac osnovan je 2012. godine, a trenutno broji preko 30 članova što ga čini jednim od klubova te vrste s najviše članova u Hrvatskoj.

– Idemo na razna natjecanja, na ovom zadnjem natjecanju na Murteru sam iznenadio samog sebe jer me uhvatila trema. Naime, nisam se natjecao dvije i pol godine tako da sam iznimno zadovoljan rezultatom. Kad digneš toliku kilažu osjećaš se kao kralj svijeta – priča nam Domagoj.

Natjecanje na Murteru // Foto: Facebook

Ozljede su u ovom sportu česta pojava, ali Domagoj ih do sad nije imao. Na treninge dnevno potroši oko dva sata, a jede sve.

– Ne držim se neke stroge dijete jer se ne bavim bodybuildingom. Jedem većinom pileća prsa i rižu, ali i čokoladu, ponekad i fast food – kaže Domagoj.

Na benchu je najviše podigao 80 kilograma, a bližnji ga podržavaju.

– Kažu da je bolje da se bavim sportom nego da idem u birtiju. Najbitnija od svega je podrška, a ja ju imam – rekao nam je Domagoj za kraj.

Nažalost, postoje razne predrasude prema powerlifterima pa ih tako mnogi smatraju nasilnima i pretilima, a mi se nadamo da smo Domagojevim pozitivnim primjerom razbili bar neke od tih predrasuda.

Foto: Facebook