9.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 21. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
KRIŽEVAČKE GORIC 2022

FOTO Na popularno ocjenjivanje vinskih uzoraka stiglo čak 139 natjecatelja, evo tko su nagrađeni vinari
F

Ova manifestacija održana je u okviru projekta Cross border wine routes 2, koji je odobren za sufinanciranje od strane Europske unije u okviru Interreg V-A

Ne propustite

Protekle subote je u Križevcima održano ocjenjivanje vinskih uzoraka u sklopu Međunarodne izložbe Križevačkih goric 2022.

Nakon dvije skromnije pandemijske godine, ovogodišnje ocjenjivanje okupilo je 139 uzoraka vina hrvatskih i inozemnih proizvođača iz Mađarske, Rumunjske i Slovačke, koje su ocijenila dva povjerenstva sastavljena od 10 vrsnih ocjenjivača, uključujući i troje ocjenjivača iz Mađarske. Među pristiglim uzorcima dominirala su bijela, suha vina, a posebno mješavine i vina sorte Graševina.

Zlatna, a posebno velika zlatna medalja dodjeljuje se vinu koje je za svako senzorno svojstvo, boju, bistroću, miris, okus te ukupni dojam ocijenjeno s odličnim i vrlo dobrim ocjenama, a na ovogodišnjoj izložbi bila su ukupno 32 takva vina.

Među njima se izdvajaju dva vina sorti Chardonnay i Kleščec, koja su iznimnom kakvoćom zaslužila veliku zlatnu medalju. S obzirom na međunarodni karakter ovogodišnje izložbe, iznimno veseli uspjeh domaćih vina, posebno autohtone sorte Kleščec, koji je kao vino od prezrelog grožđa i ukupni šampion izložbe. Isti uzorak vina Kleščec, od ukupno pet prijavljenih, kakvoćom je, kao i formalnim uvjetima, zaslužio nositi i titulu Gradonačelnikovo vino.

križevačke goric 2022
Izvor: križevci.hr

Značajan udio zlatnih odličja, a posebno 11 zlatnih s područja vinogorja Kalnik, dokazuje kako ovdašnji vinari stalno napreduju i oplemenjuju vinarsku proizvodnju. Ne treba zanemariti ni dobitnike 63 srebrnih i 29 brončanih medalja, čija vina također zaslužuju pažnju, ali isto tako, imaju mjesta za napredak u smislu proizvodno-tehnoloških uvjeta koji će se odraziti i na završnu kakvoću vina.

Izložba i dodjela diploma te degustacija pristiglih uzoraka održat će se u subotu 4. lipnja u Ulici Ivana Zakmardija, u dvorištu Porezne uprave u Križevcima s početkom u 18:00 sati.

Šampion izložbe bio je OPG Dragutin Kamenjak s bijelim autohtonim vinom Kleščec, šampion Križevačkih goric bili su OPG Dragutin Kamenjak s bijelim autohtonim vinom Kleščec te Tomica Podhraški s vinom Chardonnay, dok su nagrade za najbolje ocijenjeno vino u kategoriji Gradonačelnikovo vino dobili OPG Dragutin Kamenjak s autohtonim bijelim vinom Kleščec, OPG Dragutin Kamenjak sa sortom Traminac te OPG Denis Bužić sa sortom crni Pinot. Nagradu za najbolje vino pristiglo izvan Republike Hrvatske osvojio je Kranicz Laszlo sa sortom Zeleni Vetlinac.

Ova manifestacija održana je u okviru projekta Cross border wine routes 2, koji je odobren za sufinanciranje od strane Europske unije u okviru Interreg V-A.

Glavni cilj projekta je stvaranje prepoznatljive slike prekogranične regije Mađarska-Hrvatska kao vinske regije kroz daljnji razvoj, pozicioniranje i brendiranje postojećih vinskih cesta Križevci-Kalnik-Orehovec i Villány-Siklós, čime se osigurava porast njihove atraktivnosti i rast turističkih kapaciteta, radi generiranja porasta broja posjetitelja u regiji, produženja njihovog boravka i povećanja potrošnje, a njegova ukupna vrijednost iznosi 399,771.57 eura.

križevačke goric 2022
Izvor: križevci.hr
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dom kulture

FOTO Ljubitelji umjetnosti minijaturnog drveća došli su na svoje, pogledajte izložbu

U Domu kulture U Đurđevcu može se razgledati izložba 30 patuljastih, većinom autohtonih vrsta drveća, koje je u sklopu...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×