logor danica

FOTO Na Danici otkrivena ploča s oznakom kulturnog dobra Republike Hrvatske, Čimin: Simbolički odajemo počast raznim žrtvama

Svoje zadovoljstvo današnjim događajem nije mogao sakriti ni viši kustos koprivničkog Gradskog muzeja Robert Čimin.

12:09h
0

Na spomen području Danica u Koprivnici, a u sklopu programa Jedan dan sjećanja na logor Danica, otkrivena je tabla s oznakom kulturnog dobra Republike Hrvatske i položeni su vijenci i upaljene svijeće u spomen na žrtve logora Danica. Ove godine obilježava se 78 godina od tog strašnog događaja.

– S obzirom na povijest Koprivnice i ovog grada koji počiva na otvorenosti, dijalogu, zajedništvu i prihvaćanju različitosti moram reći da nam jako puno znači što konačno sam prostor nekadašnjeg logora Danica dobiva svoju zasluženu ulogu ovog društva, a to je jedno mjesto s jednim velikim pijetetom prema svim onim žrtvama koje su nevine pale pod fašističke i ustaške ruke – rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Dodao je kako je ovo samo početak svega onoga što se planira s ovim prostorom, koliko god u nekim stvarima prednjačili, sigurno je da nije lijepo živjeti u društvu u kojem još uvijek imamo dvije kolone u Jasenovcu zato što netko zbog svog političkog interesa teško priznaje da su ustaštvo i fašizam dio najveće sramote i najvećeg zla koje se dogodilo u ovoj zemlji, i u cijeloj Europi i svijetu u 20. stoljeću.

– Mogu samo izraziti veliko zadovoljstvo da smo danas na ovom spomen području konačno stavili jednu službenu oznaku. Proteklih godina smo više puta pitali što se dešava i da li uopće ova država brine o ovakvim mjestima. Imamo sigurno potvrdu da o tim mjestima brine samo lokalna zajednica i vjerujem da ćemo u jednom razumnom razdoblju ovaj prostor početi koristiti na jedan kvalitetniji način u kojem će moći mladi ljudi vidjeti kakva je bila prošlost – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal.

Foto: Matija Gudlin
Mišel Jakšić // Foto: Matija Gudlin

Svoje zadovoljstvo današnjim događajem nije mogao sakriti ni ravnatelj koprivničkog Gradskog muzeja Robert Čimin.

– 15. travanj nije datum koji bi trebalo slaviti, ali ga svakako treba obilježavati na primjeren način. Danas smo se ovdje okupili iz dva razloga. Jedan je da otkrijemo oznaku s pločom oznake Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao prve takve i jedine u Podravini i Koprivničko-križevačkoj županiji i simbolički odamo počast žrtvama koje su dale svoje živote ili na ovom prostoru ili na nekom drugom ratištu. Ono što je važno je to da ćemo danas razgovarati o tome na koji način i Ministarstvo kulture i Grad Koprivnica vide budućnost ovog spomen područja jer smo svjedoci lošeg održavanja ovog prostora. On je u ovakvom obliku održavan zadnjih tridesetak godina i čini nam se kako je vrijeme da ga dignemo na jednu višu razinu – rekao je Čimin.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Dotakao se i popularne lokomotive, Crne Katice, koja se trenutno nalazi na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, a mjesto joj je zapravo u Koprivnici.

– Problem s tom lokomotivom je taj da se ne može točno utvrditi da li je riječ upravo o toj lokomotivi koja je jedno vrijeme prevozila logoraše, a svoj duži životni vijek vozila ostale stvari. Ono što je važno je da je takvih 79 lokomotiva bilo u rasponu od 30-ih do 70-ih godina na području Sjeverne Hrvatske i da je nekom okolnošću upravo ova lokomotiva završila na prostoru Danice. Stručnjaci Željezničkog muzeja su jako oprezni po tom pitanju, istraživanja treba nastaviti jer znamo i sami da u arhivima stoji još velika količina građe koju treba istražiti i vjerujem da ćemo doći do konačnog rješenja. Simbolike radi je možda primjerenije da bude ovdje nego u Zagrebu – zaključio je.

čitam...
Loading...