9 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Novi program

FOTO Muzej grada Koprivnice pokrenuo zanimljiv program za najmlađe, Maša Zamljačanec: Ropotarnica razvija kulturnu publiku od početka obrazovanja
F

Ropotarnica je osmišljena kako bi se razvijala kulturna publika od samog početka obrazovanja

Ne propustite

Ove jeseni Muzej grada Koprivnice pokrenuo je novi program za mlade posjetitelje – Ropotarnica – kojeg je osmislila pedagoginja Maša Zamljačanec.

Ropotarnica je osmišljena kako bi se razvijala kulturna publika od samog početka obrazovanja, nižih razreda osnovne škole, a polaznici će naučiti što jest kulturna baština je i što može biti.

– Naziv programa je simbolički, predstavlja ropotarnicu prošlosti, skup predmeta, vještina i običaja, ali uključuje i pravu ropotarnicu – u ovom slučaju nije riječ o prostoriji, već o velikoj drvenoj škrinji koja je također obrtnički rad, a koristi se u ovom programu da bi posjetitelji otkrivali što se sve moglo naći na jednom takvom mjestu – pojasnila je Maša Zamljačanec.

Ropotarnica se odvija na više lokacija – u Galeriji Mijo Kovačić, koprivničkim osnovnim školama i radnjama obrtnika koji su uključeni u program, a tijekom programa svako od njih postaje mjesto susreta posjetitelja s baštinom. Posrednici u učenju o baštini u ovom su programu kustosi i muzejski predmeti, ali još važnije – obrtnici.

Ropotarnica je nekad bila prostorija u kući u koju se moglo odlagati izrabljene predmete. Oni su bili napravljeni da bi se čovjek njima dugo služio, a nakon toga, mogli su se koristiti njihovi dijelovi. Dovoljno je samo pogledati kako su nekada izgledali radio-aparati ili televizori, veliki predmeti koji su se mogli koristiti desetljećima, a u njima su bile iskoristive žice koje bi mogle služiti barem još toliko.

Suvremeno doba promijenilo je izgled i namjenu stvari pa se danas pitamo čemu bi u naše vrijeme jedna takva prostorija mogla služiti. Ona danas može biti prostor susreta i priča o tome kako nas je prošlost dovela do suvremenosti, o tome kako su se nekad vlastitim rukama proizvodili uporabni predmete svakodnevnog života i koliko je bilo bitno nešto što se danas podrazumijeva i možda nam se čini jednostavno.

– U sklopu programa izrađena je digitalna publikacija Baština je važna – muzejska početnica za djecu, namijenjena učenju o baštini, muzejima te predmetima i običajima koje je važno čuvati za budućnost – dodaje Maša.

Ropotarnica nije gotova iako je već puno napravljeno i naučeno, ovaj će program u budućnosti biti aktivan još i više, a prva prilika za susret šire publike s ovom ropotarnicom bit će već krajem siječnja 2024. godine u Noći muzeja.

Aktivnosti su financirane sredstvima Ministarstva kulture i medije Republike Hrvatske, a sve što je pripremljeno 2023. godine koristi će i ubuduće za učenje, istraživanje i predstavljanje baštine našeg kraja, učenje o svakodnevnom životu i razvijanje mlade publike i njihovog senzibiliteta za univerzalne vrijednosti i vještine koje su nas tijekom vremena dovele do načina na koji živimo danas.

Foto: Muzej grada Koprivnica
Foto: Muzej grada Koprivnica
Foto: Muzej grada Koprivnica
Foto: Muzej grada Koprivnica
Foto: Muzej grada Koprivnica
Foto: Muzej grada Koprivnica
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

parlamentarni izbori

PRIVREMENI REZULTATI Jakšić, Sobota i Lacković ulaze u Sabor, Most dobio jedan mandat u IV. izbornoj jedinici

DIP je u 21.15 sati objavio nove neslužbene rezultate parlamentarnih izbora, a do sada je obrađeno 30,97 posto biračkih...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×