10.2 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
uljepšavanje grada

FOTO More lavande na ulazu u Đurđevac posjetitelje će ostaviti bez daha
F

Ne propustite

Nastavljeni su radovi na uređenju javne površine između državne ceste D2 i željezničke pruge odnosno površine između nadvožnjaka i zapadnog ulaza u Đurđevac te je posađeno još lavande na tom području.

S obzirom da taj prostor nije u vlasništvu Grada dogovoreno je s HŽ infrastrukturom i Hrvatskim cestama da ga se uredi jer je do sada bio zapušten. Prošle godine je posađeno 4.000 sadnica lavande, a ove godine je posađeno još 6.000 sadnica lavande koje su uzgojene u đurđevačkom rasadniku, a koje će izgledati puno ljepše nego korov koji je do sada rastao na tom prostoru. Proljetnu sadnju u rasadniku čeka još 6.000 sadnica, a do proljeća će ih biti oko 12.000.

– Radi se o mlađim sadnicama koje tek trebaju procvjetati. Želimo posaditi veliku količinu lavande na ulazu u grad, jer ga želimo uljepšati. To su moderni kultivari te biljke koji su prilagođeni za život kod nas, a imamo ju zasađenu i po centru gdje se pokazala zahvalnom. Medonosna je i ima svoju specifičnu i ugodnu boju i miris, a otporna je na sve vremenske uvjete. Oko nje ne raste trava i ne iziskuje posebno održavanje. Želja nam je posaditi još veće količine lavande na svim ulazima u grad, a od kada imamo rasadnik cijeli grad uređujemo sa cvijećem i biljkama iz njega – rekao je gradonačelnik Janči.

Dio sadnica su darovale članice Klastera Lavendula te se one u suradnji s Komunalnim uslugama iz rasadnika presađuju na nove lokacije.

Osim što je poznata po svojim ljekovitim svojstvima i mirisu, bitno će doprinijeti bioraznolikosti, te će značajno uljepšati ulaz u grad i ostaviti će dojam lijepo uređenog mjesta na sve prolaznike i goste koji posjete grad Đurđevac.

– Ovuda prolazi oko 8000 automobila dnevno i želimo kod ljudi izazvati pozitivnu reakciju, da se okrenu i zapitaju što je ovo. S intenzivnom sadnjom nastavljamo već u proljeće iduće godine. Želimo da Grad bude prepoznatljiv po mirisnoj lavandi. Ove je godine proizvedeno čak 20 litara ulja od lavande koju smo posadili ranijih godina po ulicama u Gradu. Osmišljen je i izgled bočica, te je to sada poseban suvenir Grada Đurđevca. Na godinu očekujemo veće količine ulja te ćemo ga prodavati kao proizvod iz našega rasadnika – rekao je gradonačelnik.

foto: djurdjevac.hr

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

giveaway

Znamo čiji će mališani uživati na velikom i kino napuhancu EvaTeo zone zabave

Oduševljenje i zabava su naša specijalnost, a EvaTeo zona zabave je vaša nova destinacija u Koprivnici za sve vrste...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×