5.4 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 22. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
29. galovićeva jesen

FOTO Najveći podravski književnik u centru grada dobio dva predivna murala, Gregur: Galović će se opet dići nad čitavu Podravinu, moći ćemo ga i vidjeti i doživjeti i čuti
F

Festival Galovićeva jesen počinje u petak, a završava dodjelom nagrada 5. studenog kada u Korpivnicu dolazi i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek

Ne propustite

Iako je živio samo 27 godina, i to na prijelazu s 19. na 20. stoljeće, Fran Galović ostavio je prilično snažan otisak na Podravinu i hrvatsku književnost općenito. Rođen u Peterancu, bio je najpoznatiji po kajkavštini, kažu da je uz Kamova bio najveći inovator hrvatske proze svojeg vremena i tko zna što sve i koliko toga još bi napravio da nije poginuo na bojištu u Prvom svjetskom ratu.

Međutim, Galović i dalje živi među nama i to zahvaljujući festivalu koji se provodi već 29 godina. Društvo hrvatskih književnika pokrenulo je Galovićevu jesen 1994. godine i bio je to početak jedne lijepe kulturne tradicije koja i danas živi punim plućima. Dokazuje to broj pristiglih prijava na natječaj za Nagradu “Fran Galović”, ali i za Nagradu “Mali Galović”, tako da je prosudbeno povjerenstvo imalo slatke brige pri izboru finalista.

Inače, 29. izdanje festivala otvara se 28. listopada u 18 sati u Peterancu, u Galeriji Ivan Sabolić, dok će dodjela nagrada biti 5. studenog u 12 sati, kada je svoj dolazak u Koprivnicu najavila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Nagrada za prvonagrađenog iznosi 15 tisuća kuna, dobiva se i statua kao uspomena, a kako je rekao Marko Gregur, predsjednik organizacijskog odbora, čeka nas niz programa po školama i knjižnicama.

Festival fran galović i murali
Foto: Vedran Tkalec

– Galović će se opet dići nad čitavu Podravinu, moći ćemo ga i vidjeti i doživjeti i čuti. Ove godine program će se provoditi u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu i Peterancu, a Galović će biti vizualan, jer je umjetnik Leonard Lesić napravio murale kroz koje će Galović zauvijek biti s nama. Od gostiju dolaze nam akademik i profesor Krešimir Bagić, novinar i književnik Branimir Farkaš, predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić, jedan od najvažnijih hrvatskih urednika Zoran Maljković, umjetnik Vlado Martek. Bit će tu i dječji program, doći će Jelena Pervan i Maja Šimleša, a s nama će biti i Andrija Škare, jedan od finalista Tomislav Šovagović te umjetnik i književnik Tomislav Zagoda – otkrio je Gregur.

Mario Kolar, član organizacijskog odbora i predsjednik povjerenstva za Nagradu “Fran Galović”, podsjetio je da se dodjeljuju dvije nagrade, “Fran Galović” za najbolje djelo na temu zavičaja i identiteta i “Mali Galović”.

– Nagrada je specifična i jedinstvena zato što je tematski orijentirana. Na natječaj za Nagradu “Fran Galović” je došlo 67 prijava, pisaca razne tematike i poetike. Odabrano je 10 finalista, a to su Miroslav Kirin, Franjo Nagulov, Tomislav Ribič, Nada Topić, Marija Andrijašević, Sandra Antolić, Magdalena Blažević, Dražen Katunarić, Tomislav Šovagović i Andrija Škare. Na natječaj za Malog Galovića pristiglo je preko 100 radova i bit će težak zadatak na žiriju da odabere pobjednika – naglasio je Kolar.

Festival fran galović i murali
Foto: Vedran Tkalec

Inače, kako je spomenuo Gregur, specifičnost ovogodišnjeg izdanja festivala su murali koji su izrađeni na zgradama u vlasništvu Grada, a koje se nalaze pored gradske uprave, odnosno kod ulaza na tržnicu. Izradio ih je Leonard Lesić, oba su posvećena Franu Galoviću i itekako su vidljiva prolaznicima. Tu činjenicu izdvojila je i Ksenija Ostriž, koprivnička dogradonačelnica, koja je dala podršku festivalu.

– Veseli nas da možemo kroz intervenciju u javnom prostoru i murale staviti Galovića u fokus i slučajnih i namjernih prolaznika. Što se tiče uloge Grada, jasno je da podržavamo festival niz godina i tako će ostati – ukratko je rekla K. Ostriž.

Dakle, sve je spremno za još jednu kulturnu manifestaciju, čija se vrata otvaraju u petak u Peterancu. Detaljan program i sve ostalo što vas zanima u vezi festivala možete pogledati i na službenoj stranici festivala Galovićeva jesen, odnosno OVDJE.

Festival fran galović i murali
Foto: Vedran Tkalec
Festival fran galović i murali
Foto: Vedran Tkalec
Festival fran galović i murali
Foto: Vedran Tkalec
Festival fran galović i murali
Foto: Vedran Tkalec
Festival fran galović i murali
Foto: Vedran Tkalec
Festival fran galović i murali
Foto: Vedran Tkalec
Festival fran galović i murali
Foto: Vedran Tkalec
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Mladi sportaši

[FOTO] BRAVO! Koprivnički mladi badmintonaši ulovili nekoliko “srebrnih žogica” na jakom turniru u Sloveniji

Pet članova badmintonskog kluba Koprivnica sudjelovalo je na vrlo jakom međunarodnom turniru "Srebrna žogica" u Lendavi, na kojem pobjednici...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×