0.2 C
Koprivnica
Utorak, 5. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
EKO GRADNJA

FOTO Na koprivničkoj Vinici gradi se prva pasivna kuća od balirane slame, evo kako teku radovi
F

U svojevrsnu graditeljsku avanturu krenula je i poznata zagrebačka dizajnerica s koprivničkom adresom Melina Marelja

Ne propustite

U konstantnoj potrazi za što energetski učinkovitijem i zdravijem načinu života, suočeni smo s novim i inovativnim tehnologijama izgradnje obiteljskih kuća. Dokaz da Hrvatska, pa tako i Koprivnica nimalo ne zaostaju po tom pitanju je i nedavna prezentacija izgradnje pasivne kuće od balirane slame. Riječ je o objektu, koji je uz Bjelovar, drugi takve vrste u Hrvatskoj, a nalazi se u pirotesknom području Vinice.

U svojevrsnu graditeljsku avanturu krenula je i poznata zagrebačka dizajnerica s koprivničkom adresom Melina Marelja koja je u svojem budućem slamnatom domu ugostila brojne arhitekte, građevinare i potencijalne investitore.

– Odluka da gradimo naš dom upravo od slame krenula je od škole prirodnog graditeljstva na ZMAG-u pod vodstvom Matka Šiška, gdje smo se po prvi puta susreli s gradnjom kuće od balirane slame. Osim gradnje prirodnim materijalima, glinom i slamom, osjetili smo i mikroklimu unutar već gotovih kuća u Vukomeriću te primijetili znatnu razliku u kvaliteti zraka od konvencionalne čvrste gradnje u kojima smo boravili do tada. Od tog je trenutka krenula naša potraga za prirodnim načinom gradnje te korištenjem materijala iz prirodno obnovljivih izvora – rekla je Melina Marelja.

Dodaje da odabirom upravo ovakve gradnje ne radimo samo benefit za sebe već i za okolinu u kojoj živimo. Osim biorazgradivosti slame, znatno manjeg troška energenata na grijanje i hlađenje te korištenjem ostalih održivih materijala u gradnji poput gline i glinene boje za unutarnje zidove u konačnici stvaramo dosta nizak ekološki otisak.

Prezentaciji ovakve, na neki način revolucionarne izgradnje na području Koprivnice prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

– Ovo je zaista sjajna stvar i možemo svi zajedno biti sretni i ponosni da imamo ovakve ljude koji razmišljaju van nekih trenutno postavljenih granica, koji na sebi svojstven način pokušavaju probiti led i olakšati put ostalima, kojih će nadam se u budućnosti biti sve više. Ovaj projekt izgradnje kuće od prirodnih materijala, odnosno slame, je put kojim i mi kao gradska uprava idemo kroz Strategiju zelene infrastrukture grada Koprivnice, a sve kako bismo se što bolje prilagodili klimatskim promjenama – rekla je zamjenica Ostriž.

Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj ćelijskoj strukturi, slama se u građevinarstvu koristi tisućama godina. U kombinaciji sa suvremenom tehnologijom dodatno su poboljšane performanse i iznimna izolacijska svojstva slame.

Pasivna kuća od slame
Foto: Grad Koprivnica
Pasivna kuća od slame
Foto: Grad Koprivnica
Pasivna kuća od slame
Foto: Grad Koprivnica
Pasivna kuća od slame
Foto: Grad Koprivnica
Pasivna kuća od slame
Foto: Grad Koprivnica
Pasivna kuća od slame
Foto: Grad Koprivnica
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Najesti se i napiti

Kobasica 5 eura, kuhano vino oko 2 eura, fritule za 4 eura… Provjerili smo kakve su cijene blagdanske klope u centru Koprivnice

Počelo je blagdansko vrijeme, a to u većini gradova znači neizostavnu ugostiteljsku ponudu prigodnih jela i pića na adventskim...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti