4.6 C
Koprivnica
Nedjelja, 21. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Zbirka svakodnevnog života

FOTO Muzej grada Koprivnice obogaćen bistom Ivana Breke Davora i svečanim vatrogasnim odijelom
F

Predmeti iz Đurđevca i Koprivnice.

Ne propustite

Nedavno je Zbirka svakodnevnog života Muzeja grada Koprivnice obogaćena s nekoliko predmeta iz Đurđevca i Koprivnice. Zahvaljujući predstavnicima Uprave i zaposlenicima tvrtke Bauwerk Boen d.o.o. iz Đurđevca u Muzej grada Koprivnice u travnju 2021. godine stigla je bista Ivana Breke Davora, djelo akademskog kipara Josipa Fluksija iz 1984. godine, a riječ je o odljevu u bronci visine 60 centimetara. Bista prikazuje Ivana Breku Davora (1914.-1943.) čije je ime nosila jedna đurđevačka ulica, streljačko društvo i drvoprerađivački pogon Bilokalnika u Đurđevcu. Upravo se ondje nalazila ova bista na spomeniku koji je svečano otkriven u krugu tadašnje tvornice Bilokalnik u Đurđevcu 1985. godine povodom obilježavanja Dana ustanka naroda Hrvatske koji se slavio 27. srpnja.

Ivan Breko Davor rođen je u Sinju 1914. godine, a u Podravinu je stigao vrlo mlad kao stolarski pomoćnik. Ubrzo se učlanio u KPJ i bio je vrlo aktivan tijekom Drugog svjetskog rata, a 1942. godine postao je sekretar Kotarskog komiteta u Đurđevcu. Poginuo je 8. srpnja 1943. godine kada se vraćao sa savjetovanja partijskih radnika održanog u Bjelovaru. Pošto je srušen spomenik na kojem se nalazila bista Ivana Breke Davora, ista je bila spremljena u prostorima današnje tvrtke Bauwerk Boen d.o.o. koja ju je odlučila darovati Muzeju grada Koprivnice čiji su je djelatnici primili sa zahvalnošću.

Marija Sočev iz Koprivnice darovala je Muzeju svečano vatrogasno odijelo svojeg oca Stjepana Ciganeka koji je bio član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gotalovo. Darovano odijelo sastoji se od svečane bluze, hlača, košulje, krave i kape. Na svečanoj bluzi nalaze se oznake vatrogasnog časnika I. klase na epoletama i reverima. Osim toga, na odijelu je zlatna medalja za požrtvovnost koju je dodjeljivao Savez dobrovoljnih vatrogasnih društava SR Hrvatske. Uz nju su i dvije vatrogasne spomenice i to za 30 godišnji i 50-godišnji aktivni rad u dobrovoljnom vatrogastvu koji su Stjepanu Ciganeku dodijelili Savez dobrovoljnih vatrogasnih društava NR Hrvatske i Vatrogasni savez Hrvatske.

Stjepan Ciganek (1907.-1989.) bio je ugledni član DVD-a Gotalovo, dugogodišnji blagajnik društva i njegov počasni član. Obitelj je sačuvala njegovo svečano odijelo i odlučila ga darovati Muzeju grada Koprivnice. Odijelo je početkom lipnja 2021. godine u Muzej grada Koprivnice donijela kćer darovateljice Adela Sočev, a preuzeo je kustos Nikola Cik. Djelatnici Muzeja grada Koprivnice vodit će brigu o darovanim predmetima kao sastavnom dijelu muzejskog fundusa.

Foto: Muzej grada Koprivnice
Foto: Muzej grada Koprivnice
Foto: Muzej grada Koprivnice
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Bogat program

FOTO/VIDEO Fešta u Drnju, guštanje u specijalitetima i veselje uz tamburaše, Đurđevo je okupilo brojne mještane i goste

Veselo je u Drnju povodom Đurđeva, a mještani uživaju uz bogat program. Sajam domaćih proizvoda i rukotvorina počeo je u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×