Prvu ovogodišnju radionicu za pripremu pogače z oreji, đurđevačke su pogačarke, članice Udruge žena grada Đurđevca održale na Belevinama, točnije na OPG-u poznatog, višestruko nagrađivanog vinogradara Martina Jušte.
Zna se da ovaj vrsni vinogradar, čiju je graševinu za lanjskog posjeta Đurđevcu pila i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, u svojoj kušaonici vina, te vinskom podrumu i pečenjari, priprema izvrsne podravske specijalitete, među kojima se najčešće nađu i štrukli.
–Štel bi im pripremati i nešto posebno, a to je đurđevačka zaštićena pogača z oreji. Zapravo, već sam ju isprobaval peči jer sam videl u emisiji Dobro jutro Hrvatska kak ju pripremaju naše pogačarke. Međutim, taj put baš nisam imal cukora, pa sam ju na kraju premazal z medom i pokazalo se da ni to nije loše- pojasnio je domaćin svoje motive da iz prve ruke dozna sve o njenoj pripremi, kako bi originalnu mogao pripremati i ponuditi svojim gostima.
Predsjednica Udruge žene Mirjana Mišulin i članice Udruge, Verona Lenhard, Brankica Balabanić i Marija Kožar, uputile su svojega domaćina u originalni recept za pogačo, ali su prihvatile i njegov izazov da je na kraju preliju s malo meda i peku u krušnoj peči. Bio je to pun pogodak.